Какъв бе резултатът от мащабната проява – „Пловдив - Европейска

...
Какъв бе резултатът от мащабната проява – „Пловдив - Европейска
Коментари Харесай

Инициативата „Европейска столица на културата 2019“ повишила тройно интересът към Пловдив

Какъв бе резултатът от огромната демонстрация – „ Пловдив - Европейска столица на културата 2019 “? За да се регистрира за свършената работа Фондация „ Пловдив 2019 “ показа отчет с размер от 58 страници, озаглавен „ Окончателен мониторингов отчет “. В него има обособена глава за обществената и културната интеграция на маргинализираните групи, в която е регистрирано, че „ въпреки всичко е налице устойчива група от българския етнос (1/5 до 1/4), за която е задоволително да отиде в ромски квартал за посещаване на културно събитие “. Припомняме, че мотото на „ Пловдив - Европейска столица на културата 2019 “ бе „ Заедно/ Together “.

Авторите на отчета, разясняват, че мониторингът съставлява серия от проучвания, които са наложителни за всяка страна, определена за европейска столица на културата. Индикаторите са съобразени с критериите и индикаторите за оценка на всеки град, който кандидатства за влиятелната купа.

За това да вземем за пример в отчета е регистрирано, че е било прекомерно амбициозно да се чака, че самодейността ще промени фундаментални личностни настройки , а по-конкретно ще увеличи толерантността и приемането на уязвими групи.

Организацията, направила серията от проучвания, е компанията с консултантска активност, ръководство на планове и социологически проучвания - Аналитично консултативна група Ей Си Джи ООД.

Периодът на проучванията е от 2015 година до 2019 година, като се мери икономическият резултат, ползата към културата и имиджовото покритие на самодейността, както в самия Пловдив, по този начин и в страната.

Във връзка с икономическите резултати и туризма е регистрирано:

Регистрираните предприятия в бранш „ Култура, спорт и развлечения “ в Пловдив са се нараснали с 25%, а броят на заетите в тях е повишен с 16 % .

Пълнолетните жители на страната, които са посетили най-малко едно събитие от програмата на „ Пловдив 2019 “, са 1 215 696 души .

Един клиент приблизително е похарчил по 175 лв. при пребиваването си в европейската столица на културата.

Приходите от посетителите от страната за културни събития в последните две години възлизат на към 400 млн. лв., а приходите от пловдивчаните се правят оценка на 27 639 828 лв..

Три пъти са се нараснали посетителите от страната, които са отишли в Пловдив особено за посещаване на културно събитие или обект (за съпоставяне те са 10.7% през 2015 година и 38.6% през 2019 година).

Пловдивчани , които постоянно посещават културни събития, също са се нараснали – като от 28% през 2017 година са станали 40% през 2018 година и са достигнали 44% през 2019 година. В същото време 60% от пловдивчани настояват, че са посетили най-малко едно културно събитие в границите на самодейността „ Пловдив - Европейска столица на културата 2019 “.

Увеличението н а задграничните туристи е с 27% (по данни на Национален статистически институт за огромните места за настаняване), като близо половината от тях са жители на Европейския съюз. Нощувките бележат резистентен растеж от близо 18%, само че приходите от тях са се нараснали с 9% , като са достигнали до 29 млн. лв. по данни от Националния статистически институт.

Най-посещавани събития са били концертите, музикалните събития и фестивали, следвани от театралните събития, изложбите, събитията в Капана . При проучване на 3632 гости на културни събития близо 2000 от тях (55%) са изразили мощна задоволеност от наличието му.

По отношение на имиджа и иденичността е записано, че през 2019 година 85% от пълнолетното население на страната към този момент са знаели, че Пловдив е определен за европейска столица на културата (за съпоставяне - през 2017 година единствено 57% у нас са има визия за бъдещата инициатива).

По критерия „ имидж и еднаквост “ е записано още, че през 2019 година в границите на самодейността е имало 80 събития с интернационално присъединяване, като за съпоставяне през 2017 година сходен вид прояви са били двадесет . Над 130 са били директните партньорства с креативен организации и актьори от Европа , с които „ Пловдив 2019 “ е работил, с цел да извърши критерия самодейността да има европейско измерение.

Освен това през 2019 година 43.3% от пловдивчани са оповестили , че се дефинират като жители на Европа, като две години по-рано техният брой е бил с 10% по-малко.

Прави усещане, че на въпроса „ Какво от самодейността „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 “, бихте желали да продължи и през идващите години? Въпрос, на който отговорът свободно се е дефинирал от жителите на Пловдив, най-високият % – 23.3% са дали отговор доста общо – „ да има доста културни събития, да остане толкоз деен културният живот “. А по-конкретните отговори гласят: да продължат „ фестивалите и работилниците в Капана “ (12.3% от анкетираните), следвани от „ Откритите подиуми “ – 9.2%, „ Нощта на музеите “ – 8.7%; „ Многообразието от театрални и оперни постановки “ – 6.3%; „ Многообразието от фестивали “ – 5.3%; Opera Open – 4.9 %. Едва по-късно са сложени „ гостуващите създатели и реализатори от целия свят “ – посочени от 3.9% от интервюираните. Само 0.5% от тях са признали, че биха желали финансирането на планове за културата да продължи .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР