Как ще бъдат подпомогнати засегнатите сектори? Загубите и спасяване на

...
Как ще бъдат подпомогнати засегнатите сектори? Загубите и спасяване на
Коментари Харесай

Икономическите мерки за подкрепа на бизнеса - как ще се подпомогнат засегнатите сектори?

Как ще бъдат подкрепени засегнатите браншове? Загубите и избавяне на летния сезон - с какви мнерки и средства? По тези проблеми дискутираха в " Денят стартира " ръководителят на Института по разбори и оценки в туризма Румен Драганов, ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и ръководителят на Националното съдружие за дребния и междинен бизнес Елеонора Неголова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов е на мнение, че първо би трябвало да приключат старите ограничения, с цел да стартират новите.

" Това, което ни тормози в новите, е, че няма небосвод и по този начин, както ще ги вършим за по месец или два, не е добре за бизнеса, тъй като би трябвало да има предвидимост, с цел да може и бизнесът да си прави сметка. Тази мярка 60/40 е извънредно значима за нас, при потърпевш бранш като нас, тя би трябвало да работи до края на годината ", сподели Алибегов.

" Нашият бизнес беше затворен до 28 април като отрасъл като цяло. Бяхме подхванали диалози с държавното управление тогава, направи се тази мярка за 20% оборотен капитал, която започва октомври за затворените бизнеси, по нея бяха отпуснати 156 млн. с нотификация от Европейски Съюз, със единодушие на работодателските организации, със единодушие на синдикати, с наше присъединяване. Реално тази мярка потегли тромаво, само че като цяло избави много огромна част от сектора. И внезапно през март и април тази мярка спря неизвестно за какво. По тази мярка при промяна на постоянното със служебното държавно управление по тази мярка бяха изплатени 105. Оставаха да се изплатят единствено за март и април единствено за нашия отрасъл, защото единствено ние бяхме тогава затворени напълно ", сподели още той.

Възможността да се теглят заеми от дребния и междинен бизнес е надграждане на предходен опит, защото става въпрос за Националния гаранционен фронт и нови стратегии за гаранции към заемите за дребния и междинен бизнес, сподели ръководителят на Националното съдружие за дребния и междинния бизнес Елеонора Неголова.

" Опитът демонстрира, че тези принадлежности се употребяват доста мъчно, тъй като първо минават през комерсиалните банки и те зависят до това до каква степен комерсиалните банки ги промотират и имат интерес да ги оферират, защото това е един механизъм, който усложнява административното обслужване на кредите и когато става въпрос за дребни заеми, те по-скоро предизвикват микробизнесите да взимат потребителски заеми, тъй че не е неприятно да има такива ограничения, да се оферират гаранции и да се покриват отчасти обезпеченията по заеми, само че съгласно нас това е извънредно незадоволително и ние си го обясняваме с късия небосвод, който има това държавно управление ", сподели още Неголова.

Според нея идващото държавно управление би трябвало да има проект за " едни по-големи и дълготрайни стопански ограничения ".

" Програмата 60/40 не обгръща всички компании, които са в туризма. Хижите, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на министъра, включени са единствено заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди ", разясни Румен Драганов.

Вижте и още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР