Кадровите промени се случват в служебно правителство със състав, предложен

...
Кадровите промени се случват в служебно правителство със състав, предложен
Коментари Харесай

Служебни неволи: Кой носи политическата отговорност за кабинета Главчев?

Кадровите промени се случват в служебно държавно управление със състав, препоръчан от служебния министър председател, доказан с декрет на президента, положил клетва пред Народното събрание, което има право на надзор върху активността му.
Това слага нови проблеми - какви са решенията?

А всички смени повдигнаха още веднъж въпросът за политическата отговорност и кой я носи. В деня на Конституцията точно в промените на главния закон в частта длъжностен кабинет са още веднъж във фокуса.

Вицепрезидентът съобщи: новите текстове в Конституцията всякога ще създават нови рецесии, а служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. Според някогашния правосъден министър Атанас Славов новата формула на назначение на служебно държавно управление е типичен образец за споделена отговорност. Няма период, в който президентът Радев да издаде декрет за смяна в състава на Министерския съвет, изясни доцент Наталия Киселова. И сложи още веднъж въпросът: би трябвало ли да има клетва пред парламентa.

Ново държавно управление по нови правила и нова обстановка без казус - промяна на външен министър. И то за трети път. Пост, който първо трябваше да получи - Ивайло Ценов - консул от 15 години в Австрия.

" Ръководил съм се от това, защото знаете, че това е единствената страна, което е срещу приемането ни в Шенген и по земя ", уточни Димитър Главчев - длъжностен министър-председател.

Декларираното желание пред президента беше заменено. Посланикът ни в Черна Гора - Стефан Димитров беше посочен за посланик номер едно откакто Ценов се отхвърли.

" Той има фамилни задължения и са напълно фамилни аргументи, аз през вчерашния ден се срещнахме с него и по този начин. Това е ", оповести Димитър Главчев - длъжностен министър-председател.

На седмия ден след клетвата на кабинета " Главчев " пристигна предлагането за нови смени. И следващата оценка за промените в Конституцията. Вицепрезидентът посочи: не се знае кой носи отговорност за държавното управление на Димитър Главчев.

" Аз персонално чаках доста рецесии в този длъжностен кабинет, само че не толкоз бързо. Това е един натурален резултат от новите текстове в конституцията, които всякога ще създават нови и нови рецесии. Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. Ако фактически се окаже, че това е кабинет не длъжностен, т.е. не самостоятелен, а партиен, съмненията ще стават все по-големи. Дано не стигаме до обстановката, в която за най-новата ни история след 89 година, да има непризнаване на изборни резултати ", сподели Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

Кой носи отговорност за служебния кабинет - разяснява и един от участниците в процеса по промените на Конституцията - някогашния правосъден министър.

" Все отново президентът не е в условия на обвързана подготвеност. Той има правото и конституционното пълномощие да не се съгласи с направеното предложение. Новата формула на назначение на служебно държавно управление е типичен образец за споделена отговорност, за споделена подготвеност, с цел да се реализира тази смяна би трябвало да се реализира единодушие. Ако такова няма - не може да се реализира смяна ", уточни Атанас Славов - народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

Няма период, в който президентът Радев да издаде декрет за смяна в състава на Министерския съвет, изясни доцент Наталия Киселова.

" Това е въпрос, който е допускам авансово конкретизиран преди да бъде оповестено предлагането, с цел да може президентът да даде авансово единодушие. Възможно е и без единодушието на президента, само че тогава може да се стигне до по-сериозен проблем ", сподели доцент Наталия Киселова- учител по конституционно право.
Как е допустимо това?
" Министър-председателят да бъде заменен. Но тогава влизаме в онази процедура, когато става дума отначало да се прави кастинг за министър-председател. Според мен президентът е бил известен ", добави тя.

Трябва ли нови министри да се закълнат пред Парламента?

" Органът, който ги назначава - в тази ситуация президента - пред него би следвало. Но президента, с цел да изнесе отговорността в Народно събрание към Парламентарните групи подмятна да се постави клетва в Народно събрание и на консултациите никой не му възрази ", подчертава доцент Наталия Киселова- учител по конституционно право.

И до момента в който текат смени в служебната власт, отброяваме 54 дни до изборите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР