Как да придадем пчелна майка – много често в практиката

...
Как да придадем пчелна майка – много често в практиката
Коментари Харесай

Как да придадем пчелна майка успешно – различни методи

Как да придадем пчелна майка – доста постоянно в практиката на всеки пчелар идва моментът за придаване на млада оплодена майка на пчелно семейство, което по някаква причина е останало без майка. Или пък идва моментът на замяна на остарялата майка в обещано семейство.

Пчеларите които избират да закупят подготвена оплодена майка с боязън чакат идването на новата майка и нейното слагане в осиротелия кошер или в кошера, на който ще подменят остарялата майка (премахната авансово от кошера). Обаче от време на време се случва по този начин, че пчелите да не одобряват новата майка и да я убият. Това е много сложен миг, тъй като не може да рискуваме да оставим пчелното семейство без майка, изключително в случай че няма намерено пило или яйца, от които да си създаде маточници.

Ето за какво в този момент ще разгледаме няколко разновидността на придаване на пчелна майка в семейство без майка или в семейство търтовка. За да знаем по какъв начин по-успешно да създадем по този начин, че пчелите да одобряват новата майка. Тези способи не са на 100%, само че имат извънредно огромен % успеваемост. И по този начин:

Как да придадем пчелна майка в клетка на нуждаещо се пчелно семейство

Самото придаване на пчелна майка в клетка е много просто упражнение. Обикновено получаваме пчелната майка в клетка, придружавана от няколко пчели работнички, които да се грижат за самата майка. Процедурата е да отчупим защитното капаче от задната страна на клетката и по този метод пчелите да освободят пчелната майка, изяждайки твърдата храна на транспортната клетка.

Този способ обаче крие риска, майката да бъде убита и то в огромен % от случаите. Ето за какво, за по-успешното придаване на млада пчелна майка в клетка , ще използваме някои тънкости, с които да увеличим фрапантно шанса за приемане на новата майка.

Първата специфичност е да не чупим защитното капаче на транспортната клетка за 48 часа от слагането на клетката в фамилията без майка. След като изтече това време, към този момент умерено чупим капачето. По този метод самите пчели са доста по-добронамерени и благосклонни. Шансът за банкет на новата майка е неведнъж по-голям.

Второто нещо , което можем да създадем за още по-успешното придаване на новата майка е следното нещо. След като са минали 48 часа от слагането на клетката в кошера и като към този момент сме счупили защитното капаче, в този момент можем да хванем 2-3 търтея и да ги размажем върху клетката . Все още няма научни обосновки за това, само че по този метод пчелите от кошера одобряват пчелите и майката от клетката като “свои хора ”. И сполучливото приемане на новата майка ни е в забрадка вързано.

Този способ е подобаващ за придаване на пчелна майка на отводка или за придаване на млада пчелна майка на осиротяло семейство .

Как се придава млада пчелна майка в семейство без пчели

Този способ за придаване на пчелна майка в семейство без пчели ни подсигурява на 100%, че майката няма да бъде убита. Защото самото придаване става в семейство без пчели. Това става като сложим новата пчелна майка в корпус, авансово зареден с 2-3 рамки с люпещо се пило (задължително би трябвало да бъде люпещо се пило). Тя се пуска свободно в корпуса, т.е. без клетка. Ако има съпровождащи пчели е още по-добре.

Самите рамки са изчистени от пчели и са оградени от плътни дъски и от двете страни. Добре е самите плътни дъски да са термо изолирани, с цел да защищават в най-голяма степен топлината. Корпусът няма отворена прелка.

Корпусът

Този корпус се слага над главното семейство, като двата корпуса са разграничени с гъста мрежа. След към седмица всичкото запечатано пило от питите се е излюпило и можем да създадем замяна на корпусите (ако кошерите ни го позволяват), като слагаме корпуса с новата майка изпод. Летящата пчела ще стартира да влиза в корпуса с новата майка, а ние можем да придадем нова плодна майка в горния корпус, който няма никава майка и никакво намерено пило. На горният корпус отваряме прелка в друга посока от посоката на главния кошер.

Това е извънредно подобаващ способ за основаване на мощни фамилии за зимата . Ако до началото на Август сме създали тази процедура, ние ще имаме 2 млади майки, снасящи като луди в двата корпуса, разграничени с гъста мрежа. Подхранваме и двете фамилии постоянно със захарен сироп, с цел да може майките да снасят оптимално доста. Започваме на всеки 2 седмици да лишаваме по 1 запечатана пита с пило от горния корпус, поставяйки я в долния корпус. Добре е да преместим 3 пити доникъде или края на Септември по този метод.

Тази процедура ще направи едно много мощно главно семейство (долното) и 1 мини семейство (горното), което ще използваме като аварийна майка за зимата и пролетта. От средата или края на Септември е добре да сложим плътна бариера сред двата корпуса. Този способ е доста подобаващ за промяна на остарялата пчелна майка през Август .

Как да придадем млада пчелна майка на семейство търтовка

Последният способ, който ще разгледаме е по какъв начин да създадем уместно придаване на майка на семейство търтовка. В множеството случаи пчеларите, които имат семейство търтовка, избират да изтръскат пчелите на чаршаф отвън кошера. След това слагат новата оплодена майка в кошера, без клетка. Така има някакъв късмет това семейство да одобри новата майка. Но в множеството случаи се получава по този начин, че пчелите търтовки се връщат и те в кошера и убиват новата майка.

Други пчелари действат по по-радикален метод, като отстраняват всички пити от търтовката и оставят фамилията да гладува за 2-3 дни. След това те поставят празни и цялостни пити и придават нова майка. При този вид има по-голям късмет младата майка да бъде призната и търтовката да проработи като обикновено семейство.

Сега ще разгледаме още 1 способ на придаване на млада майка на семейство търтовка.

За задачата обаче ще вземем млада плодна майка от различен кошер, дружно с пчелите от 2-3 пити с намерено и запечатано пило. Главната ни задача при този способ е авансово да напръскаме пчелите от всички пити от фамилията търтовка с разпръсквач с необичаен захарен сироп . Вадим пита по пита и пръскаме хубаво пчелите от двете страни на питите.

Правим място от едната страна на кошера за питите с младата майка. Подреждаме тези пити като крайни, като внимаваме да сложим питата с майката най-сетне, т.е. най-далеч от фамилията търтовка. След това подреждаме питите с пчелите търтовки до тези пити и затваряме кошера. След 2-3 дни ревизираме за това дали е призната майката.

При този способ има доста огромен % на успеваемост. Само за няколко дни всички пчели се включват интензивно в работата на фамилията. Уточняваме обаче, че търтовката не би трябвало да е била в положение на търтовка за доста нескончаем интервал от време. Защото при такива положения е по-добре да унищожаваме такова семейство.

Желаем Ви триумф и доста шанс!

Как да създадем рамка изолатор за придаване на пчелна майка

Как да създадем рамка изолатор за придаване на пчелна майка – в този момент ще разгледаме един бърз вид на рамка-клетка за придаване на пчелна майка с пчели. С нейна помощ можем изцяло умерено да придадем 1 рамка (в нашия случай) с пчели и пчелна майка на нуждаещо се семейство. Самата рамка-клетка можем да създадем и за…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР