Как да различим симптомите на настинка и коронавирус, каква е

...
Как да различим симптомите на настинка и коронавирус, каква е
Коментари Харесай

Кардиолог описа подробно какво да правим при първи симптоми на COVID-19

Как да отличим признаците на простуда и ковид, каква е най-хубавата дихателна гимнастика и за какво не би трябвало да бързаме незабавно към болничното заведение, в случай че усетим признаци, че сме се заразили - това разкрива в цялостното си управление доктор Светлозар Сардовски.

Той е кардиолог и експерт по вътрешни заболявания. Във Facebook той в детайли описа какво се прави, когато усетим, че сме се заразили с ковид. Мнозина показаха признателността си към медика за написаното. Ето какво показа той без редакторска интервенция:

" За следващ път и по рекомендация на доктор Пламен Митев (известно готин детски кардиохирург) ви отпущам МОИТЕ ПРЕПОРЪКИ за държание при Ковид - предотвратяване, лекуване и още нещо, несъмнено основани на медицинските доказателства налични досега и личен опит.

Започвам с най-важното:

1. Ако се повят признаци на простуда, НЕ ТЪРЧЕТЕ Пожарна охрана БОЛНИЦИТЕ, а се изолирайте у дома. Може да поддържате връзка с персоналния си или различен доктор, на който имате доверие, по опция не с хирургична компетентност (да ме простят сътрудниците..).

Търсете СПЕШНА ПОМОЩ, САМО, в случай че се появят тежки АЛАРМИРАЩИ ОПЛАКВАНИЯ като:

Задух (или кислородна сатурация под 92%) и учестено дишане ( над 22-25/мин в покой), забележителна непрекъсната гръдна болежка, нарушаване на съзнанието-обърканост, тежко повръщане и/или диария с неспособност за вдишване на течности, обновяване на тежки признаци след първичното усъвършенстване. И без това не може всички да се прегледате, а и няма потребност тъй като 80% прекарват вируса леко, а и към момента надеждно лекуване няма, само че пък другояче ще претоварите системата и ще отнемете запаси, и като личен състав, и като консумативи в ущърб на в действителност нуждаещите се...

2. Спазвайте обикновените рекомендации за незаразяване на близките, с потребление на самостоятелни санитарни средства. ЕТО И ПО-ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОВИД и МОИ ПРЕПОРЪКИ, основани на наличната научна здравна информация досега и моя опит, включително с/у мена, жена ми и близки и пациенти.

ПОВЕДЕНИЕТО:

COVID-19 е инфекциозно заболяване провокирано от нов вирус от семейство Coronaviridae Основните клинични прояви включват:

· обща отпадналост;

· мускулни болки

· настинка с покачване на температурата до 38,5(8) най-често;

· суха кашлица;

· главоболие

· загуба или смяна на усет и аромат

· лека хрема

· задух;

· диария в единични случаи.

За разлика от грипа, при който сходните признаци се развиват доста бързо за няколко часа и кашлицата е съвсем от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид тези признаци се развиват последователно, по описания ред и релативно по-бавно за 1-3 дни, и по-рядко има фебрилитет над 39. Ако има подозрение и за грип в сезона( още не е настъпил) има комбинирани бързи теста за двата вируса, което има значение защото за грипа има лечение( оселтамивир), което убива вируса, а за коронавирус няма.

В тежки случаи пациентите бързо прогресират до синдром на изострен респираторен дистрес синдром,коагулопатия и полиорганна непълнота.

I. Клинична подредба на заболели с COVID-19.

1. Леки клинични форми. Клиничните признаци са леки и при образна диагностика няма присъщите промени или са лимитирани под 10-20%.

2. Средно тежки клинични форми. Наличие на фебрилитет и респираторни признаци с рентгенологична находка показваща „ интерстициална “ пневмония, засягаща над 25% белите дробове

3. Тежки клинични форми. Описаните от мен нагоре алармиращи признаци

II. Лечение на заболели с COVID-19.

1. Мястото на лекуване е несъмнено от тежестта на клиничната картина.

1.1.Потвърдените случаи с лека клинична форма не се нуждаят от болнично лекуване и би трябвало да бъдат изолирани и лекувани в домашни условия при съблюдаване на разпоредбите на карантина. Няма потребност от кръвни проучвания.

1.2.Потвърдените случаи със тежка клинична форма, би трябвало да бъдат изолирани и лекувани в болнична конюнктура с ефикасни условия за уединяване, отбрана и предварителна защита. Вероятните случаи би трябвало да се лекуват изолирано в независима стая. Потвърдените случаи могат да се лекуват в една и съща стая. Средно-тежките са под (само)наблюдение и при алармиращи признаци са за болнично лекуване

1.3.Критичните случаи би трябвало да бъдат признати в интензивни отделения за лекуване допустимо най-бързо.

3. Етиологично лекуване против вируса НЯМА

4. Патогенетично и симптоматично лекуване.

4.1. Осигуряване на задоволително питателна елементарно смилаема храна= 1-3 цели плода (не фрешове), примерно -цитрусов плод(лимон) + още една ябълка+ банан, следене на водния баланс задоволително течности = под формата на най-малко ½ от чайове с потвърден антимикробен ефект- мента, бъз, джиджифил, шипка, здравец, розмарин, липа, лайка с малко мед ( препоръка- преценката на количеството течности е съгласно цвета на урината, който би трябвало да е по-светъл до сламено жълт и не би трябвало да става по-тъмен, което става при обезводняване; наблюдаване за алармиращите (виж, п-горе) витални индикатори. Ако имате гадене и повръщане деган по 2-3 х 1 т 1 час преди хранене. Има и свещички, в случай че повръщате хапчето или инжекционна форма. Ако не можете да поемате храна може да се опита подготвена течна храна от рода на фрезубин- съдържаща- белтък, мазнини и захари= 200ккал ( трябват най-малко 5 /ден в случай че не се храните изобщо или 2-3 към храната в случай че поемате храна само че недостатъчно). Ако имате повече от 2-3 диарични изхождания- ентерол 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрия пробиотик) - кисели краставички, царска туршия, сок от кисело зеле (1-2 чаши, съдържа сол и микроелементи с/у обезводняване). Има и рехидратиращи разтворими соли в аптеката за тежки диарии.

4,2 Антибиотици - кардинално НЕ, единствено при показания и преценка за съществуване на вторична бактериална зараза или коинфекция, което се случва изкл. рядко извънболнично. Ако си пускате изследвания-С-реактивния протеин и прокалциронин не са белези за такава при Ковид.

4.3 Приложението на нестероидни противовъзпалителни средства да става ппо преценка. Аз не предлагам рутинно да се употребяват, при нетърпим фебрилитет над 38,5°С може да се ползват антипиретици: парацетамол, аналгин, ибуброфен и така нататък – перорално или мускулно приложение;

4.4 Витаминотерапия- няма изгода, в случай че не ядете плодове и зеленчуци, и в случай че имате недостиг на витамин D и сте на заместителна терапия, в случай че не сте си изследвали вит Д и сте светли със сини очи и не почернявате, като с излагате на слънце, зимните месеци може да се постанова да вземате вит Д. Обикновено 20 капки (вигантол) веднъж седмично след едно ястие са ОК.

4.5 Микроелементи – цинк, селен, магнезий и т.н- нямат изгода

4.6 Ивермектин- има спорни данни за него. Намерих 2 извършени изследвания едно за профилакрика в Бангладеш и едно в Индия за лечение- изводите са несигурни, има хипотетично евентуално по-бързо изчистване от вируса, без да въздейства на продължителността на главните признаци, а знаем че затрудненията са не от вируса, а от реакцията на имунната ни система към него. Не съм го пил не мога да нито да го предлагам, нито да го отлъчвам.

4.7 ДИХАТЕЛНА ГИМНАСТИКА - ИЗКЛ. ВАЖНА за възстановяване на дишането в най-често засегнатите задни сегменти на бял дроб и за отхрачване: Поне заран и вечер, само че колкото повече толкоз по-добре, заставате в колянно лакътно състояние с глава надолу и дупе нагоре, тъй че наклона гърба да е надолу и стартирате по-дълбоко дишане с гръдния панер и кашляне ( то кашлицата се усилва и сама) и в случай че има някой са ви потупва по гърба за 2-3 мин това оказва помощ и за дренирането на белия дроб. И в този момент, без да скланям, ви отпущам моята терапия, която приложих за себе си, околните и пациентите си - без затруднения до момента (дай Боже и занапред): От самото начало- антистенокардин 2 х 3 табл (антирусен и противовъзпалителен резултат посредством интерферона), колхикум( противовирусно и противовъзпалително с/у цитокиновата буря) 2 х 0,5мг за 3 дни след което по 0,5/ден след хранене за още 14 дни, в случай че сте под 60кг напряко по 0,5мг/ден а в случай че сте над 90 кг 2 х 0,5/ден. Само веднъж взех 500 мг аспирин откакто 6 часа не ми спадна температурата от 38,8 на 3-ия ден с последователно намаляване до 6 дне и край. Жена ми вземаше 4-5/дни болкоуспокояващи, дни защото имаше отвратително главоболие и температура до 10-ия ден с белодробни промени открити от мен към 20% ( което е приблизително тежка форма), а аз по-ограничени под 10% ( лека към среднотежка форма). Имам до момента 60 пациента. Антибиотици не сме пили, както и нищо друго, с изключение на противоалергично (антихистаминово= ериус 5мг за 5 дни от 3-и 1 ден за 7 дни) за понижение на възпалението., както и АЦЦ 600/ден 2-3 дни откакто стартира кашлицата и стана по честа. Жена ми взема от ноември до март 20 капки вигантол 1/седмично (знаем че има дефицит- светла със сини очи- УБАВИЦА си ми е тя)...., Изследвания не сме си правили включително проби за коронавирус ( ясни признаци за ковид) изолирахме се у дома за по 14 дни, аз се разболях чак на 15-ия ден от нейното начало, до момента в който се „ пазех “, само че взех решение да се разболея и аз откакто тя оздравяваше към този момент. Ще ви кажа най-сетне по какъв начин се пазех дейно (писал съм го няколко пъти). На 23-ия ден си направихме тестза антитела – анти коронавирус антитела тотал и IgG количествено, които бяха несъмнено позитивни. Аз си пуснах и С- реактивен, протеин, ПКК с СУЕ, чернодробни ензими, захар, вит Д, всички бяха в нормата, само че освен поради коронавирус, а за годишните ми свързани с досегашната ми работа с рентген. Жена ми не поиска- да не се набутвам несъмнено, то и дамите са издръжливи.... "

Ако някой има зной (и сатурация под 92-93%) и учестено дишане над 22/мин и не желае да върви в болница, макар показанията за това и желае да „ опита “ в къщи част от болничното лекуване, може да стартира кортикостероиди (КС): дексаметазон 6мг/ден или метилпреднизолон 32мг, или преднизон 40 мг, като нещата се усъвършенстват нещата до 5-и ден и се стопира или се пие най-много до 10-ия ден. За тези, които имат финансова опция, най-добре това да е съчетано с потребление на домакински кислороден концентратор, който създава О2 и може да бъде закупен или взет чартърен, само че предлагам тези " опити " да стават с способена лекарска помощ и на лична отговорност. Наблягам, че от кортикостероидите има изгода САМО, в случай че има потребност от О2 ( т.е. при комбиниране от зной и понижена сатурация) другояче вреди. В болничното заведение лекуването е същото (трябва да е, де...) като показанията за О2 и Конституционен съд са същите, единствено че там има опция за подаване на високи дебити О2, може да се ползва и интубация с механична вентилация, не дай Боже, както и може да се менажират и други гадни животозастарашаващи положения, включително и антибиотици, в случай че настъпят бактериални пневмонии, най-често от вътреболнична болест.

6. АЛКОХОЛ ( по гледище на интересуващи се) - едно малко качествено концентратче 30-40 мл или чаша вино, алено за предпочитане (вместо да се пие добавка резвератрол- " нема " прилики, камо ли база за сравнение), освен че не вреди, само че и релаксира най- малко и има позитивно влияние в/у идната точка.

7. ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Отдайте се на себе си и околните си, само че мислете за работата си или нова (временна) такава, тъй като без работа сме обречени, което и " виновните " би трябвало да имат поради...

ЗАПОМНЕТЕ:

" В СВЕТА НЕ СЪЩЕСТВУВА СТРЕС, А САМО ХОРА СЪС СТРЕСИРАЩИ МИСЛИ. НИКОЙ НЕ Е СПОСОБЕН ДА ПРЕДИЗВИКА В ТЕБ ГНЯВ ИЛИ СТРЕС. САМО ТИ САМИЯТ МОЖЕШ ДА Гражданско отделение СТОРИШ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НАЧИНА, Пожарна охрана КОЙТО ВЪЗПРИЕМАШ ТВОЯ СВЯТ "

Д-р Уейн Дайърю

Краткосрочният стрес ускорява имунната система, само че хроничният стрес има отрицателен резултат върху имунната система, което в последна сметка способства за изява на заболяване. Стресът покачва равнищата на адреналина и супресорните Т-клетки, които потискат имунната система. Това угнетяване от своя страна УВЕЛИЧАВА РИСКА ОТ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ (и не само). Затова абстрахирайте се от отрицателните послания от медиите или в случай че не можете, просто не ги гледайте и слушайте. Те не се отнасят за болшинството от Вас, да не приказваме че са “изкривени “, за жалост, включително и от „ виновни фактори “....Защо, не мога да го проумея, само че не забравяйте, че “ТУКА е ТАКА “...Тази фраза ще ви помогне доста, с цел да нямате нереални упования от „ виновните “ и от здравната ни система. Опитайте се да се занимавате с приятни неща - книги, музика, физическа интензивност, разходки, комедийки и така нататък Трябва да разчитате най-вече на себе си и околните си и по-малко на „ друго “, заради лимитираните благоприятни условия на „ другото “. Това се пробват да ви кажат “отговорните “, само че не знаят по какъв начин.

ЗАПОМНЕТЕ:

В 90% ИЗХОДЪТ ОТ ТАЗИ КРИЗА ЗАВИСИ ОТ САМИТЕ Върховен административен съд.

ДАНО Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) Е ПОЛЕЗНА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ, може да я считате като коледен подарък И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ПОЖЕЛАВАМЕ.

и споделяйте.....не единствено това писание, а по принцип... "

ПАК -ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО!!! За следващ път и по молба на доктор Пламен Митев (известно готин детски кардиохирург) ви...
Публикувахте от в
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР