Как ще се отрази завръщането в училище на заболеваемостта от

...
Как ще се отрази завръщането в училище на заболеваемостта от
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Добре е извънредната епидемична обстановка да бъде удължена

 Как ще се отрази завръщането в учебно заведение на заболеваемостта от ковид у нас? Според математика от Национален действен щаб - проф. Николай Витанов, няма спор, че по този начин рискът се покачва.

" Това, което следим сега, не е обвързвано с тръгването на учениците на учебно заведение. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са разследване на покачвания риск в учебните заведения. Няма десетки хиляди инфектирани възпитаници, има единици. Този вирус не е чак толкоз публикуван в тази страна, колкото някои пробват да ни внушат ", изясни проф. Витанов пред .

По думите му нарасналото съблюдаване на хигиенични привички ще докара до това, че елементарният грип може да намалее. При постигане на 7000 инфектирани възпитаници (1% от всички) или 25 затворени учебни заведения, министерствата към този момент би трябвало да реагират, счита той. 

" В учебната цитадела доста значима е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята цитадела. Жените са началниците на фамилната цитадела. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в идващия месец да няма кой знае какви огромни проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват удобни условия за развиване на вируса и други инфекции ", разяснява математикът.

" Като нищо може да имаме към 800 умряли. У нас смъртността може да е нараснала, само че към момента е под междинната за света ", подчерта проф. Витанов.

И посочи, че първата вълна на ковид е завършила в края на август - началото на септември. С идването на втората вълна се чака броят на случаите да надвиши 200 дневно. 

" Българската здравна система към този момент е готова да издържи няколко седмици по 500 случая дневно. Засега държанието на българските жители е такова, че не се постанова стягане на ограниченията. Добре е тази изключителна епидемиологична конюнктура да бъде удължена. Така се дава опция на държавното управление и здравните служби да постановат ограничавания, които биха могли да понижат броя на случаите, които ни се трансферират от чужбина ", обясни гостът.

Проф. Витанов означи, че главният проблем за нас са Испания и Англия, където работят доста български жители. 

" Това може да се влачи с години, в случай че не се откри ефикасна ваксина или дейно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат сега. Процентът на инфектирани е доста невисок, разпространяването е постепенно ", сподели още математикът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР