Как репортаж от 2013 заля повторно социалните мрежи Публикации с

...
Как репортаж от 2013 заля повторно социалните мрежи Публикации с
Коментари Харесай

Токсична ли е норвежката сьомга?

Как репортаж от 2013 заля наново обществените мрежи

Публикации с идентично наличие се популяризират от онлайн издания и набират известност в обществените мрежи.

Сред българските консуматори във Facebook още веднъж се споделя френско журналистическо следствие, в което се твърди, че норвежката сьомга е токсична.

Към 8 март 2023, споделената от този профил във Facebook обява " Риба за всеобщо поразяване: Цялата истина за норвежката сьомга ", с дата 28 февруари 2023, е предизвикала реакциите на 2,5 хиляди души и е споделена 2,4 хиляди пъти, означи.



Проверка на малкия екран открива, че наличието на публикацията пресъздава следствие на френската телевизия France 2, което, обаче, е отпреди съвсем 10 години - от 7 ноември 2013 година

Оказва се, че към днешна дата индустриалното произвеждане на сьомга в Норвегия се случва по други правила.

Репортажът

Оригиналният репортаж е за индустриална плантация за сьомга в Норвегия. В него норвежки екоактивист твърди, че във фермата се отглеждат 2 милиона риби, което е прекалено много, и то в миг, когато има огромно разпространяване на заболявания и паразити.

Според репортажа локални фермери крият от потребителите, че се оправят с заболяванията и паразитите като разпръскват във водата мощни пестициди, рискови за здравето. Проблемът поражда, защото има доста риба в релативно дребни пространства, даже и с задоволително място за плуване.

Индустрията

В рибните ферми сьомгата разполага с лимитирано пространство. Това дава опция за положително възпроизвеждане, а и възможностите за оцеляване на новото потомство са по-високи, в сравнение с в природата.

Производството на сьомга в Норвегия е вторият максимален източник на доходи след петрола.

Франция е най-големият потребител на норвежка сьомга. Година преди излъчването на репортажа, през 2012 в страната са импортирани 103 417 тона. Пестицидите, употребявани против вредители, са неразрешени във Франция.

Препоръки за консумация

През 2013 френските здравни управляващи трансформират рекомендацията си за консумация на риба като я лимитират до два пъти седмично. Препоръчва се едно от тези хранения да е с риба от вида на сьомгата.

Няколко месеца преди репортажа на френските публицисти норвежкото държавно управление също предлага на бременните дами и децата да лимитират потреблението на мазни риби от вида на сьомгата, защото техните мазнини задържат замърсители.

Производители на сьомга с позиция

Почти година след репортажа на France 2 - на 26 септември 2014, Агенция Франс Прес излъчва материал, оборващ тезата за пестициди в сьомгата. Агенцията цитира представителка на Marine Harvest - най-големият производител на сьомга в Норвегия, чиято продукция възлиза на над 1 милиона тона годишно.

" Натъжавам се като слушам това, тъй като казусът въобще не е подобен. Нивата на отрови, както ги наричате, са много под равнищата, избрани за безвредни. Полагаме доста старания от техническа позиция, с цел да намерим решения за понижаване на медицинските тактики, в това число посредством биологичен надзор ", споделя тогава Ранди Холдерсен, управител по сигурност на храните в Marine Harvest.

Компанията има 114 ферми в страната. Сьомгата се отглежда в кръгли мрежи, на 30 метра дълбочина измежду фиордите, като във всяка има по 180 000 риби, което е към 11 пъти по-малко от посоченото количество в репортажа за фермата, излъчен година по-рано.

Мерки на държавното управление в Норвегия

През март 2015 държавното управление на Норвегия показва пред Народното събрание на страната " Бяла книга ", в която се предлага изцяло нова система за регулация на развъждането на сьомга в индустриалните ферми. Предложението е признато с необятна поддръжка от депутатите.

Кабинетът се ангажира с предвидим и екологично резистентен напредък в промишлеността за развъждане на сьомга. Като знак за броя на отглежданите риби в една садка (садките се състоят от плаваща част, мрежи и закотвяща система) се приема концентрацията на морски въшки - което на собствен ред дефинира и третирането против вредители.

Най-големият зложелател на сьомгата са морските въшки

Морските въшки са измежду огромните провокации пред фермите за сьомга. Любимата храна на тези дребни ракообразни е кръвта и слузта на рибата. Те употребяват тялото си като вендуза, с цел да се захванат крепко за жертвата.

Веднъж настанила се, въшката се развъжда скоростно. Имунната система на рибите отслабва, те бързо губят тегло и постоянно умират.



Щетите от дребните въшки са към 500 милиона евро годишно, единствено в Норвегия, споделя Есбен Бек, финалист на Европейските награди за изобретатели, 2019 година

В рубриката " Европейци " малкия екран демонстрира по какъв начин новите технологии оказват помощ на производителите на сьомга в битката против тези паразити.

Оценка на производството

Доклад на Seafood Watch от 2021 наблюдава положението на индустриалното произвеждане на сьомга в Норвегия, Чили, Шотландия, Канада и Съединени американски щати. Целия отчет вижте

Оценката за Норвегия е, че използването на антимикробни средства е доста ниска, а потреблението на пестициди против морските въшки е намаляло доста през последните години. Според организацията обяснението е устойчивостта на морските въшки към химическо отнасяне и търсенето на различни способи за справяне с тях.

Заключение: В обществените мрежи се популяризира остаряла информация, представяна като нова. Междувременно в Новрегия е утвърдена смяна в метода на индустриалното развъждане на този тип риба и описаното в репортажа от 2013 не дава отговор на сегашната обстановка. Доклад от 2021 година не открива повишени равнища на пестициди.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР