Както вече ФАКТИ писа, Конституционният съд обяви за противоконституционно отнемането

...
Както вече ФАКТИ писа, Конституционният съд обяви за противоконституционно отнемането
Коментари Харесай

МВР не казва какво ще прави с отнетите заради неплатени глоби шофьорски книжки

Както към този момент ФАКТИ писа, Конституционният съд разгласи за противоконституционно отнемането на удостоверение за правоуправление и прекъсване на автомобил от придвижване поради неплатени санкции.

Делото беше формирано по искане на омбудсмана Диана Ковачева след всеобщите инспекции за остарели отговорности на пътуващите за отмора в Гърция предишното лято.

Според съда, с цел да принуди длъжниците да платят наложените им санкции по Закона за придвижване по пътищата, законодателят е лимитирал упражняването на съществени конституционни права на жителите, каквито са правото на свободно напредване и правото на благосъстоятелност.

„ Всяко ограничение на права, което има за цел да компенсира неспособността на страната да извършва отговорностите си, е неприемливо в правовата страна ", са безапелационни конституционните съдии, съобщи БНР.

От Министерство на вътрешните работи не разясниха по какъв начин ще действат с отнетите шофьорски книжки на стотици българи. Позицията им беше, че няма да разясняват правосъдни решения.

Възможно е Министерство на вътрешните работи да бъде обект на лавина от каузи за компенсации, по тази причина да върне отнетите шофьорски книжки, оферират специалисти, добавя БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР