Както съобщиха от Световната здравна организация, става дума за първи

...
Както съобщиха от Световната здравна организация, става дума за първи
Коментари Харесай

Марбургска треска: СЗО предупреждава за нова епидемия

Както оповестиха от Световната здравна организация, става дума за първи случай на марбургска хеморагична тресчица в Западна Африка. Силно заразното заболяване е било открито при в това време умрял пациент в южната част на Гвинея. Първите изследвания на място са били доказани от Института " Пастьор " в сенегалската столица Дакар.

Властите търсят контактните лица на умрелия, само че опитите за преодоляване на появилата са болест са затруднени от водената редом битка против ковид.

СЗО предизвестява за нова зараза

Регионалната директорка на СЗО за Африка Матшидисо Моети сподели, че марбургският вирус има капацитета да се " популяризира необятно ". Затова би трябвало бързо да бъде спрян. Екип от специалисти на СЗО към този момент е на място, с цел да окаже поддръжка на националните здравни управляващи при предприемането на незабавни ограничения, както и за тестване на популацията. Съседните на Гвинея страни са предизвестени и са в подготвеност да реагират, засилен е и контролът по границите, с цел да могат възможните случаи да бъдат разпознати бързо.

Марбургският вирус е от същото семейство вируси като причинителя на ебола, който бе довел до зараза в Гвинея. СЗО я разгласи за завършила едвам преди два месеца.

Марбургската тресчица се числи към хеморагичните болести, измежду които са и жълтата тресчица, треската денга и ебола. Точно както и при болестта с ебола, пренасяният от прилепи марбургски вирус предизвиква висока температура и вътрешни кръвоизлизи. Той е считан за мощно инфектиран и се придвижва най-много посредством пряк контакт с телесните течности на някой възпален, само че също по този начин - и посредством повърхности. По данни на СЗО, смъртността е сред 24 и 88 %. Ваксини против това заболяване или лекарства за лекуването му досега няма.

Вирусът е открит за първи път през лятото на 1967-а година в лабораторията на фармацевтична компания в Марбург, в немската провинция Хесен, откъдето идва и името му. Той попада в Германия посредством инфектирани маймуни от Уганда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР