Как МВР за 20 години не помръдна от случая Чората

...
Как МВР за 20 години не помръдна от случая Чората
Коментари Харесай

Конвулсиите на МВР в Стара Загора: хронология на една смърт

Как Министерство на вътрешните работи за 20 години не помръдна от случая " Чората "

Девет полицейски коли с включени сирени преследват " Ауди " по кротките улици на предновогодишна Стара Загора. Гонката е като от нискобюджетен американски екшън. Разликата е, че се случва фактически. Автомобилът прави странни маневри, блъска се и в друга коли. Свистят гуми, служители на реда препречват пътя на преследвания. Следва злополука, която съвсем прекатурва колата. Секунди по-късно група афектирани униформени извлича водача на автомобила. Полицаите се струпват върху него. След няколко часа полицията пусна изсъхнало известие, че индивидът е умрял, написа.

Така за към половин час на 30 декември в Стара Загора стартира и приключи трагично карцерът на някогашния републиканския първенец по битка Пламен Пенев. Той умря в предпоследния ден на предходната година в резултат на задържането му от локалната полиция. Поводът за преследването му е сигнал, подаден малко по-рано на тел 112. Според информацията досега позвъняването до незабавния номер е от младежи, които настояват, че Пенев ги е заплашил с нож.

Случаят се трансформира в скандал, откакто дни наред Министерство на вътрешните работи по традиция мълчеше за случилото се, а информация за повода за гибелта на индивида липсваше. Почти седмица след случая наподобява, че дейностите на униформените много наподобяват в експанзията си случая " Чората " от 2005 година, когато Ангел Димитров издъхна по време на ареста му в Благоевград.

По информация на " Капитал " от следствието на проблема в Стара Загора Павел Пенев е умрял в резултат на механична асфикция, а  невъзможността на мъжа да си поеме въздух е била вследствие на дейностите на петима служители на реда, които при опита да го арестуват са легнали върху него.  Под тежестта на телата им Пенев на процедура се е задушил, тъй като белият му дроб е бил притиснат дълго време. Такъв е изводът на тримата правосъдни медици в Пловдив, които изготвят експертизата по случая.

Документът към момента не е подписан дефинитивно, само че проверяващите са се срещнали авансово с изводите на лекарите, създали аутопсията на мъжа.

Ето за какво в границите на досъдебното произвеждане Националната следствена работа, която поема следствието, ще опита да откри доказателства кой или кои от петимата униформени, лежали върху Пенев, до момента в който той издъхне, са директно виновни за породената гибел.

По случая към този момент беше формирана дисциплинарна инспекция от шефа на регионалната дирекция на полицията в Стара Загора. Назначената от вътрешния министър спомагателна инспекция ще се прави от инспектората на министерството, като при нея ще се проучват и данните, появили се в обществените мрежи и медиите след случая.  Всичко това се разви едвам откакто фрагментите на смъртоносния арест бяха публикувани във facebook.  Преди това в полицията в Стара Загора не бяха подхванати сходни ограничения, да не приказваме за Министерство на вътрешните работи на централно равнище. Въпреки инспекциите обаче ясно пролича, че полицията прави всичко допустимо, с цел да потули фактологията по случая.

След като абсурдът стана обществен, в сряда шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора Лазар Христов даде конференция. Той разказа обстойно и нашироко хронологията на преследването, само че на никое място не стана ясно кое е наложило количеството патрулни коли, които са се присъединили в преследването.
" Това лице в продължение на 20 минути осъществя няколко пътнотранспортни катастрофи, не извършва разпорежданията на служителите на реда и се движи в зони в централна градска част, които в този времеви интервал са обитаеми и има доста цивилни жители ", изясни Христов.
От ОДМВР - Стара Загора, не дадоха отговор на въпроси на публицисти дали в колата на Пенев е открит ножът, за който в началото бе обявено. По информация на " Капитал " нож не е открит на никое място. Тази информация беше доказана и от юриста на фамилията Емануил Йорданов.

Освен че полицията в Стара Загора избегна тематиката за " въоръжаването " на починалия, премълчани бяха и елементи около ареста.

След като шефът на локалната полиция детайлно описа, че Пенев е опитвал да бяга от патрулните коли, че е предизвикал злополука с граждански автомобил, а едвам най-после след маневри от полицията е аварирал по този начин, че да не може да излезе от колата си, Лазар Христов стигна и досега на гибелта на Пенев.

" Както виждате на записите, които бяха публикувани в медиите, там се осъществя пътно-транспортно произшествие, като преследваният автомобил няма опция да продължи. Колегите стартират процедура по изваждането му в автомобила. Пристига и пътна полиция. Непосредствено след слагане на белезници получава спазми и при незабавна помощ се открива, че е умрял ", изясни Христов.

Според съдебно-медицинската експертиза обаче конвулсиите не са се получили от самосебе си, а като последица от дейностите на служителите на реда, които, като се изключи че са удряли Пенев (това се вижда от придвижванията на лактите им във видеото), са легнали върху него (петима от тях).

" Когато петима здрави мъже легнат върху различен човек, това е непостижим напън. На процедура по този начин са притиснали гръдния му панер, че той не е можел по никакъв метод да си поеме въздух. Вследствие на това се е задушил ", обясниха пред " Капитал " от следствието. Тежестта, която е понесъл Пенев преди да почине, е към 400 кг, в случай че приемем, че мъж със приблизително телосложение е към 80 кг.

Тези елементи за ареста не бяха коментирани от шефа на полицията в Стара Загора. Но за сметка на това той описа, че чиновници на Министерство на вътрешните работи също са прегледани. Единият служител на реда е с контузии на главата и с фрактура на едната ръка. Как са нанесени те от затиснатия от тела мъртвец не е ясно.

Във всеки случай би трябвало да се има поради, че не е необичайност, когато служители на реда превишат пълномощията си, те самите да симулират " набези " върху тях, с цел да може да претендират, че използването на мощ е провокирана от противоправно държание. Известни са поредност такива случаи, в които, макар че е открито лъжесвидетелстване, последици за униформените няма. Неотдавна инспекция на " Капитал " сподели, че служителите на реда от столичното 1-во РПУ, които през 2013 г. арестуваха момче и момиче, биха ги, а за похлупак инсценираха, че младежите са скъсали пагоните на единия от тях, към момента работят в системата макар потвърденото лъжесвидетелстване.

Извън разказите за потърпевшия еднообразен в Стара Загора шефът на тамошната полиция акцентира няколко пъти, че подчинените му са работили по сигнал за въоръжено лице, подаден на тел. 112. Как обаче се е стигнало до внушителното полицейско гонене освен това единствено при информацията, че починалият след това е имал нож остава неразбираемо.

" Не са знаели нито за престъпните му прояви, нито за психологичните му проблеми. Впоследствие се е изяснило ", сподели Христов, а на уточняващ въпрос дали Пенев е имал престъпни регистрации, той отхвърли за такива.

Че мъжът е имал психическо заболяване, оповестиха дъщерите му през седмицата. Като те позволиха, че с цел да е бягал от полицията по метод, забележим на фрагментите, той би трябвало да е бил много изплашен.

Като оставим настрани, че полицията в града въобще не се е свързала с околните на умрелия, а едната му щерка е схванала за случилото се от видео в обществените мрежи, систематичен проблем е, че полицията не знае по какъв начин да е реагира в обстановки, в които е забъркан човек с психологични проблеми.

Пред " Капитал " Валентина Христакиева от Глобалната самодейност за психиатрия изясни, че българската полиция въобще нито знае, нито употребява техники за деескалация. " Съществуват етични правила за арест, които би трябвало да се следват, само че Министерство на вътрешните работи у нас не е подготвено по какъв начин да работи ", разяснява тя. По думите ѝ постоянно се повдига тематиката да има указател на хората с психологични болести, само че сходна мярка единствено ще стигматизира вписаните в сходен указател.  " Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъдат подготвени на техники за деескалация, има неправителствени организации, а и всеки психиатър би могъл да им помогне ", разяснява Христакиева.

Думите ѝ се потвърдиха от писмо на Министерство на вътрешните работи от края на септември 2022 година, в което тогава съдията от Районен съд Луковит Владислава Цариградска пита ведомството дали образова чиновниците си за работа с хора с психологични разстройства. Повод за питането ѝ е пълномощието на Министерство на вътрешните работи да задържа лица, които демонстрират тежки психологични отклонения и с държанието си нарушават публичния ред или излагат живота си или живота на други лица на очевидна заплаха ( ЗМВР член 72, алинея 1, т. 3). От отговора до нея излиза наяве, че полицията нито е подготвена кои са лицата с психологични отклонения, нито по какъв начин се третират. Нещо повече - в отговора, подписан от тогавашния длъжностен министър Иван Демерджиев, е записано, че полицейските чиновници " подхождат еднообразно към всички жители ". Подобно изказване в сходна деликатна обстановка като тази, засягаща психологичното здраве, е скандално.

Извън неподготвените служители на реда за работа с психологично заболели, в тази ситуация " Пенев " в Стара Загора стои отворен въпросът дали униформените са работили съответно въобще. Според  използването на физическа мощ се прекратява неотложно след постигането на законовата цел на униформените (чл.6, ал.4). В случая с починалия към този момент Пламен Пенев от видеата се вижда, че служителите на реда го вадят от смачкания му автомобил - затова той не е можел да избяга. Кое е наложило петима души да легнат върху близо 60-годишен мъж ще обясни досъдебното произвеждане.

При всички случаи обаче, в случай че използването на мощ е непропроционална на осъщественото действие и на съпротивата, към този момент приказваме за полицейско принуждение.  В последните 22 години Европейският съд по правата на индивида е постановил над 30 неоправдателни решения по отношение на България поради разнообразни случаи на полицейско принуждение, а данните сочат, че страната има систематичен проблем с превишаване на правата от страна на униформените.

Особено тревожна е и наклонността за отвод от следствие от страна на прокуратурата на сходни случаи. В омертата постоянно се включат и правосъдните медици, които " пазят своите ". Емблематичен случай в тази посока е карцерът, довел гибелта на Ангел Димитров-Чората.

Чората умря през 2005 година в центъра на Благоевград при акция по задържането му на спецчасти в границите на интервенцията " Респект ", откакто бе грубо пребит от няколко локални антимафиоти. Смъртта му провокира мощен публичен звук, защото Министерство на вътрешните работи укри случая и след това разгласи, че Димитров е умрял от стрес при типа на маскираните служители на реда. След това се стигна до следствие. Емблематични за случая бяха всички маневри към експертизите, свързани със гибелта на Чората.

Първоначално експертизата беше правена от проф. Стойчо Радонов, водещ специалист в правосъдната медицина. Впоследствие той беше открит обесен на катерушка в столична градинка. След кончината му част от хистологичните материали по случая " Чората " изчезнаха, а експертизата беше поверена на патоанатоми от ВМА и Пловдив. Така се стигна до заключението, че повода за гибелта на Димитров не е несъразмерна мощ на служителите на реда, а стрес и влошено здраве. След години в разнообразни съдилища в последна сметка съдът одобри, че има причиняване на гибел по несъобразителност, само че униформените не бяха осъдени поради изтекла отминалост.

Иначе казано: близо 20 години откакто при арест служители на реда предизвикаха гибелта на Ангел Димитров-Чората, а с поредност маневри и полиция, и движимости лица направиха невероятно отговорните униформени да понесат следствията си, ясно е едно - Министерство на вътрешните работи работи по същия метод.  Ако има някакво минимално утешение, то е, че при започване на 2024 година, за разлика от 2005 година, движимостите лица най-малко на първо четене не пробват да прикрият дейностите на чиновниците на реда. Дали има и кой на тази база да поведе съответно следствие, а не такова на правилото " гарван гарвану око не вади ", следва да стане ясно от развиването на случая със починалия Павел Пенев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР