Кафява мечка броди в Балкана над Чипровци. Звярът е засечен

...
Кафява мечка броди в Балкана над Чипровци. Звярът е засечен
Коментари Харесай

Засякоха кафява мечка в Чипровския Балкан

Кафява мечка броди в Балкана над Чипровци. Звярът е засечен на територията на държавното горско стопанство през март, по време на пролетното теренно броене на дивеча, оповестиха от ловно-рибарско съдружие „ Огоста “ – Монтана.
В пролетното броене на дивеча в региона от Бойчиновци до Чипровци са взели участие над 2 000 от членове на 59-те ловни дружинки. Популацията на дивите животни нараства, сочат систематизираните данни от таксацията.
„ Почти всички типове дивеч са с увеличени ресурси, не доста, само че наклонността е към нарастване. Особено при дивата свиня, след Африканската чума по свинете, и запасите бяха сведени от 1 до 3 броя на 100 хектара, в този момент имаме до 350 броя “, сподели Ася Тодорова, познавач. „ Ловно стопанство “ при ЛРС “Огоста “.
Подобна е обстановката и при сърните, които най-често са обект на бракониерски лов.
Около 1 600 са сърните тази пролет, 52 сърни отстреляни предходната година.  
„ Дори и да имат разрешителни, ловците пазят сърните и съвсем не стрелят по тях “, добави А. Тодорова.
Хищниците – чакали и лисици, също се усилват. Миналата година са отстреляни 600 чакала и 550 лисици, както и 3 вълка. За първи път тази пролет в Балкана над Чипровци е видяна и кафява мечка
Според експерти тя евентуално и слязла от Чупрене, само че към момента никой не се е доближил задоволително, с цел да види дали е чупренската или е чипровска. Засега няма данни мечката, за която най-малко от две години хора от балканските села, описват, че са я виждали да демонстрира някаква експанзия. Според експерти топлото време е причина звярът да обхожда Балкана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР