Както съобщава вестник South China Morning Post, цитиран от Yahoo

...
Както съобщава вестник South China Morning Post, цитиран от Yahoo
Коментари Харесай

Китайските военни казват, че са измислили как да изградят лазерни оръжия, които могат да стрелят безкрайно

Както оповестява вестник South China Morning Post, представен от Yahoo News, представители на Националния университет по отбранителни технологии на страната споделят, че са създали най-съвременна система за изстудяване, която би разрешила на високоенергийните лазери да останат включени " безпределно ", без да се нагряват прекалено много.


Въпреки че лазерната технология съществува от десетилетия, тези високоенергийни лъчи генерират толкоз доста непотребна топлота, че постоянно блокират, възпрепятствайки предходни опити за създаването на сходни оръжейни системи по света.

Новата китайска система за изстудяване, съгласно отчета, ще употребява газ, който се продухва през оръжието, с цел да отстрани непотребната топлота и да разреши на оръжията да изстрелват прецизни лазерни лъчи за неустановен интервал от време, без да губят мощ си или да се изкривяват.

„ Висококачествените лъчи могат да бъдат създадени освен в първата секунда, само че и да се поддържат за неопределен срок “, написа екипът в нова публикация за хипотетичната технология за изстудяване, оповестена в списанието на китайски език Acta Optica Sinica.

Съединените щати, както отбелязва South China Morning Post, постоянно се занимават с сходни технологии. Но тези планове значително не съумяха да се трансфорат в всеобщи оръжия, тъй като, както допуска отчетът, те просто не са били задоволително разрушителни.


В туит по отношение на отчетите, някогашният английски боен чиновник Стив Уивър отбелязва, че в случай че новината е вярна, това ще сложи Китай пред Съединените щати в конкуренцията и то – много напред в нея.

„ Ако [китайските учени] са преодолели проблемите с нагряването и изкривяването, както се твърди, в (сравнително) задоволително дребна единица за разрастване “, написа Уивър, „ това е огромен пробив, като се имат поради неуспехите на Съединени американски щати в тази област. “

Наред с обезпечаването на хипотетична по-евтина опция на ракетните системи от остарялата школа, защото няма да се нуждаят от обичайни муниции, лазерите могат да се употребяват и за събаряне на спътници като тези, предоставени от системата Starlink на Илон Мъск, споделят военни учени пред изданието.

Твърденията, несъмнено, би трябвало да се одобряват със здравословната доза подозрение, пишат от Yahoo News, " до момента в който не забележим системата в деяние - изключително след провалa на китайския, по този начин наименуван „ свръхпроводник при стайна температура “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР