Как да се направи добър маркетинг е въпрос за милиони

...
Как да се направи добър маркетинг е въпрос за милиони
Коментари Харесай

Натуралните вина  са на мода

Как да се направи добър маркетинг е въпрос за милиони долари, споделя Константинос Лазаракис
На Балканите се прави вино от хилядолетия. Сега районът е на пето място в света с произвеждане на 1,8 милиона тона годишно. За разлика обаче от всички други случаи, в които страните от района си съперничат, враждуват или се бият между тях, във винения бранш има едно събитие, което ги сплотява - Балканският интернационален винен фестивал и конкурс /Balkans International Wine Competition and Festival - BIWCF/. Виното свързва, прави мостове, а не ги гори, споделят уредниците на BIWCF Галина Нифору и Константинос Лазаракис.

Поредното осмо издание на първия по рода си конгрес, ориентиран към виновността на Балканите, още веднъж концентрира вниманието на международната винена общественост към този забавен и саморасъл район.
В София са над 100 мазета от 13 страни плюс Грузия, с цел да покажат най-хубавото от своята продукция. От 7 до 9 юни е виненият фестивал, който се организира за първи път навън пред НДК. А на 5 и 6 юни се организира състезанието.
Международно жури с ръководител Константинос Лазаракис - първия Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа , оцени показаните виновност. В състава на конкурсната комисия влизат четирима носители на званието Master of Wine (MW), най-престижното измежду винените специалисти. Сред членовете на журито са граф Джон Умберто Салви МW (Великобритания/Франция), апетитен за един от най-хубавите експерти на Бордо виновността в света, Бевърли Табрън MW (Великобритания), Род Смит MW (Великобритания/Франция), Дарел Джоузеф (САЩ), Игор Лукович (Сърбия). 
Победителите ще бъдат оповестени на тържествена гала, която ще се организира на 7 юни. 
Награди ще бъдат присъдени за бяло, алено и розе - сухи виновност, пенливи и десертни виновност, оранжево вино, най - положително вино от локален балкански вид, най - добър дизайн на етикет, най – добра маза, спечелила най-вече медали на състезанието. Голямата премия е Гранд Трофей 2019. За първи път ще има и оценки за най-хубаво вино за всяка от страните участници.
Отличените в конкурсната част на BIWC виновност ще получат и доста интернационално наличие. Призьорите в конкуренцията тази година ще бъдат показани на няколко от най-важните международни изложби като Interwine China 2019 в Гуангджоу и Prowein 2020 в немския град Дюселдорф, както и на особено събитие, отдадено единствено на балканските виновност - Balkan Wine Market в Чикаго, Съединени американски щати.
Всички носители на титли и двойни златни медали ще се включат в многочислени представяния до идващото издание на BIWC през 2020 година

Как се променяше BIWCF през годините, каква е модата при виновността и каква е тайната на сполучливия маркетинг, разяснява пред " Стандарт " Константинос Лазаракис. 

---------------------------

- Господин Лазаракис, по какъв начин се трансформира през годините Балканския винен фестивал и конкурс /BIWC/ и какво е новото за тазгодишното осмо издание?

- През първата година, когато сложихме началото на BIWC, в случай че знаехме какво ще се случи през осмата, щяхме да бъдем доста сюрпризирани. Нашите старания са ориентирани към винопроизводителите и те виждат, че това, което вършим, е доста положително за техния бизнес. 
А също цената на медалите, извоювани в нашия конкурс, е доста висока. Затова производителите ги поставят като стикери на бутилките си. Всяка година проучваме това, което се е случило през миналата, и обмисляме какво ново би трябвало да създадем, с цел да бъде още по-привлекателен състезанието.

От предходната година въведохме двоен златен орден като премия. От тази година вкарваме  отличието " Best of show " за най-хубавото вино от всяка една страна, тъй като участниците са  13 страни, всички тръпнат и всеки желае да бъде отличен като най-хубавият, дори и като представител на страната си. Работим доста интензивно. Веднага след приключването на това издание, започваме да приготвяме идващото и в действителност се надяваме да бъде все по-добре. 

- Кои страни са най-активни участници в състезанието през тази година?

- Тази година имаме връх на българските участници , от което сме доста щастливи. Гърция, Сърбия и Румъния са страните, които вземат участие най-вече. Но има голям напредък и от всички останали страни . За първа година се включва Босна и Херцеговина. Албания е с доста мощно присъединяване, Северна Македония също. Освен всички балкански страни, Грузия също взе участие доста устойчиво. 

- Това събитие е прелестно на фона на протичащото се в Сърбия и Косово, където още веднъж виждаме враждебни настроения. Но тук всички идват като другари, виното става знак на мира. 

- Това беше и концепцията на самия конкурс-фестивал " Виното няма граници " - то свързва, прави мостове, а не ги гори. 

- Тази година ще има премия и за оранжево вино, което в последно време става доста съвременно. Защо се постанова тази наклонност?

- Това зависи от пазара, той дефинира. Ако някой производител направи синьо вино, да вземем за пример, и пазарът го одобри, това вино ще просъществува. Имаше някакви опити със синьо вино, само че несполучливи, докато  оранжевите виновност се постановат и от ден на ден хората ги предпочитат като по-натурални артикули. Така че ние поддържаме оранжевите виновност. 

- Кои са последните фешън трендове при виното, има ли връщане на по този начин наречените остарели виновност или още веднъж са желани младите с плодов усет?

- Това, което се следи в последните години, е връщане към достоверните виновност без прибавяне на каквото и да било в тях, с доста малко човешка интервенция. Това се случва в целия свят, Балканите не изостават от тази наклонност. Автентични, натурални, органични са виновността, които в последно време доста се постановат. Обръща се огромно внимание на локалните сортове . Тази тенденция е по-скоро за по-малките винопроизводители. Но по-големите и по-търговски насочени производители натъртват на виновност, които са по-скоро по-плодови, не толкоз алкохолни, по-малко отлежали в дъб, то също да се приближава до по-натуралния усет на виното.

- Вие познавате добре българското вино. С какво то се отличава от това на прилежащите страни?

- Българското вино е на доста високо качество сега. Почти няма случай да има неприятно качество българско вино, което не е по този начин в доста други елементи на света.  Българското вино има своя еднаквост, то е насочено към по-модерния стил винопроизводство . Това е добре за някои търговци. По-големите производители желаят да се покажат като съвременни и да удовлетворят усета на всеобщия потребител.
За места по света, където търсят по-автентични артикули, това обаче не е толкоз добре. Но пък имаме дребни производители, които доста добре работят с локалните сортове и с представянето на регионалността на виновността.

- Напоследък се прави доста за маркетинга на българското вино, за промотирането му в разнообразни краища на света. Кое е това, което ще направи сполучлив този маркетинг? Бранд България?

- Това е въпрос за милиони долари. (Б.ред. - Лазаракис работи с гръцката организация, която промотира гръцките вина). Разбира се, традицията е доста значима - както Гърция, по този начин и България имат хилядолетна традиция в производството на вино. Но в действителност е въпрос за милиони долари да се откри точното нещо, което да накара потребителят да се връща и още веднъж да купува българско вино. Нужно е неизменност и таргетирани старания на избрани пазари , с цел да имаме триумф.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР