Как ще получават заплатите си депутатите в 47-я парламент? Този

...
Как ще получават заплатите си депутатите в 47-я парламент? Този
Коментари Харесай

Депутатите трябва да решат дали да получават заплатите си само по банков път

Как ще получават заплатите си депутатите в 47-я парламент? Този въпрос още веднъж стана мотив за полемики и диалози в коридорите на Народното събрание, откакто депутати от парламентарната група на " Продължаваме промяната " предложиха ремонти в Правилника за активността на Народното събрание, които задължават народните представители да получават възнагражденията си по банков път.

В сряда на съвещание на краткотрайната комисия по правенето на нов устав беше признато депутатите да не са задължени да получават възнагражденията си по банков път, в случай че не желаят, или нямат сметка. Най-напред срещу концепцията се изрече депутатът от " Демократична България " Иван Димитров, който съобщи че по този метод би се лимитирало правото на заплащане на хората, които нямат банкови сметки и добави, че не съществува подзаконова или законова уредба, която да ги задължи да си създадат такава. Депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев и Анна Александрова също опазиха сходна теза, като дадоха отговор на думите на ръководителя на комисията Настимир Ананиев, че огромна част от депутатите получат над 10 хиляди лв., с аргумента, че в случай че има такива случаи, то счетоводството на Народното събрание съблюдава закона и изплаща сумите над 10 хиляди лв. по банков път.

Въпреки, че решението не е дефинитивно, защото би трябвало да бъде гласувано и в пленарна зала в петък, най-голямо неразбиране провокира изявлението на Димитров. Формацията, от която той е част - " Демократична България ", постоянно е била измежду най-големите последователи на дигитализацията и електронните услуги. Именно " Демократична България " излъчи в съдружното държавно управление на " Продължаваме промяната ", чиито съпредседател и сегашен вицепремиер и министър на финасите Асен Василев разгласи през ноември,

Попитан за какво е дал своя вот срещу приемането на такава корекция в правилника, Иван Димитров отговори че това било кардинален въпрос и посочи, че групата на " Демократична България " въпреки всичко щяла да гласоподава заплатите на депутатите да бъдат превеждани на банкова сметка. На въпрос дали той самият не разполага с такава карта и по тази причина е срещу решението, той отхвърли.

" Имам и банкова сметка и работя с банкови сметки ", сподели Димитров и даже съобщи подготвеност да даде банковата си сметка на публицистите. " Когато се одобряват правила, те би трябвало да важат за всички. Ако вие нямате банкова сметка, по какъв начин ще ви платят заплатата? Ако работодателят не ви заплати заплатата, можете да я търсите по правосъден ред ", сподели Димитров.

Димитров призна, че има огромен заем, само че отхвърли това да има връзка с изразената от него позиция пред комисията. " Как се обслужва заема е персонален въпрос на всеки от нас ", сподели той. От декларацията на Димитров пред антикорпуционната комисия се вижда, че той дължи 432 436 лева към колекторската компания " Колект Б ". Според декларацията му от предходния парламент същият заем е бил към " Юробанк ", а настрана е заявил и обвързване от 4500 лева за прехрана към двете му дъщери.

Другият представител на " Демократична България " в комисията за правене на правилника Атанас Славов отбрани позицията на сътрудника си като съобщи в коридорите на Народното събрание, че българското законодателство разрешава заплащания в кеш на работна заплата до избран размер. " В случая не се прави изключение за депутатите, просто се подсигурява едно предписание, което по този начин или другояче съществува в българското законодателство ".

Славов уточни, че както в настоящия, по този начин и в предходните парламенти има депутати, които получават парите си в брой на ръка. " Аз си получавам заплащанията по банков път. Това е улеснение, това е и форма на бистрота, само че е право на всеки да избере по какъв начин ", добави Славов.

Въпросът по какъв метод депутатите ще получават заплатите си следва да бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала в петък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР