Какъв е залогът, когато лидерът на Турция се срещне с Путин в опит да възстанови черноморската сделка за зърно

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Владимир
Коментари Харесай

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Владимир Путин в опит да убеди Руският лидер ще се присъедини отново към сделката за зърно в Черно море, от която Москва се отказа през юли

От АНДРЮ УИЛКС и ЕЛИЗ МОРТЪН Associated Press, 3 септември 2023 г., 2:05 AMТурция през август.

ЗАЩО РУСИЯ НАПУСНА СДЕЛКАТА ЗА ЗЪРНОТО?

Кремъл отказа да поднови споразумението за зърното преди шест седмици. Сделката — с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. — позволи на близо 33 милиона метрични тона (36 милиона тона) зърно и други стоки да напуснат безопасно три украински пристанища въпреки войната на Русия.

Русия обаче се оттегли, след като твърдеше, че паралелна сделка, обещаваща премахване на пречките пред руския износ на храни и торове, не е спазена.

Москва се оплака, че ограниченията върху корабоплаването и застраховането възпрепятстват нейната селскостопанска търговия, въпреки че е изпратила рекордни количества пшеница от миналата година насам.

ЗАЩО ТУРЦИЯ Е БРОКЕР?< /p>

Откакто Путин се оттегли от инициативата, Ердоган многократно обеща да поднови договореностите, които помогнаха да се избегне хранителна криза в части от Африка, Близкия изток и Азия. Украйна и Русия са основни доставчици на пшеница, ечемик, слънчогледово масло и други стоки, на които разчитат развиващите се страни.

Турският президент поддържа тесни връзки с Путин през 18-те -месец война в Украйна. Турция не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия след нейното нахлуване, като се очертава като основен търговски партньор и логистичен център за отвъдморската търговия на Русия.

Членката на НАТО Турция обаче има също подкрепи Украйна, като изпрати оръжие, срещна се с украинския президент Володимир Зеленски и подкрепи кандидатурата на Киев за присъединяване към НАТО.

ВРЪЗКИТЕ РУСИЯ-ТУРЦИЯ НЕ ВИНАГИ СА БИЛИ РОЗОВИ

Ердоган разгневи Москва през юли, когато позволи на петима украински командири да се върнат у дома. Войниците бяха заловени от Русия и предадени на Турция при условие, че останат там през цялата война.

Путин и Ердоган – и двамата авторитарни лидери, които са били на власт повече от две десетилетия — се казва, че поддържат тясна връзка, насърчена след неуспешния преврат срещу Ердоган през 2016 г., когато Путин беше първият голям лидер, предложил подкрепата си.

Традиционните съперници Турция и Русия се сближиха през следващите години, когато нивата на търговия се покачиха и те започнаха съвместни проекти като газопровода Турски поток и първата атомна електроцентрала в Турция. Отношенията на Анкара с Москва често тревожат западните й съюзници. Придобиването през 2019 г. на произведени в Русия ракети за противовъздушна отбрана доведе до това Вашингтон да изхвърли Турция от водената от САЩ програма за стелт изтребители F-35.

Руско-турските отношения в области като тъй като енергетиката, отбраната, дипломацията, туризмът и търговията процъфтяват, въпреки че страните са на противоположни страни в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. След преизбирането на Ердоган през май Путин се изправи пред вътрешни предизвикателства, които може да го накарат да изглежда по-малко надежден партньор, най-вече краткотрайния въоръжен бунт, обявен от покойния командир на наемниците Евгений Пригожин през юни.

КАКВИ СА ИСКАНИЯТА НА РУСИЯ?

Срещата на върха в Сочи следва разговорите между външните министри на Русия и Турция в четвъртък, по време на които Русия предаде списък с действия които Западът трябва да предприеме, за да може черноморският износ на Украйна да се възобнови.

Ердоган изрази симпатия към позицията на Путин. През юли той каза, че Путин има „определени очаквания от западните страни“ относно сделката за Черно море и че е „от решаващо значение за тези страни да предприемат действия в това отношение“.

U.N. Генералният секретар Антониу Гутериш наскоро изпрати на руския външен министър Сергей Лавров „конкретни предложения“, насочени към насочване на руския износ към световните пазари и позволяване на възобновяването на инициативата за Черно море. Но Лавров каза, че Москва не е доволна от писмото.

Описвайки „интензивните“ усилия на Турция да съживи споразумението, турският външен министър Хакан Фидан каза, че това е „процес който се опитва да разбере по-добре позицията и исканията на Русия и да ги посрещне.“

Той добави: „Има много въпроси, вариращи от финансови транзакции до застраховки.“

___

Елиз Мортън съобщи от Лондон.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР