Както съобщава кореспондент на агенцията, самолетът на Лавров е изминал

...
Както съобщава кореспондент на агенцията, самолетът на Лавров е изминал
Коментари Харесай

Самолетът на Лавров прелетя над неприятелски държави, за да кацне в Ню Йорк

Както оповестява сътрудник на организацията, самолетът на Лавров е минал дистанцията от Москва до Съединените щати по северния маршрут, прелитайки над " вражески страни ", за 12 часа и 45 минути. По време на полета не са възниквали непредвидени условия.

По-рано говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова заяви за ТАСС, че Лавров ще бъде в Ню Йорк от 22 до 24 януари, с цел да взе участие персонално в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в диспути за Близкия изток и съвещание за Украйна. Очакват се и редица двустранни срещи.

Преди няколко дни (на 18 декември), на обичайна си годишна конференция, Сергей Лавров съобщи, че ще направи послание към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на оферти за " групови старания " за решение на рецесията в Близкия изток. По думите му това би трябвало да включва директни договаряния сред израелските и палестинските управляващи, като крайната цел е основаването на палестинска страна.  

На същата конференция Лавров упрекна Запада, че под управлението на Съединени американски щати се " пробва да резервира световната си доминация и военното си предимство " и че " не желае да позволи украинската рецесия ".

Москва счита, че на този стадий не е допустимо да се възобнови разговорът с Вашингтон по въпросите на стратегическата непоклатимост, уточни съветският външен министър. Срокът на деяние на съглашението " Нов СТАРТ ", което лимитира стратегическите нуклеарни бойни глави на двете страни, изтича през февруари 2026 година, напомня Ройтерс. Москва и Вашингтон не са подписвали други контракти за нуклеарни оръжия, тъй че срокът на " Нов СТАРТ " може да изтече в миг, в който напрежението сред двете страни доближи най-високата си точка от Кубинската ракетна рецесия през 1962 година насам.

" Не виждаме даже и най-бегла форма на интерес от страна на Съединени американски щати или съдружниците им от НАТО за решение на украинския спор и вслушване в съветските опасения ", означи Лавров.

Тази година Русия ще се стреми да се избави от всякаква взаимозависимост от Запада във връзка с стопанската система и веригите за доставки, сподели още външният министър, представен от ТАСС.

Лавров също по този начин уточни, че е " значимо да се подсигурява военната и политическата сигурност в Евразия ".

" Ще се застъпваме за това въпросната задача да бъде решена от страните на континента без опитите на извънрегионални страни да се внедрят в тези процеси, следвайки личния си дневен ред ", съобщи съветският външен министър.

Лавров също по този начин съобщи, че страната му не е срещу сключването на съглашение в областта на сигурността сред Украйна и Англия, само че че Москва ще продължи да се стреми към постигането на задачите на своята " специфична военна интервенция ".

Договорът сред Лондон и Киев планува даване на оръжия, разследваща поддръжка и кибертехнологии, както и налагането на наказания и други наказателни ограничения против Русия.

Руският външен министър отдели време и за връзките на страната му с Китай и Индия.

Лавров акцентира, че връзките сред Русия и Китай се намират " в най-хубавия интервал в многовековната си история ". " Сигурен съм, че сте наясно с нашите оценки за развиването на връзките с Китайската национална република. Тя е най-бързо разрастващата се стопанска система наред с индийската. Отношенията с Китай претърпяват най-хубавия интервал в своята многовековна история ", изясни той. Лавров добави, че Русия подържа постоянен разговор на висше ниво и с Индия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР