Кадастралната карта и кадастралните регистри ще се създават, поддържат и

...
Кадастралната карта и кадастралните регистри ще се създават, поддържат и
Коментари Харесай

Важна промяна за документите за жилищата ви в кадастъра

Кадастралната карта и кадастралните регистри ще се основават, поддържат и съхраняват в дигитален тип, плануват промени в Закона за кадастъра и имотния указател, импортирани от Министерски съвет в Народното събрание, съобщи.

Целта е да се приложи нов метод при даването на услуги с кадастрални, геодезически и профилирани данни. 

Част от измененията са ориентирани към понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса чрез усилване ролята на електронния документ, безплатно даване на услуги на административните и правосъдните органи, на лицата с обществени функционалности и на организациите, предоставящи публични услуги, като вътрешни електронни административни услуги.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще издава електронни документи, които при поискване ще могат да се разпечатват на книжен притежател. Издаваните от организацията  електронни документи ще имат код, посредством който всеки, разполагащ с него, ще може да прави инспекция в осведомителната система на кадастъра за съществуването и валидността на документа. При заявяване на административни услуги заявителите наложително следва да се разпознават, като в случаите на заявяване на услуги по електронен път идентифицирането ще се прави по реда на Закона за електронното ръководство.

За предоставените документи на потребителите ще се взима такса. Копието на хартиения притежател, ще има силата на формален документ и няма да предстои на удостоверяване, написа още в измененията.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър дава безплатно на административните органи цифрови копия на материалите и данните, съхранявани в Геокартфонд.

Премахва се условието кадастралната карта и кадастралните регистри при основаването им да се изчертават на полиестерна недеформируема материя. Поради непрекъснатата актуализация на данните, съдържащи се в КККР, доста скоро след изчертаването на полиестерната недеформируема материя те губят актуалността си. Изчертаването не е належащо и води до разноски на средства за основаване и запазване на разпечатката, написа в претекстовете към проекта
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР