Къде и кой вписва какъв режим на имуществени отношения между

...
Къде и кой вписва какъв режим на имуществени отношения между
Коментари Харесай

Режимът на имуществените отношения между съпрузите се вписва в регистър

Къде и кой вписва какъв режим на имуществени връзки сред съпрузи е определен?

А.М., София

 

Действащият Семеен кодекс (СК) влезе в действие от 1 октомври 2009 година Именно в него бе планувано, че ще има към този момент три режима на имуществени връзки сред съпрузите - до тогава действаше само познатата съпружеска имуществена общественост, при която по предписание всичко се дели на половина, режим на откъснатост и брачни контракти.

За първи път в Семеен кодекс бе записано, че брачните контракти и използваният законов режим се записват в централен електронен указател към Агенцията по вписванията. Пак там бе маркирано, че регистрацията се прави служебно въз основа на съобщение от общината или кметството, в чийто указател по гражданско положение се съхранява актът за подписан цивилен брак. Уведомлението се изпраща неотложно до териториалното звено на Агенцията по вписванията по седалището на съответния областен съд, в региона на който се намира общината.

Предвидено бе и че смяната на законовия режим, изменението и прекратяването на брачния контракт се означават в акта за подписване на цивилен брак и се записват по съответния ред.

В Семеен кодекс е записано, че в случай че встъпващите в брак са избрали режим на имуществените си връзки, те показват обща декларация с нотариална легализация на подписите за определения режим. Ако е подписан сватбен контракт, те показват уверение от нотариуса по отношение на датата на контракта и регистрационния му номер, както и номера, под който нотариусът е вписан в регистъра на Нотариалната камара и региона му на деяние.

Като промени се вписват и събитията, когато съпружеската имуществена общност се прекратява по правосъден ред и по време на брака, в случай че значими аргументи постановат това, както и когато СИО се " приключи по време на брака, в случай че съпрузите изберат режим на откъснатост или сключат сватбен контракт ".

Регистърът на имуществените връзки на съпрузите е публичен. За информации и удостоверения по регистъра се събират такси по цена, призната от Министерския съвет, което е записано още в Семеен кодекс. Пак там е маркирано и че редът за воденето и съхраняването на регистъра се дефинира с разпоредба на министъра на правораздаването.

Регистърът на имуществените връзки на съпрузите е централизиран и електронен.   Регистрацията се прави въз основа на съобщение по пример, попълнено и изпратено от длъжностното лице по гражданско положение в общините. Образецът на съобщение е утвърден от министъра на правораздаването и е приложение към Наредбата за реда за водене, запазване и достъп до регистъра на имуществените връзки на съпрузите, отбелязва се в уеб страницата на Агенцията по вписвания

Информацията, която постъпва в организацията, се вписва служебно. Съдържат се данни за съпрузите, номера на акта за цивилен брак и режима на имуществена общественост. Въз основа на въведената информация от уведомлението всички служби по регистрация към Агенцията по вписванията правят информации и издават удостоверения. При настъпване на промени в акт за подписан цивилен брак, в това число и при прекратяването му, се показва съобщение до съответното териториално звено на организацията. Всяко едно съобщение получава номер, който съдържа: прецизен ден, месец и година на регистрация. Номерацията е поредна и завършва в края на всяка година.

В интернет портала могат да се правят електронни информации когато и да е в Регистъра на имуществените връзки на съпрузите. За осъществяване на информации е необходима регистрация в портала на регистъра.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР