Как да познаем маймунската шарка? Отговор на този въпрос даде

...
Как да познаем маймунската шарка? Отговор на този въпрос даде
Коментари Харесай

Кантарджиев посочи първия симптом на маймунска шарка

Как да познаем маймунската шарка? Отговор на този въпрос даде някогашния началник на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, в този момент съветник на столична община.

Не се чака зараза от маймунска шарка. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция, сподели за Нова тв проф. Кантарджиев.

Случаите на маймунска вариола по света са над 4000. В тази статистика са и двата случая от България.

„ Нищо ужасно няма. Много добре позната е, готови сме за нея. Още от април давах препоръки ”, сподели проф. Кантарджиев.

Той изясни и какви са признаците: Обикновено до 14-ия ден настава внезапно утежняване на общото положение, към 38 градуса температура, мощни болки в гърлото и мускулите, след 2-3 дни се появява първият обрив.

„ Обривът нормално е първо по лицето, по-късно по ръцете, дланите, краката, ходилата. Най-важното е, че има отичане на лимфните възли ”, изясни проф. Кантарджиев.

„ Ако има подобен обрив, а няма подути лимфни възли – това е едра шарка - едно изкоренено заболяване. От 1978 година у нас няма едра шарка ”, сподели Кантарджиев.

Според него няма потребност от ваксина против маймунска шарка, макар че съществуват две.

Във Англия оферират ваксина против маймунска шарка на рисковите групи

„ Предполага се, че Европейски Съюз ще купи към 100 000 дози, за тези, които не могат да се въздържат да се имунизират ”, сподели Кантарджиев.

„ Още преди десетина години споделих, че човечеството би трябвало да е готово, че на 5-10 години, някакъв микроорганизъм от животинския свят след разновидност може да тръгне по хората ”, добави професорът.

И сподели какво същински го плаши - да не си внесем подвариантите на Коронавирус от Гърция. Той чака най-малко до 15 юли да имаме едно умерено лято.

И успокои: „ Коронавирус е доста по-лек в сравнение с преди 2 години, минава доста по-леко ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР