Как могат да изглеждат следващите 18 месеца, ако лидерите ни

...
Как могат да изглеждат следващите 18 месеца, ако лидерите ни
Коментари Харесай

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация

Как могат да наподобяват идващите 18 месеца, в случай че водачите ни завоюват време?

Това пита създателят Томаш Пуейо, /ориганален текст на публикацията тук/

Обобщение на публикацията: в случай че през днешния ден предприемете строги ограничения против ковид, те ще продължат единствено няколко седмици. След това не би трябвало да има огромен пик на заразяване и всичко това може да се направи на налична за обществото цена, като се спасят милиони животи. Ако не предприемем тези ограничения, десетки милиони ще бъдат инфектирани, доста от тях ще умрат, доста от тях, които се нуждаят от интензивни грижи, тъй като здравната система ще се срине.

В рамките на една седмица страните по света потеглиха от: „ Този ​​коронавирус не е огромна работа “ за оповестяване на изключително състояние. Въпреки това, доста страни към момента вършат малко. Защо?

Всяка страна задава еднакъв въпрос: по какъв начин би трябвало да отговорим? Отговорът не е явен за тях.

Някои страни, като Франция, Испания или Филипините, оповестиха изключително състояние. Други, като Съединените щати, Англия, Швейцария или Холандия, се колебаеха и към момента нерешително подхващат ограничения за обществена изолираност. /Статията е писана преди Англия да предприеме строго мерки/

Ето тематиките, които тази публикация обгръща.

Каква е актуалната обстановка?
Какви варианти имаме?
Какво е най-важно в този момент: време
Как наподобява добра тактика против ковид?
Как би трябвало да мислим за икономическите и обществените последствия?

Когато приключите с четенето на публикацията, ето какво ще научите:

Здравната ни система към този момент се разрушава.
Държавите имат две благоприятни условия: или да се борят толкоз мощно, колкото в този момент, или ще се сблъскат с голяма зараза.
Ако изберат зараза, стотици хиляди ще загинат. В някои страни милиони.
И даже не може да помогне за унищожаване на по-нататъшни талази от инфекции.
Ако се борим в този момент, ще понижим броя на смъртните случаи.
Ще облекчим тежестта върху здравната ни система.
Ще бъдем по-добре готови.
Ще знаем повече.

Никога до момента не сме проучвали нещо толкоз бързо.

И ние се нуждаем от това познание, тъй като знаем толкоз малко за този вирус.
Всичко това ще ни помогне да реализираме нещо значимо: ще спечелим време.
Ако решим да се бием, първоначално битката ще бъде тежка, а по-късно всичко ще се случи последователно.
Ще бъдем заключени няколко седмици, а не месеци. Тогава ще си върнем от ден на ден и повече от предходния живот.
Може би няма да се върнем незабавно към него. Но животът ще стане съвсем както преди и в последна сметка ще се върне към естественото. И можем да създадем всичко това поради въздействието върху стопанската система.

Добре, да стартираме.

1. Каква е обстановката?
Миналата седмица демонстрирах тази графика: /На втората фотография към статията/.

Тя демонстрира случаи на ковид по целия свят отвън Китай. Бихме могли да отделим единствено Италия, Иран и Южна Корея. Затова трябваше да увелича долния десен ъгъл, с цел да видя разрастващите се страни. С това желаех да кажа, че те скоро ще се причислят към тези три страни.

Нека забележим какво се е случило от този момент.

Както беше планувано, броят на случаите скочи в десетки страни. Тук бях заставен да покажа единствено страни с повече от 1000 случая. Няколко неща, на които си коства да обърнете внимание:

Испания, Германия, Франция и Съединени американски щати имат повече случаи от Италия преди оповестяването на изключително състояние.

Още 16 страни имат повече случаи през днешния ден, в сравнение с в Хубей, когато бе оповестено изключително състояние там: в Япония, Малайзия, Канада, Португалия, Австралия, Чехия, Бразилия и Катар. В тези страни има повече случаи, в сравнение с в Хубей, само че по-малко от 1000. Швейцария, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Холандия и Дания имат повече от 1000 случая всяка.

Забелязвате ли нещо необичайно в този лист от страни? Освен Китай и Иран, които страдат от солидни огнища на вируса, както и Бразилия и Малайзия, всяка страна в този лист е най-богатата в света.

Мислите ли, че този вирус е ориентиран към богатите страни? Или е по-вероятно богатите страни да могат по-добре да разпознават вируса?

Слабите страни надали ще бъдат наранени. Топло и влажно време може да помогне, само че не може да предотврати зараза независимо - в противоположен случай Сингапур, Малайзия или Бразилия не биха били наранени.

Най-вероятното пояснение е, че коронавирусът е лишил повече време, с цел да стигне до тези страни, защото те имат по-малък контакт с други, или той към този момент е там, само че тези страни не биха могли да влагат задоволително в тестване, с цел да схванат.
Във всеки случай, в случай че е правилно, това значи, че множеството страни няма да избягат от ковид. Въпрос на време е единствено те да видят огнищата на вируса и ще би трябвало да подхващат дейности.

Какви ограничения могат да подхващат страните?

От появяването на публикацията предходната седмица доста страни са трансформирали мнението си и са подхванали дейности. Ето някои от най-разкриващите образци:

Мерки в Испания и Франция

От една страна има Испания и Франция. Ето последователността от дейности в Испания:

В четвъртък, 12 март, президентът отхвърли спекулациите, че испанските управляващи подценяват опасността за здравето.
В петък те оповестиха изключително състояние.
В събота бяха взети ограничения:

Хората не могат да изоставен къщата, с изключение на по главните аргументи: храна, работа, аптека, болница, банка или застрахователна компания (крайно извинение)

Специална възбрана за водене на деца на разходка или среща с другари или семейство (с изключение на грижите за хора, които се нуждаят от помощ, само че с хигиена и физическо разстояние)

Всички питейни заведения и заведения за хранене са затворени. Разрешена е единствено доставка.
Всички занимания са анулирани: спорт, кино, музеи, градски празници...

Не можете да каните посетители на сватби. На погребението са позволени единствено дребни групи хора.
Общественият превоз към момента работи. Сухопътните граници бяха затворени в понеделник.

Някои хора намират, че описът с ограничения е прекомерно дълъг. Други се отхвърлят и плачат от обезсърчение. В тази публикация се пробвам да намеря приблизително място сред тези гледни точки.

Времето на ограниченията във Франция е сходно, единствено че им трябваше повече време, а в този момент те са по-агресивни. Например наемите, налозите и сметките за комунални услуги се стопират за дребния бизнес.

Мерки в Съединени американски щати и Англия

Съединени американски щати, Англия, Швейцария и Холандия интензивно подхващат ограничения. Ето последователността от дейности в Съединени американски щати:
Сряда, 11 март: възбрана за пътешестване.
Петък: оповестено е изключително състояние. Няма ограничения за обществено разстояние
Понеделник: Правителството приканва обществеността да заобикаля заведения за хранене и питейни заведения и да не участва на събития с повече от 10 души. Не се ползват ограничения за обществено разстояние. Това е единствено рекомендация.

Много щати и градове поемат самодейността и изискват по-строги ограничения.

Във Англия имаше сходен набор от ограничения: доста рекомендации, само че доста малко ограничавания.
Тези две групи страни илюстрират два крайни метода към битката с ковид: намаляване и угнетяване.

Нека да разберем какво значи това.

Вариант 1: не правете нищо

Преди да създадем това, дано да забележим какво значи бездействието за страна като Съединени американски щати:

Този прелестен епидемиологичен калкулатор /снимка 3/ може да ви помогне да разберете какво ще се случи при разнообразни сюжети. Слагам под графиката главните фактори, които дефинират държанието на вируса. Моля, обърнете внимание, че броят на инфектираните, розови, доближава пик от десетки милиони на избрана дата. Повечето променливи бяха непокътнати по дифолт. Единствените обилни промени са R: беше 2.2, стана 2.4 (по-добре подхожда на наличната информация в този момент. Вижте дъното на епидемиологичния калкулатор), смъртността (4% заради срив на здравната система. Подробности по-долу или в предходната статия), продължителността на болничния престой (беше 20, стана 10 дни) и процентът на хоспитализациите (беше 20%, той стана 14% заради тежки и сериозни случаи. Моля, обърнете внимание, че СЗО показва индикатора на 20%) въз основа на резултатите от най-новите проучвания. Моля, обърнете внимание, че тези цифри не трансформират доста резултатите. Единствената смяна, която има значение, е смъртността.

Ако не създадем нищо: всички се заразяват, здравната система е претрупана, смъртността излетява и ~ 10 милиона души умират (сини ленти на графиката). Според опростените оценки, в случай че ~ 75% от американците се заразят и 4% умират, това е 10 милиона смъртни случая или към 25 пъти повече от броя на смъртните случаи в Съединените щати през Втората международна война.
Може да попитате: „ Това звучи ужасно. Чух, че ще има доста по-малко! ”

И по този начин, каква е уловката? Лесно е да се объркаш с всички тези номера. Но са значими единствено две цифри: какъв % от хората ще се разболеят от вируса и ще се разболеят и кой от тях ще почине. Ако единствено 25% се разболеят (тези, които имат вируса, само че нямат признаци, не се регистрират като случаи на заболяването) и смъртността е 0,6%, вместо 4%, 500 000 души ще умрат в Съединени американски щати.

Ако не създадем нищо, броят на смъртните случаи от ковид евентуално ще падне сред тези две цифри. Пропастта сред тези крайности се дължи основно на степента на смъртност, тъй че е значимо да я разберем по-добре. Каква е същинската причина за гибел от ковид?

Как да разберем коефициента на смъртност?

Това е същият график като преди, само че в този момент той демонстрира приети в болница хора вместо инфектирани и мъртви: /снимка 4/

Синьото е броят на хората, които би трябвало да отидат в болничното заведение, а тъмносиньото са тези, които би трябвало да отидат в отделението за интензивно лекуване (ICU). Можете да видите, че това число ще надвиши 3 милиона.

Сега сравнете това с броя на местата в интензивния отдел, които са в Съединени американски щати (днес 50 000, само че можете да удвоите, като пренасочите други пространства в болници). Това е алена пунктирана линия.

Не, това не е неточност.

Тази алена пунктирана линия демонстрира броя на местата в интензивното поделение. Всички, които са над тази линия, ще бъдат в сериозно положение, само че няма да могат да получат нужната помощ и, най-вероятно, ще умрат.
Вместо места в ICU можете да разгледате и броя на механичните вентилационни устройства, само че като цяло резултатът е същият, защото в Съединени американски щати има по-малко от 100 хиляди такива устройства.

Днес най-малко една болница в Сиатъл не може да интубира пациенти на възраст над 65 години заради липса на съоръжение. Вероятността от гибел на такива пациенти е 90%.

Ето за какво хората умират в огромен брой в Хубей, а в този момент умират в огромни количества в Италия и Иран. Коефициентът на смъртност в Хубей беше по-нисък, в сравнение с можеше да бъде, тъй като те построиха 2 лечебни заведения съвсем за една нощ. Италия и Иран не могат да създадат същото. Ако някои други страни могат да го създадат, тогава те са малко. Да забележим какво ще стане.

Така че за какво смъртността е близо 4%?

Ако в 5% от случаите е нужна интензивна грижа и не можете да я осигурите, множеството от тези хора умират. Всичко е просто.
Освен това последните данни демонстрират, че случаите в Съединени американски щати са по-сериозни, в сравнение с в Китай.

За страдание, това не е всичко.

Съпътстващи загуби, гибел, поради това, че здравната система не може да поеме други заболели с тежки диагнози.

Тези цифри са единствено тези, които могат да умрат от ковид. Но какво се случва, в случай че цялата система на опазване на здравето е унищожена от битката с ковид? Хората умират от други болести.

Какво се случва, в случай че имате инфаркт, само че колата за спешна помощ лишава 50 минути вместо 8 (твърде доста случаи на коронавирус), когато пристигнете, няма да има място в интензивното поделение и лекари? Ще умрете.

Всяка година 4 милиона пациенти се одобряват в интензивното поделение в Съединените щати, а 500 000 от тях (~ 13%) умират. Без места в отделения за интензивно лекуване, тази част евентуално ще доближи 80%. Дори единствено 50% да умрат, 500 хиляди смъртни случая годишно ще станат два милиона на година от епидемията. Следователно 1,5 милиона смъртни случая ще бъдат добавени заради загуби от опция за интензивно лекуване.

Ако коронавирусът се остави да се популяризира, системата на опазването на здравето в Съединени американски щати ще се срине и броят на смъртните случаи ще бъде в милиони, евентуално десетки милиони.

Същото важи за множеството страни. В множеството страни броят на местата в отделенията за интензивно лекуване, вентилаторите и доставчиците на здравни грижи нормално е сравним със Съединени американски щати или по-малко. Неконтролиран ковид значи колапс на здравната система, което значи всеобща гибел.

Неконтролиран ковид значи срив на здравните системи, което значи всеобща гибел.

Надявам се, че до момента е ясно, че би трябвало да действаме. Имаме две благоприятни условия: намаляване и угнетяване. И двамата оферират " изглаждане на кривата ", само че го вършат по напълно разнообразни способи.

Вариант 2:

Стратегия за намаляване на смекчаването е следното: „ Не е допустимо да се предотврати коронавирусът в този момент, тъй че дано просто го пуснем по собствен метод, пробвайки се да понижим пика на инфекцията. Нека изгладим малко кривата, с цел да я създадем по-управляема за здравната система. “

Това е диаграма от значимата обява на Imperial College London този уикенд. /Снимка 5/

Очевидно това подтикна държавното управление на Англия и Съединени американски щати да трансформират курса.

Тази графика е доста сходна на предходната. Не е същото, само че същността е една и съща. Тук опцията „ Не прави нищо “ е черна крива. Всяка от другите криви е това, което би се случило, в случай че въведем все по-строги ограничения за обществено разстояние. Синьото демонстрира най-строгите ограничения за обществено разстояние: уединяване на инфектирани хора, уединяване на хора, които могат да бъдат инфектирани, и уединяване на възрастни хора. Тази синя линия като цяло е актуалната тактика за битка с ковид във Англия, макар че сега те просто я оферират, а не предписват.

Тук още веднъж алената линия е броят на местата в интензивните отделения, този път във Англия. Отново тази линия е доста покрай дъното на диаграмата. Всичко, което е над алената линия, са пациенти с ковид, които умират основно заради липса на запаси в интензивното поделение.

Дори при плавна крива, отделенията за интензивно лекуване ще бъдат унищожени с месеци, увеличавайки загубите от поръчителство.
Сигурно сте в потрес. Когато чуете: „ Ще вземем някои ограничения за намаляване на въздействието “, в действителност би трябвало да чуете: „ Съзнателно ще смажем здравната система, като увеличим смъртността най-малко 10 пъти. “

Както можете да си визиите, това е задоволително неприятно. Но към момента не сме завършили. Тъй като едно от основните догатки на тази тактика е съществуването на групов имунитет към ковид.

Колективен имунитет и разновидност на вируси.

Идеята е, че всички хора, които са били инфектирани и са се възстановили, към този момент са предпазени от вируса. Това е основата на тази тактика: „ Слушайте, знам, че ще е мъчно за известно време, само че щом приключим и няколко милиона умират, останалите ще бъдем предпазени от вируса, тъй че вирусът да спре да се популяризира и ние ще му кажем довиждане. По-добре е да го извършите незабавно и да сложите завършек на това, тъй като нашата опция е да продължим общественото разграничаване до една година и във всеки случай да рискуваме, в случай че пикът на инфекцията се случи по-късно. "

Но това се приема, че вирусът не се трансформира прекалено много. Ако не се промени доста, тогава доста хора ще получат имунитет и в един миг епидемията ще избледнее.

Колко евентуално е този вирус да мутира? Изглежда към този момент мутира.
Нови изследвания демонстрират, че в Китай към този момент има два варианта на вируса: S и L. S са съсредоточени в Хубей и по-смъртоносни, а L се популяризира по целия свят.

Не единствено се популяризира, само че продължава да мутира. /Снимка 6/

Тази диаграма показва разнообразни разновидности на вируса. Можете да видите, че първите варианти са изобразени в лилаво в Китай, само че по-късно те започнаха да мутират. В Европа вариантите са най-вече зелени и жълти, до момента в който в Съединени американски щати друго семейство вируси е показано в алено. С течение на времето ще стартират да се появяват повече варианти.

Това не би трябвало да е изненада: вирусите въз основата на РНК като ковид или грип са склонни да мутират към 100 пъти по - бързо от ДНК основани вируси, макар че коронавирусът мутира по-бавно от грипните вируси.

В допълнение, най-хубавият метод да мутирате за вирус е да имате милиони благоприятни условия за това и тъкмо това ще обезпечи тактиката за намаляване: стотици милиони хора ще бъдат инфектирани.

Ето за какво би трябвало да получавате грип всяка година. Тъй като има толкоз доста грипни варианти и непрекъснато се развиват нови, грипният удар в никакъв случай не може да отбрани против всички варианти.

С други думи: тактиката за намаляване на последствията включва повече от милиони смъртни случаи за страна като Съединени американски щати или Англия. Разчита се и на обстоятелството, че вирусът няма да мутира прекалено много, само че знаем, че мутира. И това ще му даде опция да мутира. И по този начин, щом броят на смъртните случаи доближи няколко милиона, ние би трябвало да сме подготвени за още няколко милиона всяка година. Коронавирусът може да се повтори няколко пъти през живота, като грипа, само че доста пъти по-смъртоносен.
Най-добрият метод да визиите опция на вируса да мутира е да имате милиони благоприятни условия за това и тъкмо, това ще обезпечи тактиката за намаляване.

Ако не се направи нищо и тактиката за намаляване не работи, каква е алтернативата? Нарича се „ угнетяване “.

Вариант 3:

Стратегия за угнетяване. Стратегията за намаляване не се пробва да овладее епидемията, тя просто изглажда кривата. Междувременно тактиката за угнетяване се пробва да предприеме строги ограничения за бързо преодоляване на епидемията. А точно:

Вземете сложни решения сега. Приложете обществено разграничаване. Поемете контрола над него.
След това смекчете ограниченията, тъй че хората последователно да върнат към естествения обществен и стопански живот.

/Графика 7/

Как ви се коства?

Всички параметри на модела са едни и същи, като се изключи това, че в този момент степента на разпространяване е понижена до R = 0,62 и защото здравната система не е разрушена, смъртността се понижава на 0,6%.

Реших, че по времето, когато се подхващат сходни ограничения, ще има ~ 32 000 случая (3 пъти повече, в сравнение с през днешния ден, 19 март).

Обърнете внимание, че R не въздейства толкоз доста на графиката. R 0.98, да вземем за пример, ще докара до 15 000 смъртни случая. Пет пъти повече, в сравнение с с R 0,62, само че въпреки всичко десетки хиляди смъртни случаи, а не милиони. Коефициентът на смъртност също няма да повлияе прекалено много на графика: в случай че е 0,7% вместо 0,6%, броя на смъртните случаи се усилва от 15 000 на 17 000. Комбинацията от по-висока R, по-висока смъртност и забавени ограничения усилват броя на смъртните случаи. Ето за какво през днешния ден би трябвало да предприемем ограничения за понижаване на R. За разяснение, R0 е R първоначално (R по време 0). Това е скоростта на разпространяване, когато никой различен няма имунитет и не се подхващат ограничения. R е общата скорост на предаване.

Според тактиката за угнетяване, откакто завърши първата вълна, смъртният брой е в хилядите, а не в милиони.

Защо? Защото ние освен понижаваме експоненциалното нарастване на броя на случаите. Намаляваме и смъртността, тъй като здравната система не е изцяло претрупана. Тук използвах коефициент на смъртност от 0,9%, за това, което виждаме през днешния ден в Южна Корея, където най-ефективно се следват тактиките за угнетяване.

Изглежда явно: всеки би трябвало да следва тактика за угнетяване.
Така че за какво някои държавни управления се двоумят?

Те се опасяват от три неща:

1. Първото изключително състояние ще продължи месеци, което за доста хора наподобява недопустимо.
2. Спешно състояние за месец би унищожило стопанската система.
3. Това даже не би решило казуса, тъй като просто бихме отсрочили епидемията: по-късно, когато облекчим ограниченията за обществено разстояние, хората към момента ще се заразят с милиони и ще умрат.

Ето по какъв начин екипът от Imperial College моделира потушаването. Зелените и жълтите линии са разнообразни сюжети на угнетяване. Не наподобява добре: към момента имаме големи върхове, тъй че за какво да се тормозим? /Графика 8/

Ще се върнем към тези въпроси след минута, в този момент има нещо по-важно.

Тук липсва най-основното.

Представени по този метод, двете варианти „ Смекчаване “ и „ Потискане “ не наподобяват доста привлекателни. Или мнозина умират в близко бъдеще и ние не вредим на стопанската система през днешния ден, или ощетяваме стопанската система през днешния ден, единствено с цел да отложим гибелта.

Това пренебрегва цената на времето.

3. Стойността на времето

В предходна публикация обяснихме цената на времето за избавяне на живота. Всеки ден, всеки час, когато чакахме деяние, тази експоненциална опасност продължава да се популяризира. Ние видяхме по какъв начин за ден може да се понижи общия брой на случаи с 40%, до момента в който броят на жертвите - още по-силно.

Но времето е още по-ценно.

Изправени сме пред най-голямата вълна от напън върху системата на опазването на здравето, която в миналото е съществувала в историята. Ние сме изцяло неподготвени; изправени сме пред зложелател, който не познаваме. Това не е удобно състояние за война.
Какво да извършите, в случай че ще срещнете най-лошия си зложелател, за който знаете доста малко, и имате две благоприятни условия: или бягайте към него, или бягайте, с цел да си купите малко време за подготовка. Кой вид бихте избрали?

Това е, което би трябвало да създадем през днешния ден. Светът се разсъни. Всеки ден, когато забавим ковид, можем по-добре да се подготвим. Следните раздели в детайли разказват какво може да се направи през това време:

Намалете броя на случаите.

При дейно угнетяване броят на доказаните случаи внезапно ще намалее за една нощ, както беше в Хубей предходната седмица.

Към днешна дата, 0 нови случая на ковид се записват всекидневно в целия 60 милион район Хубей.

Случаите продължиха да нарастват няколко седмици, само че по-късно започнаха да понижават. С по-малко случаи смъртността също стартира да пада. И обвързваните с това загуби също са понижени: по-малко хора ще умрат от аргументи, които не са свързани с ковид, заради тапите в системата на опазването на здравето.

Потискането дава:

Най-малкият брой случаи на ковид
Незабавно облекчение на тежестта върху здравната система и хората, които работят в нея
Намаляване на смъртността
Намалени загуби от поръчителство

Възможност инфектираните, карантините и карантините здравни служащи да се възстановят и да се върнат на работа. В Италия здравните служащи съставляват 8% от всички инфекции.

Разберете същинския проблем: тестване и следене на контактите

В момента Англия и Съединени американски щати нямат визия за действителния брой случаи. Не знаем какъв брой са. Просто знаем, че формалният номер е неверен, а същинското число е десетки хиляди. Това се случи, тъй като не тестваме и не наблюдаваме контакти.

След няколко седмици можем да сложим в ред обстановката на тестване и да стартираме да тестваме всички. С тази информация най-сетне знаем същинската степен на казуса, където би трябвало да сме по-строги и кой може да бъде безвредно освободен от карантина.

Новите способи за тестване могат да ускорят тестването и доста да понижат разноските.

Бихме могли да организираме и интервенция за следене, сходна на тази, извършена в Китай или други източноазиатски страни, където те могат да разпознават всички хора и да ги изпращат в карантина. Това би ни дало доста познания за по-нататъшно намаляване на ограниченията за обществено разстояние: в случай че знаем къде е вирусът, можем да насочим единствено към тези места. Това не е висша математика: това са основите на това по какъв начин страните от Източна Азия съумяха да се оправят с това огнище без драконовите ограничения за обществено разстояние, които стават все по-необходими в други страни.

Мерките, разказани в този раздел (тестване и проследяване) с една ръка ограничиха растежа на ковид в Южна Корея и поеха контрола върху епидемията, без да подхващат сурови ограничения за обществено разстояние.

Увеличаването на ресурсите на Съединени американски щати (и евентуално на Обединеното кралство) ще стартира война без защитни средства.
Имаме единствено маски за две седмици, малко персонални защитни средства (PPE), няма задоволително устройства за подаване на О2, няма задоволително места в интензивните отделения, не е задоволително ECMO (апарати за оксигенация на кръвта)... Ето за какво смъртността ще бъде толкоз висока при тактиката облекчение.

Но в случай че спечелим време, можем да променим това:

Ще имаме повече време да закупим оборудването, което ще ни е належащо за бъдещата вълна.

Ние можем бързо да увеличим производството на маски, ЛПС, вентилатори, ECMO и всевъзможни други сериозни устройства за понижаване на смъртността.

С други думи: не ни трябват години, с цел да получим отбраната си, трябват ни седмици. Нека създадем всичко допустимо да стартираме производството в този момент. Страните са мобилизирани. Хората са изобретателни, да вземем за пример, употребяват 3D щемпел за вентилаторни елементи. Можем да го създадем. Просто ни би трябвало повече време. Бихте ли изчакали няколко седмици, с цел да получите ризница, преди да срещнете смъртен зложелател?

Това не е единственият запас, от който се нуждаем. Ще се нуждаем от медицински служащи допустимо най-скоро. Къде да ги вземем? Трябва да образоваме хората да оказват помощ на медицинските сестри и би трябвало да викаме пенсионира здравни работиници. Много страни към този момент са почнали, само че това лишава време. Можем да създадем това за няколко седмици, само че единствено в случай че всичко не се срине.

За да се понижи инфекцията измежду хората.

Хората се плашат от новия ковид. Все още не знаем доста! Хората не са се научили да заобикалят да се ръкуват. Все още се прегръщат. Те не отварят вратата с лакът. Те не мият ръцете си, откакто допрян вратата. Те не дезинфекцират масите, преди да седнат на тях.

Когато имаме задоволително маски, можем да ги използваме отвън лечебни заведения. По-добре е да ги оставите незабавно на здравните служащи. Но в случай че те са в дефицит, би било по-добре да ги носите в всекидневието. Това понижава вероятността на пациента да болести други хора, а с вярното образование също понижава вероятността от заразяване с заболяването. (Между другото, по-добре е да носите най-малко нещо, в сравнение с нищо.)

Всичко това са относително евтини способи за понижаване на разпространяването на заболяването. Колкото по-малко се популяризира този вирус, толкоз по-малко ограничения ще ни трябват в бъдеще, с цел да го овладеем. Но ни би трябвало време, с цел да образоваме хората за всички тези ограничения и да ги въоръжим.

Ние знаем доста малко за вируса. Но всяка седмица се появяват стотици нови проучвания.

Светът най-сетне се сплоти против общ зложелател. Изследователи от цялостен ​​свят се стремят да схванат по-добре този вирус.

Как се популяризира вирусът?
Как можете да забавите инфекцията?
Какъв е процентът на безсимптомните носители?
Заразни ли са? Колко?
Какви са някои положителни лекувания?
Колко дълго живее вирусът?
На кои повърхности?
Как другите ограничения за обществена отдалеченост въздействат на размножаването?
Каква е тяхната стойност?
Кои са най-хубавите способи за следене на източници?
Колко надеждни са нашите проби?

Ясните отговори на тези въпроси ще оказват помощ да създадем нашите дейности допустимо най-фокусирани, като минимизираме обвързваните с това стопански и обществени загуби. И те ще дойдат след няколко седмици, а не години.

Намерете лек

Освен това, какво ще стане, в случай че намерим лек в идващите няколко седмици? Всеки извоюван ден ни доближава до това. Вече има няколко претенденти, като Favipiravir или хлороквин. Ами в случай че се окаже, че след два месеца открием лекуване за ковид? Колко неуместно бихме изглеждали, в случай че към този момент сме имали милиони смъртни случаи заради тактика за намаляване?

Разбиране на разноските и изгодите

Всички нагоре фактори могат да ни оказват помощ да спасим милиони животи. Това би трябвало да е задоволително. За страдание политиците не могат да мислят единствено за живота на инфектираните. Те би трябвало да мислят за цялото население и суровите ограничения за обществена отдалеченост засягат другите.

В момента не знаем по какъв начин разнообразни ограничения за обществено разстояние понижават предаването. Ние също нямаме визия какви са техните стопански и обществени последствия.

Трудно е да решим от какви ограничения имаме потребност в дълготраен проект, в случай че не знаем техните разноски и изгоди.

Няколко седмици ще са ни дадат задоволителни да стартираме да учим, да разбираме, да даваме цели и да решаваме кой да следваме.

Има по-малко случаи на зараза, повече схващане на казуса, повече запаси, повече схващане за вируса, по-ефективни от разнообразни ограничения мерки, публично обучение... Това са единствено някои от главните принадлежности за битка с вируса и имаме потребност единствено от няколко седмици, с цел да ги развием. Не би ли било неуместно да се придържаме към тактика, която вместо това ни хвърля неподготвени в обятията на врага?

4. Чук и танц

Вече знаем, че тактиката за намаляване евентуално е заплашителен избор и че тактиката за намаляване има голямо краткосрочно преимущество.

Хората с съображение са загрижени за тази тактика:
Колко дълго ще продължи?
Колко скъпо ще бъде?
Ще бъде ли вторият пик толкоз огромен, като че ли не вършим нищо?
Тук преглеждаме по какъв начин ще наподобява същинска тактика за угнетяване. Можем да го назовем „ Чукът и танцът “.

Чук

Първо, би трябвало да действате бързо и нападателно. Поради всички аргументи, които споменахме нагоре, като се има поради цената на времето, ние желаеме да потискаме всичко това допустимо най-скоро.

Един от най-важните въпроси: какъв брой дълго ще продължи?

Страхът, който всички имат, е, че ще бъдем затворени в домовете си с месеци по едно време, което ще докара до икономическа злополука и психологични разстройства. Тази концепция, за жалост, е отразена в известната публикация на Imperial College: /Графика 9/

Спомняте ли си тази диаграма? Синият район, който продължава от края на март до края на август, е интервалът, посочен в изданието като „ Чукът “, в началото угнетяване, което включва строго обществено разстояние.

Ако сте политик и виждате, че едната опция е да разрешите стотици хиляди или милиони хора да умрат, употребявайки тактика за намаляване, а другата е да спрете стопанската система в продължение на пет месеца, преди да настъпи същият пик на заболеваемост и смъртност, вашият избор е явен.

Но не би трябвало да е по този начин.

Този документ, който в този момент диктува политиката, е подложен на сериозна рецензия поради главните си дефекти: той подценява следенето на контактите (основната мярка в Южна Корея, Китай или Сингапур и др.), Ограниченията за пътешестване (критично значими в Китай) и въздействието на огромна навалица...

Времето, належащо за чука да спре разпространяването е седмици, а не месеци.

В тази графика /Графика 10/ нови случаи в целия район Хубей (60 милиона души) за всеки ден след 23 януари. След 2 седмици страната стартира да се връща на работа. След ~ 5 седмици всичко беше изцяло под надзор. И след 7 седмици имаше доста малко нови случаи. Да си спомним, че това беше най-лошият район в Китай.

Мерките, които взеха, бяха значително сходни на тези, подхванати в Италия, Испания или Франция: изолираност, карантина, хората трябваше да стоят у дома, с изключение на в крайни случаи и да купуват храна, следене на контакти, тестване, спомагателни болнични кревати, възбрана за пътешестване...

Но и детайлностите са от голяма важност.

Китайските ограничения бяха по-силни. Например, единствено на един човек беше позволено да напуща къщата на всеки три дни, с цел да си купи храна. Освен това използването на ограниченията беше по-строго. Вероятно е тази неотстъпчивост да спре по-бързо епидемията.

В Италия, Франция и Испания ограниченията не бяха толкоз решителни и тяхното осъществяване не беше толкоз строго. Хората към момента вървят по улиците, мнозина без маски. Това може да докара до по-бавен чук: ще отнеме повече време, с цел да се овладее изцяло епидемията.

Някои хора интерпретират това като " демокрациите в никакъв случай не могат да повторят това понижаване на броя на случаите. " Това не е правилно.

В продължение на няколко седмици Южна Корея имаше най-тежката зараза отвън Китай. Сега тя е много следена. И те направиха това, без да помолят хората да останат вкъщи. Те реализираха това основно посредством доста интензивно тестване, следене на контакт и насилствена карантина и изолираност.

Ако зараза като в Южна Корея може да бъде овладяна в границите на няколко седмици и без наложително обществено разстояние, западните страни, които към този момент употребяват тежкия чук със строги ограничения за обществено разстояние, несъмнено могат да стартират да управляват огнището в границите на няколко седмици. Въпрос е на дисциплинираност, осъществяване и какъв брой добре популацията следва разпоредбите.

Всичко зависи от сложността на етапа след " Чук и танц ".

Танцът

Ако употребявате Чук против ковид, след няколко седмици го контролирате и се справяте доста по-добре. Вече са нужни по-големи старания за надзор на вируса преди появяването на имунизацията.

Това е може би най-голямата, най-важна неточност, която хората вършат, когато разискват този стадий: те мислят, че това ще ги държи вкъщи с месеци. Това въобще не е правилно. Всъщност е евентуално животът ни съвсем да се върне към естественото.

Подтискането в сполучливи страни

Как стана по този начин, че в Южна Корея, Сингапур, Тайван и Япония имаше случаи на заболявания от дълго време, а в Южна Корея даже хиляди, и все пак не принудиха всички да седят вкъщи?

Коронавирус: Южна Корея вижда „ стабилизираща наклонност “

Външният министър на Южна Корея Кан Кюн Уа споделя, че съгласно нея ранните проби са били ключът към ниското равнище на Южна Корея...www.bbc.com

В това видео южнокорейският външен министър изяснява по какъв начин страната ѝ го е направила. Беше просто: дейно тестване, дейно следене, забрани за пътешестване, ефикасна изолираност и ефикасна карантина.

Този документ изяснява метода на Сингапур:

Прекъсване на предаването на COVID-19: уроци от рестриктивните мерки в Сингапур
Highlight. Въпреки многократния импорт, водещ до локални вериги на предаване, Сингапур съумя да управлява...academic.oup.com

Знаете ли какво направиха? Същото като Южна Корея. В техния случай беше добавена и икономическа помощ за тези, които са в карантина, и забрани за пътешестване и закъснения на полети.

Прекалено късно ли е за други страни? Не. Използвайки страги ограничения, получавате нов късмет да го извършите вярно.

Но какво ще стане, в случай че всички тези ограничения не са задоволителни?
Dance R

Аз назовавам Dance - месечният интервал сред чука и изобретяването на ваксина или дейно лекуване, тъй като няма да е интервал с сложни ограничения. В някои райони огнища ще се следят още веднъж, в други няма да има дълго време. В взаимозависимост от това по какъв начин се развива всичко, ще би трябвало да затегнем ограниченията за обществена отдалеченост или да ги смекчим. Това е танц R: танц на ограниченията сред връщане към елементарния живот и разпространяването на заболяването - стопанска система против здраве.

Как работи този метод?

Всичко се върти към R. Ако си спомняте, това е скоростта на размножаване. В началото, в елементарна неподготвена страна R /колко хора заразява един болен/ е някъде сред 2 и 3: в границите на няколко седмици, когато някой се болести, заразява приблизително 2 до 3 други хора.

Ако R е по-висока от 1, инфекцията експоненциално ескалира в зараза. Ако е под 1, той избледнява.

По време на страгите ограничения задачата е да се докара R до нула допустимо най-бързо, с цел да се потуши епидемията. В Ухан се пресмята, че в началото R е бил 3,9, а след въвеждането на изключителното състояние и централизираната карантина е понижен до 0,32.

Но щом преминете към по този начин наречения Танц, към този момент няма потребност да вършиме това. Просто би трябвало вашето R да остава под 1: доста ограничения за обществено разстояние водят до съществени последствия за хората. Те могат да изгубят работата, бизнеса си, здравословните си привички...

Можете да останете под R = 1 с няколко елементарни ограничения.

Това е груба оценка за това по какъв начин другите типове пациенти реагират на вируса, както и тяхната инфекциозност. Никой не знае същинската форма на тази крива, само че ние сме събрали данни от разнообразни публикации, с цел да я изобразяваме почти.
Всеки ден след заразяване с вируса хората имат прочут капацитет за инфек
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР