Как ли може да се обясни, че уж най-загрижените за

...
Как ли може да се обясни, че уж най-загрижените за
Коментари Харесай

Защо уж най-загрижените за въздуха в София са против метрото да стига до Симеоновския лифт? - slava.bg

Как ли може да се изясни, че сякаш най-загрижените за чистия въздух на София и опазването на Витоша общински съветници се изричат твърдо срещу продължаването на столичното метро до Симеоновския въжен превоз? Важно е да се изясни, че вместо по планината да се катерят коли и рейсове, двата допустимо най-екологични превоза ще се срещнат в самото подножие на планината, където ще става прекачването.

Така фамилиите ще могат за нула време от центъра да стигат до върха, освен това без да се отделят нездравословни излъчвания. Нещо повече, ще спре придвижването на най-малко 50 000 автомобила всеки ден до Ринг Мол и ИКЕА - две от най-горещите точки на скупчване на возила в цялото Софийско поле, а заради това и сериозен източник на замърсяване - онази мръсна пелена, която виждаме от планината, когато погледнем надолу към града.

Има и трето значимо събитие - съгласно към този момент признатия още преди 2 години проект от същия орган - Столичния общински съвет, станцията на Симеоновския въжен превоз ще бъде свързваща за двете остарели линии на подземната железница - Червената откъм Младост и Синята откъм Хладилника. Това е основна информация, тъй като обикновено изяснява какъв брой нефелен е главният, издиган кой знае за какво тъкмо в този момент мотив: нямало да има хора, които да пълнят метрото до лифта.

Доста сериозна част от трафика, който претрупва рисковото и супер оживено кръстовище, на което почина Милен Цветков наскоро, ще изчезне и южната част на София ще се свързва с източната и непрестанно разширяващата се офис зона на и към Бизнес парка в Младост, които ще се свързват безусловно за 5 минути подземен, вместо за пъти повече време в огромните тапи по булевардите и Околовръстното шосе.

Не на последно място, самата зона към Ринг Мол и ИКЕА, камбаните и

другите прилежащи площи в подножието на Витоша в този регион, занапред са обект на вложения в затворени комплекси и други жилищни здания, които през идващите пет години ще станат домове на десетки хиляди хора. Така, даже и без да имаше пренос, покрайнината ще стане доста по-населена от сегашните квартали към Хладилника да вземем за пример по едната линия или пък към метрото на Дървеница по другата.

Лесно е да се бележит и претекстовете, че София през последните 10 години реализира повече от двоен - 142% растеж на броя туристи, които я посещават. Облекчаването на връзката с планината може да върне града ни на картата на ски курортите. Особено в композиция с упоритостите на новия концесионер на летището на София, което през последната петилетка е с най-растящ трафик в целия Европейски съюз. И трендовете са той занапред да пораства. През алената метролиния връзката с лифта ще лишава 10 минути.

Има и още какво да се добави. Проектът за създаване на оборудването планува извънредно красива каскада сред метрото и лифта, което особено подчертаваме, тъй като протестиращите против връзката им общински съветници се явяват и най-големи критици на архитектурата в града.
Единственото същинско предизвикателство е обезпечаването на средства от европейските фондове през новия програмен интервал, който стартира през 2021 година Идеята за капиталов проект от 500 милиарда евро, заложен от Германия и Франция, разгласен преди дни от канцлера Меркел и президента Макрон дава опция да се откри още един източник за инвестиции в този план.

Като се знае всичко това, както и обстоятелството, че до момента не е атакувано нито построяването на метростанция под Мол Парадайз, нито проектирането на още една до Дъ Мол - и двата от предходната година са благосъстоятелност на компании от ЮАР, а критиците акцентират като терзание улеснението на транспортната връзка с Ринг Мол и ИКЕА, които са вложения от страни - членове на Европейски Съюз, в действителност е елементарно да се допусна каква е главната концепция зад провялането на план, към този момент гласуван и признат още през 2018 година, когато някои от сегашните съветници отново бяха представители в градския парламент, само че не са изявявали сегашните си позиции.

Връщаме се тогава, с цел да ви срещнем с конкретиката:

Точно на днешната дата - 22.05, само че през 2018 година се появи

следното известие: "Столичната община е изготвила планове за свързване на Първия и Втория лъч на метрото. Това може да стане посредством продължение на линиите им. От едната страна това ще стане с отклоняване към Студентския град и Симеоново, а от другата продължение след последната към този момент станция Витоша на Хладилника. Срещата може да се получи при Симеоновския въжен превоз и Ринг мол. Идеята беше предпазена от основния проектант Здравко Здравков. Проектът дори е качен на уеб страницата на градоустройственото ръководство и предстои на публично разискване на 31 май от 18,30 ч. в офиса на ул. Сердика №5. Метропроектът планува развиване и в противоположната посока ".

Точно половин година по-късно, прекарана в разисквания, полемики и работа, на 22.11.2018 година пък в 19 минути излезе следната информация:

„ Проектът ни за построяването на обща станция на метрото и на Симеоновския въжен превоз беше доказан с решение на Столичния общински съвет, който одобри безвъзмездното и безсрочно право на прекосяване в интерес на Столичната община през частните парцели в обсега на трасето. Това е методът да осигурим най-удобната връзка с планината – непосредствено от станция на метрото. Предстои изменение на Общия организационен проект на Столичната община, с което да обезпечим разширението на метрото след станция Бизнеспарк до северната страна на Околовръстния път (срещу Ринг мол и ИКЕА) с още една нова междинна станция”, написа кметът Фандъкова.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР