Кадри Нова ТВ: Вадете бурканите, сега ще ви кажа какво

...
Кадри Нова ТВ: Вадете бурканите, сега ще ви кажа какво
Коментари Харесай

Вадете бурканите, сега ще ви кажа какво ще стане с парите ви за втората пенсия, обяви експерт

Кадри Нова ТВ: Вадете бурканите, в този момент ще ви кажа какво ще стане с парите ви за втората пенсия, разгласи специалист

Идеите на Асен Василев за пенсиите са тематика номер 1 в последно време.

Но проблемите са доста.

Допълнителното наложително пенсионно обезпечаване (ДЗПО) е вторият дирек на пенсионната система.

Целта е да се усилят приходите на хората. Става ясно, че по този начин рекламирания дирек ще носи рентабилност, не се реализира.

Успокоението от някогашният обществен министър Христина Христова по Нова тв е за това, че най-малко няма да изгубим парите, които сме внесли до момента.

Хората няма по какъв начин да изгубят цената на сумите, които са внесли за пенсия, макар негативната рентабилност. Номинално парите не се губят, има авариен фонд.
Идеята на сумите в така наречен втори дирек на пенсионния фонд е да се усилят парите на хората.
Тази концепция към този момент не работи.

Простичко казано, това са едни пари, които се удържат от хората в границите на 5%, пенсионните фондове разполагат с тях досега на пенсионирането ни, само че оказва се че освен не носят рентабилност, а едвам бихме могли да си ги получим след пенсиониране.

Същият резултат биха имали, в случай че стояха по бурканите в килерите на хората.

Това излиза следващата провалена „ концепция “ с мисъл за хората съгласно обясненията на Христова.



Нещо повече, сумите насъбрани досега на пенсиониране са задоволително дребни с цел да се вземат вкупом още когато хората получат опция за това.

Според данните до момента голямото болшинство от първите пенсионери от втория дирек са получили разсрочено заплащане, което даже не се назовава „ пенсия “.

Това са 1863 души, които са взели приблизително по 284 лева на месец при позволени от закона най-много към оня миг 300 лева

Огромното болшинство от хората – 1668 души, са сключили контракт за разсрочено заплащане на насъбраната по партидата сума до 3 години. Това значи, че те са поискали да получат пенсионните си спестявания оптимално бързо.

За интервала след 3-ата година до края на живота си (при междинен интервал на приемане на пенсия 17-18 години ) тези хора няма да получават нищо от втория дирек.

От първия (тоест от НОИ) ще получават с 9-10% по-ниска пенсия от тази, която биха взимали, в случай че бяха трансферирали партидата си в държавното обезпечаване.

Излиза, че тази скица даже ощетява хората вместо да носи каквито и да било дивиденти.

Никой няма избор дали да внася или не, наложително е.

Така че доста младежи са прави по тази причина, че им се пилеят парите и не се влагат.
Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР