Кадрови чистки, съдебна реформа и икономически ръст - половин година

...
Кадрови чистки, съдебна реформа и икономически ръст - половин година
Коментари Харесай

Чистки, реформа и растеж - Зеленски обещава различна Украйна

Кадрови чистки, правосъдна промяна и стопански растеж - половин година откакто встъпи в служба, президентът с едвам месеци политически опит зад тила си дава обещание да промени Украйна.

Повечето промени би трябвало да станат в първата година от мандата му, изясни президентът, излагайки новите си цели пред новите министри и управлението на Народното събрание. Това значи, че Киев ще би трябвало да побърза с промените - с цел да се извърши задължението, който Зеленски повтори и пред вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс във Варшава на 1 септември, срокът е доникъде на 2020 година

Зеленски има поради няколко съществени цели, които звучат амбициозно, систематизирани от няколко съветски издания и Европейския съвет за външна политика.

Монополи

Разтърсената от анексията на Крим и спора в Донбас Украйна би трябвало съгласно него да означи растеж от 40% за пет години, до момента в който той е на власт. Либерализацията и задграничните вложения би трябвало да допринесат за това, изяснява новият министър председател Олексий Хончарук на брифинг след закрито съвещание на кабинета, представен от РБК.

Икономиката и в този момент пораства (от 2016 година насам - с 2.5 - 3.3% от Брутният вътрешен продукт годишно), само че измежду 16-процентния срив през 2014-2015 година още не може да се върне на предкризисните равнища. Един от инструментите е приватизация - до 1 октомври Народното събрание би трябвало да одобри закон, отменящ забранителния лист (той ще бъде сменен със " стратегически " предприятия, изредени от държавното управление, които няма да може да стават частни). До 1 декември ще би трябвало огромните държавни компании да намерят капиталови съветници и да стартират подготовка за проджаба.

Като сигнал, че Киев ще работи с бизнеса, към този момент е премахнат отделът за стопански закононарушения към вътрешното министерство. Това съгласно новия министър председател Хончарук би трябвало да послужи за увещание на частния секгор, че страната няма да му се меси.

Монополът на " Укрзализници " в жп транспортите би трябвало да се отстрани до края на годината и въпреки сега да е " безрассъдна " цялостната приватизация на оператора, трябват стъпки към преструктуриране. Нужни са нови закони за концесиите (до 1 октомври) и отбрана на непознатите вложения (1 януари 2020 г.).

Легализация

Хазартът, неразрешен от 2009 година, да се легализира до края на годината, да се позволи и добивът на кехлибар (с цел изсветляване на съществуващия бизнес).

До 1 декември тази година би трябвало да се анулира и мораториумът върху продажбата на земя, като ще се имат поради първо ползите на притежателите и развиването на фермерството. Тази мярка е опитвал да вкара и предшественикът му Петро Порошенко, само че той се отхвърли, откакто три четвърти от украинците бяха срещу.

Чистка

Над 2000 чиновници на първоинстанционни съдилища ще бъдат съкратени до 1 януари. Единствено с " решителни ограничения " като " всекидневно отнемане от съдийската тога на недостойни за званието съдии. " Първоинстанционните съдилища са единствено първата стъпка - там би трябвало да стартират работа " нови съдии ", сподели Зеленски.

В няколко организации като държавния кадастър, екоинспекцията, пътната организация, строителната ревизия и други. Нова митническа работа би трябвало да стартира работа от 1 декември 2019 година " без старите корумпирани ".

Междувременно започнаха и други чистки. Съгласно законодателство за премахване на началници на локалната администрация, назначени от предходния президент, с поста си се раздели и Виталий Кличко - професионалният боксьор, заел поста на 5 юни 2014 година и победил на изборите през есента на 2015 година

В предишното е и противоречивата фигура Юрий Луценко - някогашният основен прокурор е завещан от уважавания от гражданското общество Руслан Рябошапка.

Срещу " външна експанзия "

Мощна и боеспособна войска, " защитителен проект " и други сходни ограничения би трябвало да са част от " обезпечаването на сигурността на страната от експанзия ", сподели още Зеленски.

Политически промени

Друга упоритост на Зеленски е депутатите да бъдат понижени на 300 от 450 и да се вкара изцяло пропорционална изборна система, която да ограничи пазаруването на гласове. Трябва да се оформи и процедура за премахване на президента, в случай че това стане належащо.

Последици

Според първия заместник-ръководител на фракцията на ръководещата " Слуга на народа " Александър Корниенко министри, които не извършват нарежданията, би трябвало да понесат " последствия " като оставки и уволнения.

Политологът Руслан Бортник счита, че Зеленски има " по-голям късмет " от всички досегашни украински президенти да се оправи, само че поради отслабената Украйна ще е доста комплицирано. Минус е и неналичието на опит.

" Повярвайте ми, зная към този момент, разпускането на Върховната рада (парламента - бел. ред.) не е толкоз ужасно, " сподели още Зеленски. Според него, в случай че промените не се осъществят, в историята този парламент може да остане като " минимум просъществувалия - една година. "

 Новият министър председател Олексий Хончарук.
© Associated Press

Новият министър председател Олексий Хончарук.

" Не политик, а технократ " - най-младият министър председател в историята

На 35 години Олексий Хончарук няма сериозен политически опит, само че към този момент е министър председател. Предшественикът му Володимир Гройсман бе на 38. Професионален правист и участник в Майдана, въпреки и не водач на протестното придвижване.

Зад гърба си Хончарук има къс опит да влезе в политиката партията му " Силата на хората ", учредена след събитията от началото на 2014 година, печели едвам 0.11% на последвалите избори. " Хората са значими " е придвижване, което основава 4 години по-късно, преди началото на президентската акция, само че без необикновен триумф.

Не е известно по какъв начин той се среща със Зеленски. В последните години обаче има къс опит в администрацията - поканен е от министъра на икономическото развиване Айварас Абромавичюс да оглави организация, която улеснява започването на бизнес в Украйна. Обещанието на президента бе да назначи " стопански гуру " и " самостоятелен мощен човек с професионално обучение ", който " в никакъв случай не е бил в политиката ". Макар последното да не е напълно годно за него, неуспекът му по-скоро оказва помощ на имиджа на " ново лице ", обобщава основаното в Латвия рускоезично електронно издание " Медуза ".

Според " РБК-Украйна " Андрей Богдан, началникът на президентската администрация, е лобирал за назначението му. Силната фигура на Богдан в същото време повдига въпроси, а у някои - и опасения, че Богдан може да работи подмолно и с " редом държавно управление " да заобикаля Хончарук, написа Европейският съвет за външна политика.

Малката аналогия със сериала

Изпълнителната власт се свива - броят на министерствата да вземем за пример понижа от 25 на 17. Зеленски в същото време дава сигнал към обезпокоените от хипотетичните му връзки с олигархията. Например няма смяна в управлението на централната банка макар спора сред институцията и национализираната " Приватбанк " на олигарха Игор Коломойски, постоянно именуван индивида зад президента.

Няма смяна и в министерството на финансите, където е уважаваната от МВФ Оксана Макарова. Днес в страната идва и задача на МВФ, която съгласно някои издания може да утвърди пакет с нова финансова помощ за Киев. Външните работи и защитата в това време отиват при Вадим Пристайко (бивш зам.-външен министър и началник на задачата на Украйна в НАТО) и Андрий Захороднюк (учил във Англия и занимавал се главно с частен бизнес и цивилен организации).

Други като вътрешния министър от времето на Порошенко, Арсен Аваков, остават на поста си, а той е подложен на критика за връзки с проведени незаконни групи и крайнодесни организации. Все отново има и един паралел със сериала, изстрелял Зеленски в публичното полезрение - ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е негов другар от детинство. Разликата с телевизионната продукция " Слуга на народа " (дала името и на ръководещата партия) обаче е, че в нея определеният за държавен глава Васил Голобородко (в ролята сегашният президент) назначава съученици на съвсем всички значими постове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР