Кафявия издателски проект като симптом.Напоследък със съжаление трябва да отбележим

...
Кафявия издателски проект като симптом.Напоследък със съжаление трябва да отбележим
Коментари Харесай

„Заветите на фюрера“. С каква цел ФРГ отново се захвана да изучава речите на Хитлер?

„ Кафявия ” издателски план като признак.

Напоследък със страдание би трябвало да отбележим повишаването на неонацистките настроения в Европа. И то не в нормалния формат на маргинални банди бръснатоглави, преследващи мигранти, хора с друга раса, цвят на кожата или вяра, а в доста по-сложна, само че не по-малко ярка форма на политиката на националния глобализъм, трансформирал се в, в действителност, преобладаващата идеология в западните страни.

Това е точно идеология, защото, за разлика от скинхедс, уважаваните европейски политици не преследват външните атрибути - всички тези свастики, крясъци " Да живее! " (така в действителност се превежда известната немска дума heil ) до съответен адрес или даже факелни шествия по улиците на европейските градове.

Не, в противен случай, локалната върхушка е преднамерено антинацистки изказваща се и при всеки комфортен случай акцентира антагонизма си към човеконенавистните учения на водачите на Третия райх, като в същото време остава плът и кръв на духовните си прародители и построява актуалната си политика върху същите правила на делене на хората на разнообразни сортове като същинските нацисти преди 80 години.

За да се убедите в това, не е нужно да ходите надалеч - просто се вслушайте деликатно в изказванията на някои еврокомисари, да вземем за пример шефа на европейската дипломация Жозеп Борел или висши чиновници на страни - членки на Европейски Съюз, като например, да речем, министър-председателят на Естония Кая Калас.

Още по-добре, просто обърнете внимание на политиката на откровена русофобия, която се трансформира в европейски мейнстрийм през последните 10 години (много преди началото на СВO), и я съпоставете с съответни стъпки и дейности на европейски страни, да вземем за пример с лишаването на съветски жители от съвсем всевъзможни цивилен права в Европейски Съюз.

Все още не се е стигнало до наложителното носене на жълти (или бяло-синьо-червени) звезди върху облеклата, само че в случай че всичко продължи в същия дух, чакането няма да е дълго.

Всички тези, въпреки и доста тъжни, са напълно явни неща за всеки, който най-малко малко се интересува от актуалния интернационален дневен ред. И въпреки всичко бих желал да се върна към моята теза за идеологическите основи на актуалната европейска политика. Това беше казано не поради хубавия лаф, а въз основа на данни, получени след изследване на активността на такава забележителна организация като ИСИ - Германския институт за модерна история (Institut für Zeitgeschichte), чиито съществени подразделения се намират в два градове, които са най-тясно свързани с историята на Третия райх – Мюнхен и Берлин.

Както се оказа, чиновниците на института от известно време се интересуват от проучването на известното произведение на Хитлер „ Моята битка “, неразрешено в Русия, както и от подробния разбор на речите на фюрера приживе, непокътнати освен в писмен тип, само че и на филм или аудио притежател.

Ето образци единствено за няколко такива изследвания, информацията за които е свободно налична на уеб страницата на ИСИ.

„ Хитлер, Майн Кампф. Критично издание ". /„ Hitler, Mein Kampf - Eine kritische Edition “./

„ - по този начин творбите на фюрера се разказват от актуалните немски историци.

А ето по какъв начин чиновниците на ИСИ разказват личната си работа, осъществена в по този начин нареченото сериозно издание под управлението на Кристиан Хартман.

„ се споделя в резюмето.

Както можете да видите, политиката на нацисткия режим към момента се назовава „ незаконна “, само че персонално аз бих ви посъветвал да не се заблуждавате прекалено много по този въпрос. Защо? Например във връзка със събитие, извършено в Мюнхен, озаглавено „ Хитлер – в нова вероятност “, на което главните лектори бяха англосаксонските специалисти Джейн Каплан от Оксфордския университет и Елизабет Харви, представляваща Нотингамския университет.

Ето какво се споделя в презентационните материали за научния семинар, който е резултат от съдействието с издателство De Gruyter Oldenbourg:



Заслужава да се означи водещата роля на Англия като представител на англосаксонската общественост във образуването на „ нов взор “ към активността на основния нацистки нарушител. Особено в светлината на, меко казано, огромните проблеми с историческата памет за закононарушенията на нацизма в англосаксонските страни. Достатъчно е да си напомним скорошния скандал в Народното събрание на Канада, която към момента публично е доминион на Англия.

Но всичко това бледнее спрямо в действителност грандиозното проучване на речите на Хитлер и основаването на техни цифрови копия, предопределени както за самостоятелно слушане, по този начин и за лъчение по радиото. Да, да, не се учудвайте.

Говорим за плана „ Edition Hitler-Reden 1933-1945 ” - „ Издание на речите на Хитлер 1933-1945 ”, финансиран от DFG (германска изследователска общност), разчетен за седем години и, както е посочено на уеб страницата на ИСИ, за за първи път има за цел идентифициране, разбор и издание на всички речи на Хитлер за годините 1933-1945 година благодарение на сериозното издание за научната и необятната общност.

Проектът е самодейност на Института за модерна история в съдействие с Франкфуртския университет Гьоте, Марбургския университет Филип, Германския радиоархив (DRA) във Франкфурт на Майн, Потсдам и Бабелсберг, както и Института за немски език Лайбниц (IDS) в Манхайм.

Целта на плана, както декларират неговите създатели, е да направи всички съответни текстове налични в научно надеждна форма. В традицията на предходните публицистични планове на института, в това число „ Хитлер: речи, трудове, заповеди 1925-1933 година “ и „ Хитлер, Майн Кампф. Критично издание “, всички речи са оповестени в печатна форма с встъпление в положението на знанието и подтекста на актуалната история. Впоследствие те също ще бъдат оповестени обществено в дигитален формат.

В същото време целият разполагаем аудио материал се компилира в обособена аудио обява, създадена от DRA за аудио инженерство и предоставена на необятната аудитория. Коментар за радиоизлъчването, направен по-специално от Департамента по модерна история във Франкфурт, също ще изясни изискванията за предаване и приемане, както и постановката на радиоспектакли.

„ се отбелязва в обяснението на задачите на проучването.

Тоест, става известно, че немската научна общественост, откакто е получила финансиране както от държавни организации, по този начин и от недържавни фондации, възнамерява да похарчи доста пари и за цели седем години да подготови за издание на всички речи на Хитлер. За какво? Не откриха ли по-важни тематики за проучване?

За да отговорите на тези въпроси, ще би трябвало да се потопите малко в историята на самия Институт за модерна история. ИСИ е учреден през 1949 година като неуниверситетска изследователска институция за проучване на нацисткия режим. Организационно ИСИ не е държавна организация и не е подчинена на федералните управляващи, макар че постоянно получава финансиране както от бюджета на Федерална република Германия, по този начин и от обособените федерални провинции.

Формално институтът към момента се концентрира върху сериозното проучване на наследството на Третия райх, само че в действителност главното направление в изследователската работа на неговите чиновници от дълго време са връзките на следвоенна Германия с останалата част от Европа в подтекста на опълчването сред „ демократични ” и „ диктаторски ” режими на континента през 20 век и до наши дни.

Ето единствено някои от тематиките, обхванати от ИСИ: „ Диктатури на 20-ти век: националсоциализъм, фашизъм и социалистически режим след 1945 година “, „ Преследване, политическа правдивост, опозиция “, „ Демокрациите на 20-ти век “, „ Двете Германии ”, „ По пътя към „ нова Европа ”.

Дори единствено да прочетете имената на тематиките е задоволително, с цел да разберете по какъв метод се организират тези проучвания. Самото слагане на нацисткия и фашисткия режим наедно със социалистическия режим към този момент си коства нещо. Междувременно досега институтът е разгласил повече от 800 монографии, сборници и документи по тази тематика. А чиновниците на ИСИ, които са взели участие директно в гореспоменатите изследвания, преподават в 11 водещи университета в Германия.

Според изследователския отдел на ИСИ в Мюнхен, единствено една трета от работата на института е отдадена на историческите събития по време на Третия райх, основно над 60% от проучванията учат най-новата история (след 1945 г.) и повратни исторически събития за ера, и то с намерено антируски и даже русофобски уклон.

Например, измежду настоящите планове на ИСИ има тематика със заглавие „ Политическото право при Ленин, Сталин и Хитлер “, която не оставя никакво подозрение в нейния темперамент. Коментарите, както се споделя, са непотребни.

Колегите от мюнхенския отдел на ИСИ в Берлин са заети с не по-малко забавна работа: учат, както те се показват, историята на „ втората немска тирания “, т.е. Германска демократична република, в подтекста на нейното съпоставяне с Третата Райх.

Знаейки какъв брой деликатно в социалистическа Германия, за разлика от Федерална република Германия, се отнасяха към идентифицирането и прочистването на всяко завещание от нацизма, сходна режисура на въпроса не може да се назова по различен метод с изключение на скандална.

Но в не по-малка степен активността на ISR може да съставлява интерес за нас от позиция на интернационалното съдействие на тази, по този начин да се каже, научна организация. Сред задграничните контрагенти на института е известното общество „ Мемориал “, чиято активност е приета за нежелана в Русия.

Междувременно, в продължение на доста години на взаимоотношение, „ феновете на нацизма “ от ИСИ са открили отлични, както самите те признават, връзки с тези, които разобличават „ закононарушенията на сталинския режим “ в Русия, като са осъществили редица общи планове и са работили в границите на смесени немско-руски комисии. Имайки поради какъв тъкмо взор върху историята ни постановяваше дълги години Мемориал, не е мъчно да се досетим за същността на всички тези поръчки и планове.

И по този начин, както виждаме, фундаментална работа за преосмисляне на идеологическото завещание на Третия райх се води на Запад от доста години. И в случай че в близкото минало главната цел на проучванията беше да се потвърди идентичността на нацисткия и руския режими, което към този момент няколко години ни се излъчва от високи европейски трибуни, то явно по-дълбокото навлизане в речите и мислите на фюрера би трябвало да им помогне да намерят задоволително пояснение за връщането към „ План OST “, който, както е известно, предвиждаше изтребването на всички източни славяни, като се стартира от най-многобройния измежду тях народ - руснаците.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед20765Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед27594Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед34734Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед19956Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед12118Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед163979Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127798Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95153Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90703Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед74543Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР