Как е възможно бивша служителка на НОИ да източва държавни

...
Как е възможно бивша служителка на НОИ да източва държавни
Коментари Харесай

Калфин: Проблемът за болничните идва от това кой да плати

Как е допустимо някогашна служителка на Национален осигурителен институт да източва държавни пари посредством подправена скица за пенсиониране, кои са най-спешните промени в обществената сфера и основателно ли беше поискана оставката на министър Бисер Петков - посетител с коментар в Сутрешния блок на Българска национална телевизия беше Ивайло Калфин, някогашен министър на труда и обществената политика.

Относно схемата за източване на Национален осигурителен институт посредством подправени документи за пенсиониране, Калфин разяснява, че това е допустимо защото става дума за досиета преди 1997 година, когато в Национален осигурителен институт не е имало електронен списък.
Ивайло Калфин, някогашен министър на труда и обществената политика: Национален осигурителен институт има електронна осведомителна система от 1997 година Преди това архивите са в папки, документи и в трудовите книжки на хората. Когато изчезнат документи, остават единствено трудовите книжки и по тази причина е допустима тази машинация. В случая става въпрос за стаж, Национален осигурителен институт няма метод да реши дали едни документи са правилни или не, в случай че са преди 1997 година Проблемът се е появил, когато са изнесени тези досиета от Национален осигурителен институт.
Според Калфин, проблемите с подправени документи не би трябвало да се търсят в обществената система.
Ивайло Калфин, някогашен министър на труда и обществената политика: Проблемът на подправените ТЕЛК и подправените болнични не е в обществената система, те се издават от здравната система, от медицинските експерти. Ако желаеме да се преборят с тези недостатъци и пробойни, би трябвало да приказваме за електронна здравна карта, електронни документи. Очевидно някой има интерес това да не се случва. Не е отговорен министърът на труда и обществената политика.  Как някогашна служителка източи Национален осигурителен институт по скица за пенсиониране с подправени документи Как някогашна служителка източи Национален осигурителен институт по скица за пенсиониране с подправени документи
Прокуратурата и икономическата полиция в Пловдив разрушиха скица за източване на Национален осигурителен институт. Бивша служителка дружно с щерка си е изготвяла подправени удостовере...

Калфин разяснява и напрежението към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща от работодателите.
Ивайло Калфин, някогашен министър на труда и обществената политика: Проблемът за болничните породи от това кой да заплати, в случай, че всички знаят, че има измами. Национален осигурителен институт сме всички ние, нашите налози отиват там. Пресечната точка е не кой да заплаща за измамите, а по какъв начин да се понижат.
По въпроса за Закона за обществените услуги, който влиза в действие през януари, Калфин съобщи, че той е добър, само че има доста хора, които са обезпокоени за някои текстове и би трябвало да се влезе в разговор с тях, с цел да се изяснят.

Като образец, някогашният министър уточни това, че дете може да бъде изведено от фамилията, единствено в случай че има директна опасност за живота му.
Ивайло Калфин, някогашен министър на труда и обществената политика: Много ме е боязън този закон, който по принцип е добър, да не се обърне както Истанбулската спогодба. Трябва да се мине през законодателно изясняване на термините, с цел да се успокоят хората.  Работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични за година, предлага Петков Работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични за година, предлага Петков
Работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Това е една от концепциите за справяне на казуса с подправените болнични. Тя ще...

Относно недоволството към промяната на обществения министър, Калфин съобщи, че е обикновено това да провокира диспути.
Ивайло Калфин, някогашен министър на труда и обществената политика: Това е политически въпрос, той не е механически. Тук става въпрос за политика - коя е сбъркана и коя ще бъде продължена.
И още - какво е мнението на някогашния министър за държавния бюджет за следващата година, вижте целия диалог във видеото!
 ​Деница Сачева беше определена за обществен министър ​Деница Сачева беше определена за обществен министър
Деница Сачева бе определена за обществен министър със 114 гласа "за " и 106 "против ". Оставката на Бисер Петков беше призната. Подкрепа за новия обществен мин...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР