Как две години в курорта Златни пясъци бараки с изтекли

...
Как две години в курорта Златни пясъци бараки с изтекли
Коментари Харесай

Портних: Няма да се издават разрешения за бараките на „Златни пясъци”

Как две години в курорта „ Златни пясъци ” бараки с изтекли позволения не престават да не се отстраняват, попита кметът на Варна Иван Портних. Според него Дирекцията за народен и строителен надзор си намира опрощение да не събори преместваемите обекти.

По-рано денем от ДНСК излязоха с позиция, че тяхна инспекция през 2021 година е открила 28 противозаконни бараки и 233 с изтекли позволения за слагане. Те се издават от основния проектант на Община Варна, а скицата за слагането им се утвърждава от министъра на туризма.

Отказът на общината да издаде позволения е обжалван в съда от сдруженията „ Златни пясъци “, „ Паркстрой-Златни Пясъци “ и „ Голдън турс “. Този месец Върховният административен съд се е произнесъл дефинитивно, че анулира отхвърли на основния проектант да издаде позволения.

Иван Портних съобщи, че няма да се издават позволения и моли да се анулира скицата за слагането на преместваеми обекти. Според него тя е невалидна, тъй като през 2020 година е подписана от зам.-министър Ирена Георгиева, а по закон би трябвало да е подписана от министър.

„ След приватизацията „ Златни пясъци ”се трансформира във феодално притежание. Варненци, вместо да се гордеят с курорта, не помниха, че е част от Варна. Забравихме да вървим там, морето не се вижда от сергии и павилиончета, от гащи и кюлоти, тротоарите са завладяни. Така се унищожава и туристическият артикул. По думите на хотелиери „ паякът ” на „ Златни пясъци ” дерибейства. Основните потърпеши са румънските туристи, които идват с колите си ”.

Портних добави, че чака позицията на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР