Кадастралната карта и кадастралните регистри ще се създават и поддържат

...
Кадастралната карта и кадастралните регистри ще се създават и поддържат
Коментари Харесай

Кадастралните карти се издават само онлайн

Кадастралната карта и кадастралните регистри ще се основават и поддържат в дигитален тип посредством осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/.

С промени в профилираната разпоредба се отстранява условието за основаване на кадастралната карта и кадастралните регистри в графичен и писмен тип, в това число и схемите на етажи. Проектът е създаден по отношение на признатите през 2019 година промени в Закона за кадастъра и имотния указател и практиката по използването на настоящата от 2017 година разпоредба.

През последните години АГКК регистрира повишаване на потреблението на предоставяните електронни услуги. Само през предходната година декларираните по електронен път услуги бележат над 15% растеж. Агенцията дава над 25 електронни услуги, като най-търсените измежду тях са издаване на схема на поземлени парцели, схема на здания, скица на независими обекти и уверение за признат план за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Подаването на заявки по електронен път и обработката на документи в дигитален тип ще облекчи работата на правоспособните лица по кадастър. Въвежда се условие те да подписват плановете за изменение с дипломиран електронен автограф.

За да бъде понижена административната тежест за жителите и бизнеса, към този момент няма да се постанова издаването на документ, доказващ, че обектите са нанесени в кадастъра. Проверката за новопостроени или преустроени здания ще се прави служебно от органите, които ги вкарват в употреба, за които е обезпечен достъп до осведомителната система на АГКК.

В проектонаредбата са конкретизирани и детайлно написани изискванията, при които се открива съществуването на очевидна фактическа неточност в кадастралната карта и метода за нейното премахване. Както и какъв е редът за известяван на заинтригуваните лица при започване на произвеждане за изменение при недостатъчност или неточност и при очевидна фактическа неточност. Прецизирани са и условията за осъществяването на промени на кадастралната карта и кадастралните регистри, свързани с отразяване на граници, избрани в обстоен организационен проект и нанасяне на постройка вследствие на надстрояване, преустрояване и други

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД – 02 – 20 - 5 от 15 декември 2016 година за наличието, основаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри е оповестен на електронните страници на Министерството на районното развиване и благоустройството, на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на Портала за публични съвещания, за период от 30 дни. Предложения, мнения и мнения могат да бъдат оповестени и изпращани на: Портала за публични съвещания (изисква се регистрация): www.strategy.bg или на e-mail [email protected].
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР