Как се засаждат доматите правилно? От това зависи дали ще

...
Как се засаждат доматите правилно? От това зависи дали ще
Коментари Харесай

Как правилно се засаждат доматите?

Как се засаждат доматите вярно? От това зависи дали ще имате добра годишна продукция.

Сигурно сте чували от някои градинари, че доматите се засаждат надълбоко в почвата.

Може да ви се стори необичайно, когато видите някой да “заравя ” разсада от домати безусловно до листата, само че това в действителност е наложително, в случай че желаете по-добър рандеман.

Предлагаме ви два метода да засадите устойчиви на заболявания растения.

Странично засаждане

Това може да наподобява още по-странно, само че има основателна причина да го извършите.

Веднага щом стъблото на домата допре земята, то стартира да образува бели дребни корени. Доматът посредством корените (като всяко растение) взема от земята това, което е належащо за растежа и развиването му.

Колкото по-дълбоко заровите доматения разсад, толкоз по-голям и по-силен ще се развие коренът. Колкото повече корени има, толкоз повече доматите ще могат да всмукват хранителни субстанции и вода. Допълнителните корени ще оказват помощ на растението да остане изправено под натиска напразно.

Ако засадите домата надълбоко в земята рано, той ще остане недокоснат, тъй като почвата ще го защищити от мраз и пролетна слана.

Как се засаждат доматите?

Градинарите споделят, че до две трети от доматеното растение се засаждат в земята, с цел да развие изцяло мощен корен.

Първо измерете растението, с цел да сте сигурни, че сте създали задоволително огромна дупка преди засаждането – евентуално ще бъде по-дълбока, в сравнение с си мислите. Най-доброто време за засаждане на разсада от домати е, когато той е към 15-30 сантиметра.

Отстраняването на долните листа и стъбла не е значимо – те елементарно могат да бъдат заровени с останалата част от растението. Можете обаче да ги премахнете, в случай че това ще улесни засаждането.

Подготовка на почвата

Уверете се, че земята не е твърда или утъпкана. Новата коренова система няма да може да се развива и да проникне в почвата, заради което процесът на надълбоко засаждане е ненужен.

Първо прекопайте почвата, до момента в който стане рохкава, след което можете да добавите компост.

Засаждане

Има два метода за надълбоко засаждане на домати.

Дълбока дупка

Дупката би трябвало да е задоволително дълбока, с цел да покрие по-голямата част от стъблото, тъкмо под горния набор от листа.

Настрани

Дупката би трябвало да е дълбока към 15 сантиметра, с дължина, съответстваща на две трети от височината на доматеното растение. Поставете доматеното растение встрани под лек ъгъл.

Растението в последна сметка ще се изправи, растящо към слънцето.

Вижте още: Домашни торове за разсада

Използвайте подпори.

Поливане

Правилното поливане предизвиква корените да порастват и да се популяризират надолу. Уверете се, че поливате добре растенията през вегетационния сезон, с цел да поддържате мощна и здрава коренова система.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР