Как високите температури влияят на продуктите, които консумираме? В разгара

...
Как високите температури влияят на продуктите, които консумираме? В разгара
Коментари Харесай

Как високите температури влияят на продуктите, които консумираме

Как високите температури въздействат на продуктите, които консумираме? В разгара на лятото – вкусни изкушения към този момент ни дебнат съвсем на всяка крачка – по пазарите в страната, по алеите на огромните паркове и по пътя към плажа в морските ни курорти.

С повишението на градусите обаче пораства и рискът от хранителни натравяния. Особено в случай че продуктите не се съхраняват вярно.

Проучване на европейски потребителски организации сподели, че най-опасните храни през лятото са: месото, майонезата, морските блага и някои плодове и зеленчуци. Тъй като при тях размножаването на бактериите при високи градуси става с най-бърза скорост.

Малко преди обяд. Центъра на София.

Температурата на открито към този момент минава 30 градуса. А търговците към този момент оферират апетитни изкушения на всяка крачка.

Царевица, сладолед, нарязани плодове в чаши, палачинки и даже скара навън са част от офертите, на които попадаме, до момента в който се разхождаме из столичните паркове. Според Венета Николова обаче менюто навън крие доста опасности.

„ Особено, когато си взимат сандвич от някоя лавка, будка и решиш да сложиш кетчуп или майонеза. Те въпреки всичко съдържат съставки, които се скапват на по-високи температури ”, твърди Венета Николов, консуматор.

Венета към този момент има неприятен спомен от такива покупки на храни навън. Затова постоянно има едно мислено, когато избира какво и от къде купува, до момента в който търси хладина в парка.

„ Стигала съм до повръщане след консумация на съответна храна, изложена по-дълго време на слънце. Ставаше въпрос за пица на парче от будка. На витрината, от слънцето, температурата много се подвига – очевидно не е положително място за предпазване на храни ”, показва Венета.

Още по-внимателна е, когато избира храни за детето си. Особено откакто схваща за случая с любеница с аромат на ацетон, за който алармираха консуматори в обществените мрежи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР