Как голям резервоар за вода може да се окаже на

...
Как голям резервоар за вода може да се окаже на
Коментари Харесай

Мраморен кон от древен храм на Зевс е открит край Сицилия

Как огромен контейнер за вода може да се окаже на дъното на морето? Това е първото усещане на някои хора от водното изобретение в Италия. Но в действителност става дума за нещо друго - нещо историческо и артистично.

Хората, които живеят в региона на Сан Леоне, Сицилия, са знаели, че някакъв огромен обект се намира на към 30 метра дълбочина от брега в морето на Агридженто. Картите го показвали като " васка " - италианската дума за " контейнер " . Но един екип от водолази желал да стигне до дъното на тази мистерия. Затова те създали няколко гмуркания през октомври 2022 година, с цел да разработят триизмерно изображение на обекта.

Културната група BCsicilia разкри какво е това в четвъртък, 1 февруари: " Част от храма на Зевс " от античния град Агридженто . Елементът беше изваден на повърхността същия ден. В обява на групата във Фейсбук се изяснява, че частта е направена от мрамор и изобразява скачащ кон . Тя е висока почти 1,5 м и необятна 1,8 м. Стилът е сходен на този на други гръцки храмове.

" Това най-вероятно ще е мраморна декорация на предната част ", се споделя в обявата във Фейсбук. В нея се прецизира, че мраморът е " съвсем несъмнено... проконсулски ". Това значи, че е на възраст минимум 2500 години .



Базираният в Орегон уеб страница GoHistoric твърди, че той евентуално е пристигнал от кариера в днешна Турция, след което е бил изпратен в Гърция за слагане на ковчези. Големият въпрос е по какъв начин този артефакт се е озовал под водата. Този отговор може би в никакъв случай няма да бъде прочут.

По-непосредственият въпрос е какво да се прави с мрамора. Вестник " Маями Хералд " оповестява, че той евентуално ще бъде консервиран .

Агридженто, ситуиран в югозападната част на Сицилия, има история, датираща от 500 година пр.н.е., съгласно ЮНЕСКО. Archaeology.org показва, че гърците, които са го основали, са го наричали Акрагас. Той е бил огромен средиземноморски крайбрежен град с храмове в дорийски архитектурен жанр. Във видеоклип, квалифициран от японската мрежа NHK, се споделя, че отвън настоящия град по гребена на рид съществува " котловина от храмове ".

Изследователите споделят, че доста храмове към момента са непокътнати, само че са заровени под овощни градини и полета. Тези, които към момента стоят, имат колони, високи до 27,5 м.

" Акрагас доближава зенита си при тирана Терон, който ръководи от към 489 до 472 година прочие н. е. ", се споделя в публикацията на Archaeology от 2019 година

Древните борби в последна сметка водят до това, че Сицилия попада под властта на Картаген в Северна Африка, а по-късно и на Рим. В чест на една гръцка победа над Картаген е издигнат " храм на Зевс ", а храмът " Конкордия " се трансформира в християнска черква през 500 година сл. Хр.

Според " Енциклопедия Британика " актуалният Агридженто има съвсем 60 000 поданици.

Видеото е архивно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР