Как така? | Земеделското министерство ще създава държавен магазин за

...
Как така? | Земеделското министерство ще създава държавен магазин за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Властта с идея за държавен магазин за храни; По-евтин газ за април

Как по този начин? | Земеделското министерство ще основава държавен магазин за храни
Служебното държавно управление разгласи нова мярка, с която ще се бори с високите цени на храните в България. Последната концепция идва от Министерство на земеделието, което има желание да отвори личен магазин в постройката на ведомството в центъра на София. А концепцията беше стартирана от служебния аграрни министър Явор Гечев.
„ Булгаргаз “ въпреки всичко понижи цената на газа за април
Цената на природния газ за идващия месец въпреки всичко ще е по-ниска от в началото препоръчаната от „ Булгаргаз “. Общественият снабдител към този момент предлага цена за април от 98.08 лв. за MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, което е 8% под мартенската. В първото предложение, направено при започване на този месец, цената беше с малко над 3% по-ниска.
Да заредиш електрическия автомобил си от Водноелектрическа централа – към този момент е допустимо в България
Появата на електрически коли по улиците на огромните градове към този момент не провокира огромно неспокойствие – те стават все по-популярни както по света, по този начин и в България. Изминалата 2022 година беше рекордна за пазара на електрически транспортни средства у нас, като по пътищата към този момент се движат над 5000 такива.
Карта на (Близко)източните усети: цифрова разходка из центъра на София
Фондация Meeting Points е основана през 2018 година, а задачата на двете съоснователки Диана Недева и Веси Деянова е да реализират обществена кохезия. Двете дами вършат вероятни обществените взаимоотношения сред хора от друг генезис, раса и ползи, а задачата е всички да живеят в едно крепко общество.
Чешка система за ръководство на АЕЦ „ Козлодуй “ заменя съветската
АЕЦ „ Козлодуй “ ще работи с чешка система за ръководство и отбрана поради новото нуклеарно гориво, което се чака да употребява централата след няколко години.
Кабинетът утвърди еднократната помощ от 300 лв. за учениците
Кабинетът утвърди промени в правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца. С тях се регламентира редът за даване на еднократни помощи от 300 лева за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, без значение от това дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение. Помощта се отпуска без рентабилен аршин.
Кабинетът понижи таксите за телекомите с 40%, с цел да влагат в 5G мрежи
Служебният кабинет гласоподава спорно решение за понижение с 40% на еднократната такса, която телекомите заплащат на страната за честоти. Въпросните такси се събират от Комисията за контролиране на известията (КРС) по Закона за електронните известия. Правителството се съгласява да получи по-малко средства в бюджета от частните компании, само че да подтиква да влагат повече в нововъведения и в разрастване на новото потомство мобилни мрежи (5G).
Строителният бранш в България поема по пътя на дигитализацията
Някои процеси в строителния бранш в България ще се цифровизират. Така да вземем за пример подаването на документи към администрацията и утвърждението им ще може да става напълно електронно. Това ще смъкна бюрократичната тежест, a някои тромави до момента процедури ще се правят по-бързо. За задачата държавното управление одобри Национална тактика и пътна карта за цифрова промяна на сектора с небосвод до 2030 година
Everty купи още една постройка в София
Глобалната компания за вложения в недвижими парцели Everty закупи Sofia Office Center. Сградата е ситуирана на бул. „ Цариградско шосе ", до „ Интер Експо Център “. Това е петото придобиване от страна на компанията в България. Размерът на инвестицията обаче не може да бъде оповестена обществено, прецизираха от Everty за Economic.bg.
Сам Олтман – индивидът, който стои зад OpenAI и чатбота ChatGPT
През последните няколко месеца Сам Олтман, основателят на ChatGPT, се трансформира в най-разпознаваемото лице в света на изкуствения разсъдък (AI). Но неговата популярност не е нищо ново – той е в центъра на вниманието на Силициевата котловина към този момент близо две десетилетия.
Европейска комисия желае да понижи бюрокрацията за трансгранични компании
Европейската комисия предлага да се понижи бюрократичната тежест за трансграничните сдружения, работещи на територията на Европейски съюз. За задачата Брюксел показа предложение за инструкция, която ще даде опция на фирмите, опериращи допълнително от една страна членка, да разширят потреблението на цифрови принадлежности, с които да се подобрят прозрачността и доверието.
Изкуственият разсъдък заплашва 1/4 от работните места в Европа и Съединени американски щати
Изкуственият разсъдък може да размени 300 милиона работни места на цялостен работен ден, се споделя в отчет на капиталовата банка Goldman Sachs. Това значи, че AI може да размени една четвърт от работниците  в Съединени американски щати и Европа, само че също по този начин може да значи и основаване на нови работни места, както и взрив на продуктивността.
Португалия краткотрайно отстранява Данък добавена стойност върху съществени храни
Правителство на Португалия подписа съглашение с производители и дистрибутори за унищожаване на Данък добавена стойност върху кошница от 44 съществени хранителни продукта. С тази мярка португалското държавно управление се стреми да реализира понижаване на налога върху крайната цена за потребителя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР