Как 435 милиона държавни пари за удълбочаването на каналите във

...
Как 435 милиона държавни пари за удълбочаването на каналите във
Коментари Харесай

Как 435 млн. лв. държавни пари за удълбочаването на Варненското езеро потънаха в неизвестна посока

Как 435 милиона държавни пари за удълбочаването на каналите във Варненското езеро потънаха в незнайна посока. Това е тематиката на първия епизод от новата поредност на Антикорупционния фонд (АКФ), наречена „ Блатни истории от Варненското езеро “.

Видеото показва обстоятелства, изнесени в следствието на журналиста Спас Спасов от „ Дневник “, както и правния разбор на специалистите на АКФ за схемата, в която посредством серия груби нарушавания на закона 435 милиона лв. обществени средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

435 милиона лв. е цената на най-голяма държавна инвестиция в пристанищна инфраструктура за последните 50 години – удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-запад.

Според калкулацията на АКФ от 2020 година до момента всеки българин, който заплаща налози, е дал по 200 лева за удълбочаването на водния път до пристанище Варна-запад, или 130 лева повече от нужното .

Чрез инхаус процедура в нарушаване на закона тези пари минават от Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ към държавното сдружение ТСВ ЕАД, което за 130 години битие е построило стотици километри релсов път, само че нито един канал.

Тъй като няма машини и човешки запас за това, ТСВ ЕАД, без социална поръчка и в нарушаване на закона , превъзлага удълбочаването на частния консорциум „ Европейски Съюз Билд “, който на собствен ред го превъзлага на записаната в Калининград съветска компания „ Гидрострой “.

Договорите сред изпълнителите в тази порочна скица на превъзлагания се оказват една от най-строго защитаваните секрети в страната .

" Нямам информация по какъв начин се е стигнало до подписване на контракт с " Гидрострой “, която е ангажирана с разширението и удълбочаването на канал 1 и канал 2 в пристанище Варна ", съобщи в края на август 2021 година тогавашният длъжностен министър на превоза Георги Тодоров по време на чуване в Народното събрание.
" Договорът е подписан сред две държавни структури с един и същи принципал “, изясни при чуването си в Народното събрание през септември Тодоров, който е бил ръководител на Управителния съвет на „ Пристанищна инфраструктура “ по време на процедурата.

След това ТСВ подписва контракт с „ Европейски Съюз Билд “ ДЗЗД на „ базата на вътрешни правила, които са създали и които са одитирани и сертифицирани “. По думите му ТСВ поддържал лист с 59 евентуални снабдители и реализатори и евентуално от тях избрал „ Европейски Съюз Билд “.

" Вероятно " Гидстрой “ са представител на едно от съставните елементи на това ДЗЗД и евентуално поради това е определена съветската компания да прави съответната активност “, по този начин Тодоров опита да изясни за какво съветската компания удълбочава каналите.
Превъзлагането по инхаус процедура е нелегално . Друго жестоко нарушаване е изборът на реализатор да бъде юридически по вътрешни правила и от лист вместо по реда на Закона за публичните поръчки, безапелационни са специалистите от АКФ. Още по-фрапантно е нарушаването, че крайният реализатор се оказва друга компания - " Гидстрой " .

Изготвените строителни актове и протоколи са подписани от лице, което не е участник в строителния развой, а ДНСК счита тези дейности за машинация по смисъла на Наказателния кодекс .

В отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов на 6 януари транспортният министър Николай Събев декларира:

" Установихме два доста съществени казуса, които са свързани с явни нарушавания на закона. Първият проблем е за това, че тази компания ТСВ е нямала право да превъзлага на трета компания и това явно е написано в контракта. И вторият проблем е, че в резултат на отчета на ДНСК се оказва, че документите, строителните бумаги по отношение на този обект, които би трябвало да бъдат написани от изпълнителя, в действителност не са написани от съответния реализатор и това явно престъпление е обвързвано с изхарчването на големи публични пари. Тече инспекция и по отношение на целесъобразността на плана. 435 милиона лв. са били изхарчени без резултат. "
Каква е действителната пазарна стойност на удълбочаването? Подобна поръчка е изпълнена на цена от 10-20 лева./куб. м. При средноевропейска цена от 12 еверо, или 23 лева, изкопаването на 7 млн. куб. м би коствало 161 млн. лева Но в тази ситуация за тази активност са планувани 362 млн. лева съгласно контракта сред ТСВ и " Европейски Съюз Билд ".

По пътя от държавния бюджет до съветската " Гидстрой " са платени минимум 201 млн. лева над пазарната цена , или 2,5 пъти над референтната цена по сходни поръчки.

Остават отворени въпросите по какъв начин по този начин планът за удълбочаването се е изготвял в хода на осъществяването му ? И допустимо ли е механически удълбочаването да се случи? Или 435-те милиона лв. просто са потънали в пясъците на Варненското езеро?

През март 2022 година Антикорупционният фонд сезира Министерство на вътрешните работи и Народното събрание по проблема с искане за цялостен финансов одит и инспекция за осъществени закононарушения.

Moreto.net напомня, че на 12 април тази година транспортният министър Николай Събев освободи изпълнителния шеф на „ Транспортно строителство и възобновяване “ Божидар Джелебов . Решението му бе по отношение на активността на сдружението във връзка с контракта по удълбочаването на пристанище Варна, който е обект на инспекции от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Седмица по-рано " Икономическа полиция “ завърши инспекцията за удълбочаването на двата канала на пристанище Варна, почнала при започване на 2022 година по сигнал на Министерството на превоза и известията. Изводът на проверяващите бе, че има данни за закононарушение , а инспекцията бе изпратена в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за подписване на неизгодна договорка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР