Как гражданите да си върнат контрола върху личните данни чрез

...
Как гражданите да си върнат контрола върху личните данни чрез
Коментари Харесай

Първият форум в България за прилагане на блокчейн в публичния сектор ще се проведе на 12 май

Как жителите да си върнат контрола върху персоналните данни посредством блокчейн, какво може да завоюва обществото ни от въвеждането на нововъведения като европейския цифров портфейл за еднаквост, по какъв начин блокчейн може да се употребява като „ цифров нотариус “ и по какъв начин в бъдеще нашите дипломи и други документи ще могат да се верифицират автоматизирано в други страни, без потребност от преводи и заверка – това са част от тематиките, които ще бъдат наранени на идната конференция “Блокчейн и бъдещето на обществените услуги ”.

Тя ще се организира на 12 май в София и е първата самодейност в България за показване опциите на децентрализираните технологии като катализатор за промяна и рационализация на обществения бранш. Събитието се провежда от Посолството на Франция в София и е част от самодейностите свързани с френското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Съорганизатори са Сдружение Startup Factory и Френският институт в София. Конференцията ще бъде открита от Н. Пр. Флоранс Робин – дипломат на Франция в България. Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, евродепутатът Ева Майдел и високопоставени представители на европейски институции ще вземат присъединяване в събитието и ще изразят своята позиция за областите на приложение на блокчейн в обществения бранш. Форумът ще отрази и гледната точка на бизнес и Неправителствени организации бранша, като представители на блокчейн екосистемите в България и Нидерландия ще аргументират изгодите от потребление на децентрализираните технологии за възстановяване на обществените услуги.

Основната част на “Блокчейн и бъдещето на обществените услуги ” ще стартира с презентация на госпожа Райна Стамболийска – притежател на награди и интернационално приет специалист, откривател, съветник и създател в областите на киберсигурността и етичното хакерство. Конференцията включва четири панела, като първият ще дискутира блокчейн като технология допринасяща за интензивно гражданско присъединяване и директна народна власт. Следващите два панела ще прегледат самодейностите на европейската сцена, които показват практичното приложение на децентрализираните технологии за по-удобни, по-ефективни и по-сигурни обществени услуги.

Специално внимание ще бъде обърнато на европейския портфейл за цифрова еднаквост като средство за връщане на контрола на жителите върху данните. Последният панел има за цел да предизвика открит разговор по отношение на провокациите пред използване на блокчейн в администрацията и вероятните спънки и опозиция. Заключителната част на събитието ще се концентрира върху смяната в парадигмите след навлизането на технологии, които дават опция за превъзмогване на монопола на държавните и обществените институции като единствен снабдител на удостоверителни, обществени и други услуги.

Конференцията притегля внимание върху Европейската блокчейн инфраструктура (European Blockchain Service Infrastructure – EBSI). Консорциумът, който развива българската част от EBSI ще презентира задачите на тази европейска блокчейн мрежа и опциите да направи услуги като апостил, признание на дипломи, следене на документи и други, по-евтини и леснодостъпни. България към този момент поддържа “възел ” от Европейската блокчейн инфраструктура и в идващите месеци ще са налични първите принадлежности и приложения, които могат да се употребяват от български жители и администрацията за по-ефективни трансгранични обществени услуги.

Участието в събитието е гратис, само че е нужна предварителна регистрация. Повече детайлности и стратегия са налични на страницата на конференцията: 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР