Как се промени PR професията през изминалата година?Ако трябва да

...
Как се промени PR професията през изминалата година?Ако трябва да
Коментари Харесай

Най-важно е посланието да достигне до конкретната аудитория

Как се промени PR специалността през миналата година?
Ако би трябвало да приказваме за смяна, тя по-скоро е в инструментариума на PR специалиста, който употребява при разгръщането на връзката за своя клиент. Неминуемо COVID-19 рецесията ни затвори съвсем напълно единствено в онлайн пространството, което докара със себе си пренасищане на медийния поток с информация, постоянно непроверена, само че бързо споделяна поради страха на хората и многото неясноти към обстановката, в която се намирахме.

Тук ролята на PR специалиста бе основна. Ние освен трябваше да помогнем на клиентите да се отличат в това море от информация, само че и връзката им да бъде потребна, съответна, достоверна и най-много ефикасна. Бързото пригаждане към по този начин нареченото онлайн говорене и откриването на тези работещи принадлежности, които да завоюват доверието на хората, бяха основни при реализирането на поставените цели в информационните ни проекти. Говорим за доста повече цифрови канали и доста по-малко обичайни принадлежности.
Това значи ли, че ще забравим за старите похвати?
- Напротив, огромна част от тях ще са на напред във времето точно тъй като полето на връзка толкоз бързо се трансформира и ние като PR специалисти би трябвало непрекъснато да се приспособяваме по отношение на новите упования. Тук давам съответен образец, засягащ връзките с медиите, които от време на време се подценяват за сметка на платения контент маркетинг. Все повече се вижда намаляването на броя публицисти, изключително в печатни и като цяло обичайни медии, за сметка на увеличаващия се подобен при PR експертите. Което води със себе си засилваща се потребност от по-силни и близки връзки с сътрудниците публицисти, с цел да постигаш заложените цели.

Печатните медии регистрират 57% спад в броя наети публицисти - от 71 000 работни места до 31 000 през 2020 година, съгласно изследване на Pew Research Center за интервала 2008 - 2020 година Онлайн публицистите от своя страна са се нараснали със 144% - от 7400 през 2008 година до към 18 000 през предходната година. В същото време американската статистическа организация предвижда, че за идващите 10 години броят на работните места в пиар сферата ще нарасне с 11%. Тази наклонност се вижда и в България, само че тя не приказва единствено за връзките публицисти и пиар експерти, само че и за самата ни работа, която е надградена, само че в същността си остава същата - връзките с обществеността работят за създаване освен на имидж, само че и за доверие. Днес ние влизаме в борбата за вниманието освен на публицистите, само че и на потребителите като цяло. Те от ден на ден имат потребност от достоверност в морето от подправени и непроверени вести. И тук идва и ролята на пиар експерта, който би трябвало да подсигурява тази достоверност от страна на марките - това също няма да се промени.
Реклама Какво ново да чакаме за специалността през 2022 година?
- Със сигурност считам, че ще забележим интерес от страна на бизнеса към организирането на събития - област, която бе паузирана по време на дейната пандемия. За известно време имаше миг, в който хората избраха да бъдат поканени на виртуални събития, само че персонално аз имам вяра, че този интервал отмина и идната година ще има оживление в този бранш.

Другото, което не е ново в цялостния смисъл на думата, е потреблението на разнообразни метрики и данни за отчитане на нашата работа, които потвърждават и показват успеваемостта на връзката. Ние в d:istinkt продължаваме да влагаме старания в популяризирането на разнообразни от към този момент познатите метрики, като да вземем за пример Share of Voice, която не отразява действителния резултат на информационните старания. За нас е доста по-важно нашето обръщение да доближи до съответната публика, която сме заложили с клиента, а не какъв брой пъти е била отразена тя като число.

Тук по-скоро приказвам за метрики като Share of Search, % отразявания във авторитетни издания, съответствие сред експозицията, импресиите и действителните прочитания на информационните единици, които да добавят палитрата от към този момент познатите на всички " отразявания ". В този смисъл имам вяра, че нашата обучителна роля би трябвало и ще се ускорява, което единствено ще надгради концепцията, че пиарите са консултанти - област, върху която работим интензивно през последното десетилетие.
Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Медиа и реклама
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР