Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки

...
Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки
Коментари Харесай

Марияна Николова: Естествено, че разбирам от киберсигурност

 " Как да не запознат съм компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен чиновник би трябвало да има минималните равнища на техническа и осведомителна просветеност схваща. Аз в границите на администрацията, в която съм работила, съм прекосявала през разнообразни образования, в това число владея и квалификацията ITcard " - това съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която през вчерашния ден беше определена от премиера Бойко Борисов да оглави Съвета за киберсигурност.

Тя сподели, че не приема поста като капан, в който може да попадне при последваща огромна хакерската офанзива в страната.

" В прерогативите на министър-председателя е да дефинира ресорите на неговите заместници. " След като съм приела този сектор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Не смятам, че в страната може да се дефинира някакъв бранш като " парещ картоф ", " парещ картоф " може да се каже във всяка сфера. Тук характерното е, че след офанзивата към Национална агенция за приходите държавата предприе редица фактори. Аз внесох незабавна разпоредба в министерския съвет по отношение на осведомителната сигурност ", сподели вицепремиерът и отхвърли назначението и да има нещо общо с напрежението в ръководещата коалиция, откакто водачът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че ще има промени в връзките с ГЕРБ.

Тя акцентира, че функционалностите на ръководителя на Съвета по киберсигурност са управителни.

" Важно е да отбележим, че съветът се състои от 18 ръководителя на значими ведомства в страната, като тук влизат силовите ведомства - Министерство на вътрешните работи, МО, ДАНС, Министерство на външните работи, МТИТС, както и основни ръководители на разследващите служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде избран с декрет ", изясни вицепремиерът.

Николова уточни, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.

" Това е орган, който е координационен. И откакто бъде избран националният координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще стартираме работа по Стратегията ", посочи тя.

Николова разгласи, че към този момент е образувана междуведомствена група в Министерството на правораздаването във връзка с киберрекета.

" След като Съветът стартира работа, аз персонално ще предложа промени в Наказателния кодекс, защото смятам, че глобите са извънредно занижени. Наказанията, които се плануват, са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер би трябвало да знае, че ще го грози глоба от най-високо равнище. Той може да получи и доживотна възбрана да посещава страни членки на Европейски Съюз ", добави тя.

Марияна Николова посочи, че през последните 2 години сме очевидци на европейски хакерски офанзиви, от които пострада и Германия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР