Как да не се захаросва меда – ако се чудите

...
Как да не се захаросва меда – ако се чудите
Коментари Харесай

Как да не се захаросва меда и как да съхранявате пчелния мед

Как да не се захаросва меда – в случай че се чудите за какво пчелния мед кристализира и се захаросва, в този момент ще разгледаме аргументите за това. Кристализацията е напълно естествено свойство на меда и няма нищо общо с прибавянето на захар. Различните сортове мед кристализират друго. Пчелният мед е пренаситен разтвор на захар, формиран от вода и композиция от захари – най-много глюкоза и фруктоза. С течение на времето захарта стартира да се “утаява ” от разтвора, което значи, че водата се отделя от глюкозата, което кара захарта да придобие кристална форма.

Когато медът кристализира, новите кристали ще продължат да се натрупват върху по-старите кристали, до момента в който цялата глюкоза в меда кристализира. Не можете изцяло да предотвратите кристализирането на суровия мед, само че можете да предприемете стъпки, с цел да забавите процеса. И в случай че в действителност не харесвате структурата на кристализирания мед, можете да изберете сортове мед, които кристализират за доста по-дълъг интервал от време.

В различните  сортове мед  съотношението сред гроздовата захар (глюкозата) и плодовата захар е друго. Сортовете с по-високо наличие на гроздова захар кристализират по-бързо. Тук спадат на първо място медът от рапица, слънчоглед, памук, глухарче и борова мана, както и значително меда от овощните дръвчета. Когато плодовата захар (фруктозата) е повече, кристализацията протича постепенно, от време на време за доста дълго време. Например акациевият мед може да остане течен до две години.

Преди да разгледаме по какъв начин да не се захаросва меда и по какъв начин да съхранявате пчелния мед, дано да разберем по какъв начин да проверим меда дали е същински :

Как да разберем дали меда е същински или подправен

Пчелният мед е един от най-фалшифицираните хранителни артикули в света. Много постоянно в комерсиалните вериги се предлага пчелен мед, който няма нищо общо с същинският пчелен мед. Защото в случай че обърнете внимание на състава ще забележите, че пчелният мед е единствено 5%. Другите 95% съставляват фруктозо-глюкозен сироп. В него липсват огромната част от минералните субстанции, аминокиселините и органичните киселини, т.е. липва полезността на пчелния мед.

Малка част недобросъвестни пчелари подхранват своите пчелни фамилии с прекомерно огромни количества захар, под формата на захарен сироп . Полученият “захарен мед ” има по-светъл цвят, рядка консистенция, която му придава търговски тип, само че също не е същински пчелен мед . Ето за какво би трябвало да се научим да разпознаваме същинския пчелен мед, преди да закупим подобен.

Ето няколко метода за отличаване на същински от подправен мед:

  • Вземете елементарна свещ с памучен фитил и го потопете добре в малко мед. След това запалете фитила и в случай че той изгаря, медът е чист. Ако не се възпламенява или това е мъчно, най-вероятно има добавена вода, която се всмуква от фитила.
  • Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е същински, жълтъкът стартира да наподобява като сварен.
  • Пуснете в чаша студена вода една супена лъжица мед и леко разбъркайте. Истинският мед се разтваря постепенно и мъчно, а подправеният мед се разтваря очевидно по-лесно.
  • Намажете филия хляб с меда. За няколко минути същинският мед ще втвърди хляба, до момента в който изкуственият или подправен мед ще го разнежен заради съществуването на вода.

Как да не се захаросва меда и по какъв начин да съхранявате пчелния мед

Всеки същински пчелен мед ще кристализира с течение на времето, макар че типът мед, методът на предпазване и температурата въздействат на това какъв брой бързо ще кристализира. Кристализацията се случва доста по-бързо при по-ниски температури. Дори в кошера медът може да стартира да кристализира, в случай че температурата падне прекомерно ниско. Когато температурата на меда падне под 10 °С, процесът на кристализация ще се форсира.

Не съхранявайте мед в хладно мазе или неотопляема стая. За да забавите естествената кристализация, съхранявайте меда си при стайна температура или по-топло (колкото по-топло, толкоз по-добре). Температури в диапазона 20 °С – 30 °С ще бъдат идеални за запазването на меда в течно положение за най-дълго време.

Съхранявайте меда в стъклени буркани вместо в пластмасови кофи. Пластмасата е по-пореста от стъклото. Влагата предизвиква кристализацията и стъклото ще свърши по-добра работа, като защищава влагата от вашия мед (стига капакът да е крепко затегнат).

ЗАЩО НЯКОЙ МЕД КРИСТАЛИЗИРА, А ДРУГ НЕ? Нефилтрираният мед може да кристализира по-бързо от филтрирания мед, защото кристалите ще стартират да се образуват върху полените, пчелния восък или други дребни частици в нефилтрирания мед, което ще насърчи образуването на други кристали.

Ето за какво пчеларите би трябвало да филтрират прясно изцедения мед през ситна цедилка, в случай че желаят да предпазят по-дълго меда от кристализиране. При по-големите пчелини за тази цел се употребява матуратор – съдът, в който се филтрира и краткотрайно се складира медът незабавно след центрофугирането. Там се случва развой на филтриране от най-малките частици, които не са арестувани от цедката.

Как да втечним кристализирал (захаросан) мед

Снимка: kaksepravibg.com

Ако въпреки всичко към този момент медът, който имате се е захаросал, може отново да го извършите течен. Как да разтопим захаросан мед – кристализиралият мед може още веднъж да се втечни без утежняване на качеството, като се затопли до 40°С. За задачата бурканът с меда се поставя на водна баня, а котлонът се пуска на доста слаб огън (на 1, най-много 2). Този способ се предлага за дребни количества. За по-големи количества пчеларите употребява така наречен двойностенни вани с електрическо нагряване и контролиране на температурата с термостат. За задачата може да се преустрои и старомоден ледник. Медът в 25 кг съдове се втечнява за две денонощия. При по-големите пчелини се употребява специфичен долап за втечняване на меда.

Бъдете деликатни с температурата, тъй като прекомерно мощното нагряване поврежда меда. При по-продължително нагряване над температури от 45°С стартират разрушителни процеси за пчелния мед. Такъв мед към този момент не може да се смята за естествен.

За страдание, част от някои по-големи търговци имат практиката да нагряват меда при температури от 70 до 75°С. По този метод мощно се понижава или изцяло се отстранява способността за кристализация на меда. Към тази мярка се прибягва, тъй като множеството потребителии избират течен мед. Този мед може дълго да стои по рафтовете на супермаркетите, без да кристализира. Но той към този момент не е пълностоен мед.

За естествен се счита медът, който:

  • не е загряван,
  • не е разбъркан с никакви примеси,
  • няма примеси от други храни и подсладители /глюкоза, фруктоза, изосуит, глюкозо-фруктозен сироп,
  • не е получен посредством преработката на захарен сироп, с който са захранвани пчелите по време на медосбор ,

Знаете ли, че: събирането на меда е активност, осъществявана от антични времена. Според археолозите, хората са почнали да добиват мед преди към 10 000 години. Свидетелство за това изказване са пещерни рисунки в региона на Валенсия, Испания. Мезолитна скална рисунка изобразява по какъв начин две дами изстискват восъчни пити с мед от диви пчели. Жените са изобразени голи, носейки кошници, като благодарение на дълги спонтанни стълби доближат пчелното гнездо.

С това приключваме нашата тематика за това по какъв начин да не се захаросва меда и по какъв начин да съхранявате пчелния мед. Бъдете деликатни при покупката на мед и четете етикета, в случай че купувате от магазин. Най-добре е да намерите пчелар от вашия район, от който да закупувате непосредствено същински пчелен мед. Завършваме с малко препоръки:

  • По-вероятно е захаросаният мед да е същински. Затова в случай че се чудите идващият път какъв мед да купите – изберете захаросан и си го разтопете у дома на водна баня.
  • Не слагайте мед в парещ чай, вода или кафе. Високата температура убива потребните субстанции и се образуват канцерогенни съединения като хидроксиметилфурфурол.
  • Никога не хранете бебета с мед – той може да съдържа спори на ботулизъм – безвредни за възрастните, само че могат сериозно да навредят на бебето.
  • Купувайте постоянно пчелния мед от пчелар, за който имате положителни мнения.
  • Купувайте по опция цеден или пресован мед.

Как да се лекуваме с пчелен мед и пчелни артикули

Как да се лекуваме с мед и другите потребни пчелни артикули? Това е много просторен въпрос, на който ще се опитаме да дадем отговор. Само бихме желали да ви насочим вниманието към това, да закупувате пчелен мед и пчелни артикули непосредствено от българските пчелари, тъй като в множеството случаи меда не е пчелен, а е смес…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР