Както бабите ни са го правили някога - сладко от

...
Както бабите ни са го правили някога - сладко от
Коментари Харесай

Сладко от дюли на калъп

Както бабите ни са го правили в миналото - сладко от дюли на шаблон

Необходими Продукти

● дюли - 1 кг
● захар - 800 г
● лимони - 1 бр.
● вода - 1 ч.ч. от варенето

Начин на подготвяне

Измийте дюлите и изчеткайте хубаво мъхчетата по кората им. Залейте с вода и поставете на мощен огън. Щом заври, намалете огъня до сдържан и сварете за 45 минути-1 час - зависи от размера на дюлите. Когато ги боднете с съчка и тя влиза с лекост, това значи, че са изцяло подготвени. Извадете от водата и оставете да се охладят.

Обелете, отстранете сърцевината и нарежете на кубчета. Изстискайте лимона върху тях. Сипете захарта и чаша вода от бульона, в който са вряли, в него има скъпи субстанции, които се намират в кората и ще оказват помощ при желирането.

Поставете на слаб огън, бъркайки с дървена лъжица (задължително), до момента в който захарта се разтопи. Оставете да ври, като разбърквате от време на време, може да увеличите малко огъня. След като варите един час, би трябвало цветът да е станал червеникав, меден. Сместа би трябвало да е гъста - толкоз, че когато минете с лъжицата, да се вижда дъното на тенджерата и сладкото да не се връща, единствено да го покрие.

Отстранете от огъня и пасирайте получената примес. Сипете в пластмасов или силиконов съд - необятен и нискостенен за предпочитане. Хубаво е да намазните леко дъното, с цел да може по-лесно да извадите след това. Загладете хубаво и оставете да се охлади, след което приберете в ледник за една нощ.

На другия ден умерено може да извадите от формата, минавайки по стените с мокър нож и обръщайки върху поднос.

Това сладко би трябвало да е гъсто, плътно и да се реже на филийки/парченца. Дюлите са идеални за подготвяне на подобен тип сладка, защото освобождават желиращи съставни елементи при дълготрайно варене и във взаимоотношение със захар. Именно и от продължителната термична обработка се образува веществото, което предизвиква появяващият се червеникав нюанс, който е същият, съдържащ се в аленото цвекло да вземем за пример.

Това сладко е същински деликатес в компания със мощни, ароматни сирена. Разбира се, кой би му устоял и на закуска с препечена филийка с масло?

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР