Как може да се прехвърли скъп общински имот в ръцете

...
Как може да се прехвърли скъп общински имот в ръцете
Коментари Харесай

За 30 години: Кметът на Пловдив Здравко Димитров хариза 13 тенис-корта

Как може да се трансферира безценен общински парцел в ръцете на тъкмо избрани хора, освен това за 30 години и, несъмнено, за жълти стотинки? Кметът на Пловдив Здравко Димитров е намерил точната рецепта – посредством добре завоалиран търг.

Веднага да уточним, че обектът, за който се търси собственик, е извънредно привлекателен – тенис кортовете в Гребната база. На повърхност от близо 18 декара се простират 13 корта, съблекални, фитнес център, ресторант-кафене на две равнища, административна постройка с офиси и няколко магазина. Всичко това общината се отхвърля да стопанисва, тъй като „ нямала подобаващи фрагменти ”.

Спортното оборудване повече от 10 години е в ръцете на частното съдружие „ Тенис клуб Локомотив – Пловдив ”. През 2012 година сдружението получава парцела за 20 години, като поема  ангажимент да влага в него 800 хиляди лв.. Шефовете, които стоят зад въпросния тенис-клуб, са пловдивски милионери: Димитър Златанов – притежател на просперираща компания за колела, Александър Асенов и Радослав Тасев – с ползи в бизнеса с метали.

Преди две години обаче съдът взема решение дефинитивно, че частното съдружие би трябвало да се изнесе, тъй като вместо вложения за 800 хиляди лева, са изработен единствено някакви усъвършенствания за малко над 70 хиляди лева Градската администрация, отпред с кмета Здравко Димитров, обаче не бърза да търси нови стопани на тенис-кортовете, писа преди време „ Уикенд ” и нещата се развиха по-късно тъкмо, както тогава ги прогнозирахме.

Мераклиите да играят на кортовете не престават да заплащат на сякаш прогонения „ Тенис клуб Локомотив – Пловдив ”. По тази скица близо две години частниците не престават да печелят за сметка на град Пловдив.

Едва в края на август предходната година, след дълго и необяснимо размотаване, кметството взема решение да даде спортното оборудване. Отново на концесия, само че към този момент за 30 години! Обявата за търга обаче е доста усърдно скрита. Няма я нито в постройката на кметството, нито е оповестена на видно място в интернет страницата на общината. Няма я и в графата „ търгове и състезания ”, а е пусната в раздел „ Процедури по закона за физическото образование и спорта ”, където на малко на брой може да им хрумне да я търсят. Кметството обаче ще може да каже – ами, оповестена е! 

От бъдещите стопани на апетитното оборудване се изисква да дадат оферта и капиталова стратегия. Тези условия обаче те ще схващат, единствено откакто купят документите за търга. Или както изяснява юрист Антоанета Николова „ процедурата и търгът са по този начин „ моделирани ”, че изискванията да бъдат изпълними от авансово утвърден претендент ”.

Кметството изисква от участниците в търга голям брой документи. Няма да ги изброяваме, с цел да не отегчим читателите, най-общо казано се желаят 5 удостоверения и 8 стратегии, а също финансови доклади, писмени планове за подписване на контракт за наем, проект за прилагане на спортния обект, доказателства за инвестиция.

По думите на юрист Антоанета Николова, с цел да се приготви цялата тази документи, са нужни най-малко 10-15 работни дни, като някои от институциите са в столицата, да вземем за пример – спортното министерство, и е непостижимо да се показват в периода, избран от общината в Пловдив. Сред  значимите условия е да се плануват вложения за 3 254 000 лева, които би трябвало да бъдат детайлно разказани, точка по точка, дата след дата, като всичко това е подплатено с цялостен куп документи, с цел да се потвърдят финансовите благоприятни условия на претендентите.

Ясно е, че те не могат да бъдат готови единствено за няколко дни. Така от една страна кметството изисква голяма документи, а от друга – дава за подготовката й „ рисково къси периоди ”. „ Всичко това основава неустановеност и двусмислие в цялата процедура ” –категорична е юрист Антоанета Николова.

Реклама

Фондацията, която носи нейното име, подава тъжба в Административния съд в Пловдив, с която желае да се анулира заповедта на кмета Здравко Димитров за търга. Магистратите обаче без даже да дадат ход на делото, вземат решение да го прекратят. Мотивът им е, че фондацията на юристката нямала юридически интерес от тъжба! Следва обжалване и Върховният административен съд анулира определението на пловдивския съд.

Фондацията на Антоанета Николова обаче не стопира дотук, а незабавно сезира и прокуратурата за редица нарушавания. Един от въпросите е за какво кметството приключва контракта с клуба през 2019 година, само че все пак частниците и до момента употребяват оборудванията.

След като се разчува за скандалната обстановка, кметството, не е известно на какво съображение, взема решение да събира месечен наем от клуба в размер на будещите подигравка малко над 2000 лв.. Как тъкмо е избрана и изчислена тази цифра, също е въпрос без отговор.

Скептици обаче се съмняват, че са платени и тези пари, които към този момент би трябвало да надвишава 40 000 лв..

Прокуратурата би трябвало да обясни и за какво откакто кметът Здравко Димитров твърди, че няма хора, които да поддържат кортовете, не ги дава незабавно чартърен, а чака да минат близо 2 години. Да не приказваме, че и по този начин нареченият търг е обгърнат в загадъчност, както към този момент обяснихме.

Любопитен подробност е, че единствено месец откакто Здравко Димитров сякаш приключва контракта на частниците, той самият отива на кортовете. За да връчи награди в тенис-турнир, проведен от въпросния клуб „ Локомотив ”, освен това с поддръжката на общината! Как по-късно в Пловдив да не разясняват, че за кмета Димитров и неговия екип са надалеч по-важни облагите на неговите другари от клуба, в сравнение с ползите на града.

По най-груби калкулации за миналите две години Пловдив е изгубил над половин милион лв. от оборудванията. Ползването на корта за 1 час коства 15 лв., като базата има 11 открити корта, на които се играе от март до края ноември.

Тарифата на двата закрити корта е по 35 лв. на час. Отделно са наемите от ресторанта, магазините. Защо не е изяснена и точната сума на приходите, които е прибрал частният клуба през миналите две години, пита фондацията на юрист Антоанета Николова? Как са били регистрирани и осчетоводени?

Най-горещият въпрос обаче е за какво кметството бездейства две години и оставя клуб „ Локомотив ” да се разпорежда с общинския парцел против алегорична сума?

„ Това е чиста демонстрация на занемареност и несъблюдение на служебни отговорности ” – безапелационна е юрист Антоанета Николова.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР