Както съобщава онлайн изданието The Register, позовавайки се на пресслужбата

...
Както съобщава онлайн изданието The Register, позовавайки се на пресслужбата
Коментари Харесай

Роботизираният автомобил на Waymo с първи фатален инцидент

Както оповестява онлайн изданието The Register, базирайки се на пресслужбата на Waymo, в Калифорния е станал противен случай с директното присъединяване на един от самостоятелните коли на компанията. На 21 май той е блъснал малко куче, което е тичало по пътя пред автомобила, а системата за сигурност на последния не е съумяла да предотврати конфликта. Не оказал помощ и водачът, който седял зад кормилото.

От Waymo настояват, че следствието продължава, само че по първични данни системата вярно е разпознала кучето, което е изскочило иззад паркираа кола, само че автомобилът не е съумял да избегне " контакта ". Компанията съобщи, че е изпратила откровени съболезнования на притежателя на кучето - сигурността и доверието в общностите, където участват услугите на Waymo, са цели за компанията.
-->
Смъртта на кучето е обявена в отчет до Калифорнийския департамент за моторни транспортни средства. Според документа конфликтът е станал в индустриална зона на Сан Франциско. Известно е, че кучето е било без каишка и е избягало от притежателя си, а водачът на тестовия автомобил не го е видял заради трудности. Waymo твърди, че е било невероятно да избегне конфликта. От самата компания не е имало противоположна връзка със притежателя. На въпроса дали компанията би била подготвена да даде записи от пътуването за без значение изследване, Waymo съобщи, че ще даде данните на локалните управляващи по обичайните законови канали, с цел да избегне приключването на персонални данни на хора, свързани по някакъв метод с случая.

Полицейското ръководство на Сан Франциско не е разследвало случая, правоприлагащите органи не разполагат с данни за случая, а самата Waymo към момента не е съобщила по какъв начин компанията е докладвала за него. Като цяло Waymo твърди, че хардуерната и софтуерната система Waymo Driver понижава броя на произшествията и пострадванията там, където колите на компанията могат да се движат. Днес тестванията се организират в някои окръзи на Калифорния, с изключение на в град Сан Франциско, с тестови карания в някои региони на Лос Анджелис и общини. Освен това роботизираните коли на Waymo се ръководят в някои елементи на Аризона.

През януари Waymo заяви, че нейните роботизирани коли групово са минали повече от един милион благи (над 1,6 млн. км) без произшествия. Съпоставими резултати в страната обаче са посочили човешки водачи.

Въпреки че роботакситата към момента не са потвърдили, че са редовно смъртоносни по пътищата, те неведнъж са предизвиквали леки катастрофи и постоянно са затруднявали придвижването. Известно е, че през януари тази година Общинската транспортна организация на Сан Франциско изпрати писмо до Калифорнийската комисия по комунални услуги, в което се опълчи на проектите за стартиране на повече роботизирани таксита GM Cruise по пътищата на града. Според организацията самостоятелните транспортни средства са предизвикали 92 случая сред 29 май 2022 година и 31 декември 2022 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР