Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише

...
Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише
Коментари Харесай

Разследване: Олигарси източват европейски фондове за земеделие, и България е в списъка

Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, написа в свое следствие американският вестник The New York Times. Материалът установи, че системата е „ изкривена от корупция и произволи “ и твърди, че тя е станала прекомерно значима, за опазване на целостта на Европейския съюз, с цел да бъде реформирана фундаментално. Разследването на The New York Times е извършено в девет европейски страни през 2019 година, визира главно Унгария и Чехия, само че и България е в листата.
Всяка година блокът от 28 страни изплаща 65 милиарда $ дотации за земеделските стопанства, предопределени да поддържат земеделските производители на целия континент и да запазят селските общности. Но в Унгария и огромна част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в няколко мощни и свързани с властта олигарси, написа изданието, представено от Агенция " Фокус ".
Премиерът на Чешката република събра десетки милиони долари дотации единствено предходната година. Субсидиите са потънали в мафиотски покупко-продажби за земя в Словакия и България.
Програмата на Европа за земеделието, система, която играе значима роля за образуването на Европейския съюз, в този момент се употребява от същите антидемократични сили, които заплашват блока от вътрешната страна. Това е по този начин, тъй като държавните управления в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат огромна роля в разпределението на дотациите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа, макар, че цялата система е обгърната в загадъчност.
Европейският механизъм в Брюксел разрешава тази груба корупция, защото дейностите против нея биха означавало смяна на модела, който оказва помощ да се държи нежният съюз. Европейските водачи не са съгласни с доста неща, само че всички разчитат на великодушни дотации и необятна поверителност при харченето им. Съпротивата против тази система за преодоляване на злоупотребите в по-новите държавичленки би нарушило политическите и икономическите богатства на целия континент.
Ето за какво, със законопроекта за земеделските заплащания, подготвян тази година, акцентът в Брюксел не е върху премахването на корупцията или стягането на контрола. Вместо това, законодателите се стремят да дадат на националните водачи повече пълномощия по какъв начин да харчат пари - поради възраженията на вътрешните инспектори.
Изданието показва съответни образци на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с ръководещите кръгове и най-много с министър председателите на двете страни
В България дотациите са се трансформирали в богатство за земеделския хайлайф. Българската академия на науките откри, че 75 % от главния тип европейска селскостопанска дотация в страната се оказва в ръцете на към 100 предприятия. Тази пролет управляващите направиха следствия в цялата страна, които разкриха корупционни връзки сред държавни чиновници и аграрни предприемачи. Един от най-големите производители на брашно в страната беше упрекнат в машинация във връзка със дотациите и го чака правосъден развой.
В Словакия изданието разяснява за връзката сред следствията против олигарсите и убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк, написа изданието.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР