Как изпращаме 49-то Народно събрание и каква ще е конфигурацията

...
Как изпращаме 49-то Народно събрание и каква ще е конфигурацията
Коментари Харесай

Румен Христов: Еврозоната и Шенген останаха на заден план

Как изпращаме 49-то Народно заседание и каква ще е конфигурацията на политическите сили след изборите на 9 юни Tribune.bg беседва с ръководителя на Съюз на демократичните сили и депутат Румен Христов.

Г-н Христов, каква е оценката Ви за работата на 49-то Народно заседание, по какъв начин изпращате този парламент?

С раздвоени усеща. Беше свършено нещо потребно, а въпреки това можеше да бъде свършено доста повече. Колегите от ПП-ДБ и по-точно от Политическа партия демонстрираха за следващ път, че са хора без опит, незрели, дилетанти.

Не се случиха нещата?!

Да, не се случиха нещата, които чакахме, а евентуално и те.

Вчерашният ден е раздалетелната линия, ще има ли диалози след изборите?

Нека да не споделяме занапред дали ще има, само че няма да бъдат по никакъв начин лесни. По никакъв метод това, което се случи през вчерашния ден с един заслужен човек, какъвто е Росен Желязков, не би спомогнало за намиране на допирни точки, за огромно страдание. Аз го разгадавам като опит за възмездие поради това, че не беше дадена опция на ПП-ДБ да продължат да вършат каквото си желаят с 63 народни представители от 240.

А това, което се случва в лявото политическо пространство не Ви ли припомня на " отлюспването " на Съюз на демократичните сили преди години?

Да, по този начин е. Българска социалистическа партия е главната политическа групировка, с която се борим през годините. Те са главен наш конкурент, само че тук се случва това, през което мина и десницата. Иначе всяка страна и всяка политическа система има потребност от една естествена десница и от една естествена левица. Но ние и в дясно не сме доста обединени, нищо че членуваме в огромното семейство на ЕНП. Само тук на терен нещата не се случват.

Създадоха се доста краткотрайни комисии, ще има ли резултат от работата им?

Те са значими и в случай че завършат работата си, ще дадат доста отговори на обществото, които ние изискуем.

Как виждате нещата след 9 юни, вашата прогноза?

Трудна задача. Това, което не схванаха сътрудниците от ПП-ДБ, е, че с нас те имаха 132 народни представители. Няма гаранция, че двете обединения ще съберем 121 и тогава ще ни се наложи да търсим вероятно, в случай че сме дружно, още един партньр. Иначе няма гаранция, че ще бъдем дружно, а ние сме потвърдили, че можем да бъдем и една добра съпротива, в смисъл готова и виновна. Така че няма да е елементарно.

А задачите еврозона и Шенген?

Останаха на назад във времето. Мина един интервал, в който трябваше да се свършат доста неща, а ние не успяхме да ги свършим. От друга страна, дано бъдем реалисти - европейските ни сътрудници постоянно избират да беседват с едно постоянно държавно управление. То има небосвод 4 години, до момента в който служебните държавни управления, в случай че се случи да има и второ, са с няколко месеца небосвод и това не вдъхва доверие и нещата се отсрочват - това за Шенген на първо място, тъй като решението ще е политическо. Що се отнася до еврозоната, изпуснахме момента, когато можехме да покрием критериите. Икономиката се развива циклично, а в международен и европейски мащаб нещата не са розови и от тази позиция може да се случи да загубим не една, а и повече години. Това е тъпо, тъй като след мой въпрос към финансовия министър стана ясно, че годишно директните загуби и пропуснати изгоди за нашата страна са в границите на милиард, милиард и половина. Това са доста пари за България.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР