Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България

...
Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България
Коментари Харесай

Кантарджиев, професоре, КОЙ е виновен и отговорен за българския коронавирус?!

" Къде бяха инспекциите септември, при започване на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва доста крепко. Сега ще има страшни ограничения за надзор, къде беше контролът преди три седмици? Най-лошото в нашата страна е, че някои политици, които ние сме избирали, дават неприятен образец ". Това, едно от лицата на Националния действен щаб (НОЩ).
В два следващи почивни дни Кантарджиев се изяви в утринните блокове на Българска национална телевизия и внушението беше по какъв начин той и сътрудниците му от НОЩ предупреждавали, само че нищо не станало. Кого предупреждавахте, професоре? Не ви чухме пред медиите през септември и октомври да говорите, че няма надзор! Не ви чухме да посочвате с съответни имена кои политици си пипат ушите и не вършат задоволително, да не кажа нищо! И мога да се сетя оправданието ви, въпреки още да не сте го споделил – че щяло да е политическо.
Ами да, политическо ще е. Политика това значи – умеенето да се ръководи. И тъй като умеенето да се ръководи е изключително значимо при рецесии, то цивилен дълг на всеки от нас е да сочи когато това умеене липсва! Над 100 дни към този момент аргументирано се показва – само че такива като Вас, професоре, водени от възприятие за дълг и ред, не желаят във време на международна пандемия да кажат нужното за протичащото се, когато камерите ги няма и микрофоните са изключени – да го кажат пред камери и микрофони в точния момент. Затова в този момент и Вие сте доста просрочен.
Професоре, повтаряте по какъв начин в НОЩ сте единствено специалисти, даващи препоръки. Добре – дано изясним тогава. Какво е експертното Ви мнение за източниците на болест в България – кои са те? Моля, посочете ги в поредност 1, 2 и 3. След това – какъв е контролът там, по Ваше мнение? Каква оценка му поставяте? Ако е по-ниска, за какво? Има ли картина и калкулации какъв брой хора се заразяват в заведенията, в учебните заведения, на работа – само че с цифри, а не с изследвания от и за Тексас? От и за България изследвания за какво няма? Защо даже няма статистика какъв брой от позитивните PCR проби са на хора със признаци и какъв брой на такива без признаци? Колко време би трябвало на скапаното ни сходство на страна да почне да прави такива статистически данни – нали знанието е мощ, професоре? Нали знанието ще помогне да се оправим и с тази пандемия - кой е отговорен да няма познание?!
В Lancet (на Вас, професоре, няма да изяснявам какво е това списание, само че на още незнаещите – едно от най-авторитетните в света що се отнася до медицина и наука) тъкмо отпреди месец има публикация, озаглавена по този начин: " ". И там написа следното: " Изглежда, че не трябва да има цялостно отваряне, до момента в който няма вискокачествена система за следене на инфекциозните вериги (...). Ефективното следене на по-леките случаи на болест и на безсимптомните разрешава по-ефективно понижение на репродуктивното число на болестта ". Това, прословутото число, което демонстрира колко към този момент инфектирани заразяват на собствен ред какъв брой нови. В България НИКЪДЕ публично не можеш да намериш тази статистика, чуваме я от някой от НОЩ горе-долу! След като нещо толкоз обикновено го няма елементарно обществено налично, да запитвам ли в учебно заведение и в детските градини какъв брой дейно се наблюдават веригите на болест? Да запитвам ли за какво няма стройна база от калкулации за болестта по браншове и на нейна база да има стройно, предвидимо взимане на решения? Да запитвам ли кой е виновен?!
Още напролет, при всеобщото затваряне в целия свят, беше казвано в редица международни разбори, че новото обикновено ще значи разпределяне на ограничения и по-късно стягане. В България това не беше предадено по съответен метод от управлението на страната! Вие лятото за какво не го заговорихте това с сътрудниците Ви от НОЩ? Че той министър председателят още не е доста наясно по какъв начин тъкмо се носи вярно маска!
И на най-големия глупак следва да му е ясно, че въздушно-капков вирус се предава най-лесно и на най-вече хора там, където се струпват хора! Значи точно там би трябвало да има оптимален надзор! Където не може да се откри подобен надзор поради справедливи аргументи, следва да има по-тежки ограничения – краткотрайно затваряне даже. Но с цел да може да се взема решение, би трябвало мониторинг т.е. наблюдаване – да имаш всички вероятни данни и да виждаш цялата картина. Та, професоре, Вие имате ли я – ей по този начин, почтено кажете, в случай че не обществено, най-малко пред себе си! И в случай че я нямате, за какво – чия е отговорността? На едни други политици ли, дето се мъчат рейтингът им да не пробие земята на път към ядрото ѝ?
Провалът на ръководството на една рецесия не е просто разследване на социална небрежност – то е разследване на неуспеха на специалистите да принудят вземащите крайните решения да ги слушат. В случая – ако/когато Борисов и компания не слушат, тогава Кантарджиев и компания би трябвало в точния момент да се опълчват! Длъжни са като специалисти, длъжни са като лекари, дори и клетва си имат в тази специалност! Иначе в този момент – единствено че и проф. Витанов преди има-няма 20-тина дни говореше до края на октомври, а ние ще прескочим 40 000. Тази неточност от 30%, професоре (математик сте), дали е позволена тъй като говорите политически правилно или тъй като не разполагате с задоволително информация, че да сметнете по-точно? Ако е второто – кой е отговорен и за какво не го кажете?! Може да не съм професор-математик, както и множеството читатели, само че добре знам - когато към този момент седмично почваме да виждаме трицифрени стойности на умряли, няма потребност да ми се споделя какъв брой е неприятно, а да се споделя какво ще се прави, какво е трябвало да се направи, за какво не е направено и кой е отговорен да не е!
На 4 май, 2020 година публично зададох въпроси поради пандемията на Министерския съвет и Министерството на здравеопазването (МЗ). Отговор получих само от Министерство на здравеопазването - знаете ли какъв брой доста работа е да Ви отговорим на такива питания, нямаме кадровия запас. Само че отговорите на част от тези въпроси са фундаментални да не повтаряме такива обстановки като сегашните. И ми е пределно ясно за какво никой в страната не желае да дава отговор - тъй като отговорите значат държавно самопризнание за неуспех и за потрошени наши пари и доверие да бъде свършена работа, чийто резултат да се види в този момент и да помогне във време на рецесия. Публикувам въпросите тук:
1. Колко концепции на национално равнище за противопоставяне на зараза са направени, одобрени с решения на Министерския съвет преди 13.03.2020 година и би трябвало да работят към сегашния ден?
2. В какъв брой други концепции, които работят към сегашния ден, има планувани проекти и дейности в случаи на зараза и те са признати и одобрени с решения на Министерския съвет преди 13.03.2020 година?
3. Колко проекти на национално равнище за противопоставяне на зараза, които работят към сегашния ден, са направени и одобрени с решения на Министерския съвет преди 13.03.2020 година?
4. Колко средства общо са изхарчени по всички настоящи към сегашния ден тактики, концепции и проекти за отбрана на популацията в България от биологично злополучие т.е. зараза?
5. Моля за статистически данни какъв брой средства под форма на заплати са отишли за всички специалисти, работили по правене и осъществяване на съответните настоящи към сегашния ден тактики, концепции и проекти за отбрана на популацията в България от биологично злополучие т.е. зараза?
6. Съгласно изисквани от Националната здравна тактика за 2015 година и Националната здравна тактика за 2018 година следва да бъдат създадени проекти, които да понижават риска от епидемии и епидемиологични гърмежи измежду популацията в България. Разработени ли са такива проекти? Изпълнява ли се някой или някои от тях по време на изключителното състояние? Какви са резултатите от осъществяването му/им?
7. Съгласно Приоритет 4 на признатата през 2015 година Концепция " Цели за здраве 2020 ", би трябвало да има подсилване на потенциала на публичното опазване на здравето за образуване на бърз отговор при пораждане на епидемиологични обстановки, с опция за предпочитани дейности измежду уязвими групи. Каква е оценката на държавното управление за осъществяването на този приоритет по време на изключителното състояние? Колко средства за отделени за създаването и осъществяването му?
8. Съгласно Националния проект за отбрана при бедствия, в това число биологична опасност т.е. зараза, следва да бъдат основани нужните ресурси от материали за отбрана на популацията и образование на популацията по места – от кметовете на общини. Съответно:
А) Колко като численост и какви средства за отбрана на популацията против зараза от излъчен по въздушно-капков път вирус са обезпечени от всяка община на територията на Република България?
Б) Колко проекти за реакция са направени по общини?
В) Колко от тези проекти са приведени в осъществяване по време на изключителното състояние и къде?
Г) Какъв е резултатът според оценката на държавното управление от приведените в деяние проекти?
Д) Колко средства са изхарчени за правене на съответните проекти от кметовете и осъществяването им?
9. По коя идея, по кой проект и според коя нормативна уредба (закон(и) и/или наредба(и) е основан и работи Националния действен щаб за битка с ковид?
10. Какво е мнението на Правна дирекция на Министерския съвет, на Правна дирекция на здравно министерство и на съответните инспекторати за заповедите на здравния министър Кирил Ананиев (бел. ред. - към 04.05.2020 той беше здравен министър) по време на изключителното състояние – законни ли са или не са? Моля за разяснение " за какво " при даването на съответния отговор.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР