Къде в Европа е най-изгодно да караш ски през 2019?

...
Къде в Европа е най-изгодно да караш ски през 2019?
Коментари Харесай

Дейли Мейл: Боровец и Банско са най-изгодните ски курорти на Стария континент

Къде в Европа е най-изгодно да караш ски през 2019? В България. До този извод стига изследване на Британските пощи, цитирано от " Дейли мейл ". Първите две места се заемат от зимните курорти Боровец и Банско. Една седмица ски в Боровец - ски чартърен, карта за въжен превоз, ски уроци, храна и питиета - излиза приблизително 448* паунда. В Банско същото наслаждение излиза 453 паунда. След тях се подрежда Италия - с курорта Бардонекия, а на четвърто място е Словения - с Кранска гора. Най-скъпият ски курорт в Европа е Цермат в Швейцария. Там една седмица излиза към 1042 паунда, показва английското издание. 

Най-голямото преимущество на българските курорти е цената на храните и напитките. В Боровец шест обяда към ски пистите излизат малко над 41 паунда. А в Банско - почти 45 паунда. Цените в италианските курорти Бардонекия и Сестриере за същия брой менюта са двойно по-високи.

По разноски за ски обаче двата български курорта не са измежду най-изгодните. Лифт карта в Боровец за шест дни коства 159 паунда, а в Банско - 175 паунда. В Бардонекия за същия интервал цената е 139 паунда, а в Кранска гора - 153 паунда, написа " Дейли мейл ".

Курортът Боровец попада и в публикация на " Ню Йорк Таймс ", озаглавена " На ски в България? Изненадващият сексапил на Балканите. "  Авторът на публикацията Габриел Лей посочва, че в близост от Боровец могат да бъдат закупени парцели за няколко хиляди евро, а за разположените на по-атрактивни места имоти… може да се пазариш, написа той.

Лей е разговарял с британската инвеститорка Сара Стейли, която споделя, че въпреки всичко не би трябвало да се прекалява с вложенията в България, защото имотният пазар в страната е " доста опасен ". През 2005 година тя решила да купи къща наоколо до Боровец. Впоследствие отворила компания за недвижими парцели. Британката била пленена от хубостта на планините. Важна роля изиграли, несъмнено, и достъпните цени. По това време покрай Боровец можело да се закупят къщи за по към 10 000 $.

Нещата обаче бързо се трансформирали. " Преди 2008 цените станаха нелогични ", спомня си Стейли.  " Човек можеше да види къща за 100 000 $, а до нея - друга къща за 25 000 $. "  Тя споделя, че е имала клиенти, които заплатили 250 000 евро за равнища с картофи. " Същинска полуда. Навремето доста хора се почувстваха прецакани ". 

Сара Стейли споделя, че през последните години нещата са се нормализирали. Днес множеството хора вземат решение да закупят парцел в България, тъй като харесват страната и виждат нейния капацитет. " Хубавите жилища и къщи могат да бъдат продадени за часове ", споделя тя. Но акцентира, че все още има и голям брой жилища, които стоят празни или пък незавършени. 

Авторът на публикацията в " Ню Йорк Таймс " ни среща и със семейство на австралиец и британка, избрали да живеят в село Мала черква, на 10 километра от Самоков. Сара Томпсън работи от у дома за английска компания. От време на време лети до Острова. Двойката не счита да остане дълго в България, само че споделя, че към този момент не могат да си разрешат на никое място другаде подобен стандарт на живот, какъвто имат там. Децата им учат в държавно учебно заведение. През зимата постоянно вървят да карат ски с татко си на пистите в Боровец. Директно след училище.

Според изследването на Британските пощи, единствено за една година разноските за ски туризъм в Боровец са нарастнали с 11,8%. Това покачване подрежда зимния курорт на трето място по растеж на цените измежду десетте местоположения, попаднали в топ 10 на най-евтините ски курорти в Европа.

*В изчисляването на седмичните разноски за храна и напитки в ски курортите Британските пощи са присъединили 6 чаши кафе, 6 чаши кола, 6 чаши вино, 6 чаши бира, 6 обяда наоколо до пистите. Закуската и вечерята не са взети поради. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР