Как да направим рамка изолатор за придаване на пчелна майка

...
Как да направим рамка изолатор за придаване на пчелна майка
Коментари Харесай

Как да направим рамка изолатор за придаване на пчелна майка

Как да създадем рамка изолатор за придаване на пчелна майка – в този момент ще разгледаме един бърз вид на рамка-клетка за придаване на пчелна майка с пчели . С нейна помощ можем изцяло умерено да придадем 1 рамка (в нашия случай) с пчели и пчелна майка на нуждаещо се семейство. Самата рамка-клетка можем да създадем и за 2, 3 или 4 рамки. Просто това зависи от нашите пчеларски потребности и цели.

Подобна рамка можем да създадем от железна мрежа с размер на дупките от 2-3 мм. Мрежата би трябвало да бъде задоволително здрава, с цел да може да се оформя и да резервира своята форма. И да не разрешава на пчелите да влизат или излизат от металната рамка. Това е идеалното средство за придаване на пчелна майка в семейство на търтовка . Също по този начин можем да използваме тази рамка изолатор за безпроблемно придаване на пчелна майка в осиротяло семейство .

Ако създадем рамка изолатор за 3 или 4 рамки, то тогава умерено можем да сплотяваме по-слабо семейство с по-силно. Тя ще ни помогне да нямаме загуби на пчели при обединяването и откакто се уеднакви мириса на двете фамилии и те към този момент се успокоят, просто махаме клетката изолатор и към този момент ще сме направили сполучливо самото обединяване.

Как да придадем оплодена майка с пчели на семейство търтовка

Може би най-хубавото работещо решение за спасяването на семейство търтовка е като действаме по следния метод. Изтръскваме всички пчели от търтовката в кошера и махаме безусловно всички рамки. Оставяме ги в това положение да гладуват за най-малко 24 часа. След това прибавяме рамката изолатор , като в нея слагаме 1 пита с пчели, пило и оплодената майка. Оставяме ги в това състояние за още 24 часа. След като мине това време, връщаме единствено медовите пити, взети авансово от кошера търтовка и прибавяме в средата още 1-2 добре построени пити, с налични свободни килийки за снасяне на яйца.

Можем да разпечатаме малко от запечатания мед. Освобождаваме майката с пчелите, като просто отстраняваме рамката изолатор. Пчелите от търтовичното семейство стартират да ядат от меда и стартират да оказват помощ в развъждането на пилото. По този метод има голям късмет да одобряват майката и това семейство да бъде избавено. Но въпреки всичко зависи и кога от годината го вършим този способ.

Как да придадем майка на осиротяло семейство

Самото придаване на  пчелна майка на осиротяло семейство става безусловно по същия метод, както описахме до момента. За задачата слагаме рамката изолатор по средата на осиротялото семейство и прибавяме една добре построена пита с празни килийки за снасяне и с наличност на мед и прашец. Вътре пускаме новата майка, дружно с съпътстващите я пчели и затваряме клетката изолатор . След ден-два, махаме изолатора, като преди този момент следим дали пчелите се държат обикновено, т.е. дали към този момент са приели майката.

Методът има извънредно огромен % на успеваемост и безпроблемност. Това е доста сполучлив вид за придаване на  пчелна майка в клетка изолатор .

Да забележим в този момент по-детайлно по какъв начин да създадем рамка изолатор за придаване на пчелна майка

Имаме потребност от мрежа, с отвор на дупките 2-3 мм. Също по този начин ни трябват 2 летви, необятни 4 см, дълги30 см и тънки 4 мм. Отделно от това имаме потребност от ножица за рязане на ламарина, такер, дъска с прав ъгъл и чукче за оформяне на мрежата.

Мрежата е значимо да бъде здрава и да се оформя, без да се деформира в следствие
Отстрани захващаме краищата на мрежата за тънките летви

Важно е страничните летвички да са задоволително тънки, с цел да може в следствие да нямаме проблем с слагането на питата с пчелите вътре в рамката изолатор . Пресмятаме мрежата да е толкоз необятна, че съвсем да опира до стените на кошера. Дървените летвички ги слагаме до самия край, като задачата ни е с тях да оформим самата рамка изолатор .

Захващането за летвите е най-лесно с такер
Остава да дооформим рамката изолатор и да създадем капака
Ето и капака е подготвен

Целият развой не е комплициран, въпросът е да вземем точни ограничения. А благодарение на дъската с прав ъгъл и чукчето, можем да оформим добре ъглите на бъдещата мрежеста рамка. С слагането на питата с пчелите, ние най-после затваряме с готовия похлупак и по този начин оставяме затворени пчелите и майката за нужното ни време. Това е най-лесният може би метод за изработката на такава рамка изолатор. Има някои дефекти, които могат да се дооправят, само че значимо е да се види концепцията на тази рамка изолатор .

Ето и готовата рамка изолатор .

Вие може да извършите и по различен метод самата рамка изолатор. Имате алтернатива да я извършите напълно от тънки дървени летвички, обгърнати с железна мрежа. Може да употребявате фино арматурно желязо и да заварите металната мрежа за тази структура. Или да си измислите напълно различен вид. Въпросът е, че знаете към този момент какво ви би трябвало като краен резултат. И по какъв начин да го употребявате. Успех!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР