Как ще ги стигнем американците, е доста закъснял въпрос. Още

...
Как ще ги стигнем американците, е доста закъснял въпрос. Още
Коментари Харесай

Американците ни дишали прахта преди 150 години

Как ще ги стигнем американците, е много просрочен въпрос. Още през 19. век сме ги надминали с първия български учебник по физика, до момента в който те още са превеждали немските. А негов създател е Найден Геров, въпреки да го познаваме повече като литератор с принос към българския език. В тази непозната светлина е показан будителят от проф. Никола Балабанов в границите на Паисиевите четения, които стартираха в ПУ „ Паисий Хилендарски ”.

" Найден Геров има принос и в езика, само че най-много във физиката. Формулира главните понятия на модерно равнище през 1850 година Докато в половин Европа философи и физици отхвърлят съществуването на атома, той написа, че всички тела се състоят от атомите - дребни, неделими, непроницаеми частици ”, безапелационен е ученият. Той дефинира книжовника като извънредно прогресивна в научно и езиково отношение персона, уверена, че физиката е фундаментална просвета, която води до напредък.

Ученикът му Йоаким Груев прави два превода от немски на писания по физика. Така до края на 19. век физика в България се учи по учебниците на българските книжовници. В същото време до края на столетието в Съединени американски щати няма учебник и превеждат този на Гано, който Йоаким Груев превежда 20 година по-рано, посочи проф. Никола Балабанов.

Според него Геров е същински феномен по още три аргументи: не е учил физика, а икономически науки в Одеса, само че е написал учебник по тази дисциплинираност. Не е учил лингвистика, а е основал речник в 6 тома. Не е следвал и дипломация, а 30 година е бил на дипломатическа работа.

Още над 230 учени от 13 страни ще показват резултатите от изследванията си в границите на Паисиевите четения. Тази година влиятелният конгрес е юбилеен и е отдаден на 45 година от началото на филологическите специалности във вуза, като показва и четиритомник с трудовете на участниците от предходната година.

Оказа се, физиката и науката за езика са вървели ръка за ръка и в историята на Пловдивския университет. Първият банкет на филолози е през 1973 година, като първоначално дават рамо преподаватели от Софийския университет. До 1984 година филологическите специалности на процедура са във Физическия факултет, по-късно слагат началото на Педагогическия, като към тях се прибавят и начална и предучилищна педагогика.

Филологическият факултет е независим от 1991 година и сега предлага най-вече специалности, като прави обмени с над 50 университета, измежду които Кралският лицей в Лондон и Сорбоната в Париж, сподели деканът проф. доктор Вера Маровска. На старта на форума по решение на Факултетния съвет за необикновен принос със статуетки бяха наградени три знакови персони: проф. Иван Чобанов, доцент Владимир Янев и доцент Йордан Костурков.

Навремето филологията беше широкопрофилна компетентност с поток от 150 студенти. Сега се феминизира и ползата е понижен, само че има светлина - тази година приехме 55 младежи в постоянна форма, а задочната е цялостна, сподели ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов. Той добави, че част от първокурсниците са в действителност положителни, а другите - стимулирани. Налага се да наваксваме неналичия от междинното обучение, когато пораства генерация от нечетящи хора, не скри той.

На старта на Паисиевите четения започва и академична книжарница, от която изкушените могат да си вземат безплатно издания на преподаватели от ПУ - скъпи писания в стеснен тираж от последните години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР