Кадър НТРепортерът Румен Бахов предизвика гневна реакция на Национална мрежа

...
Кадър НТРепортерът Румен Бахов предизвика гневна реакция на Национална мрежа
Коментари Харесай

Национална мрежа за децата: Недопустимо поведение на репортера на Нова Румен Бахов спрямо дете без маска

Кадър НТ

Репортерът Румен Бахов провокира гневна реакция на Национална мрежа за децата поради репортаж, при който задържа и снима дете без разрешение на родителите.

Ето какво пишат от НМЦ:

" Репортерът на Нова телевизия Румен Бахов си разреши неприемливо държание по отношение на дете по време на репортаж „ Изхвърчал похлупак на шахта проби резервоара на камион “  в предаването „ Здравей, България “ на 12 октомври.

Основната тематика на живото включване е пътен случай на софийска улица. В средата на диалога с пострадалия обаче, репортерът се втурва към момче, което се качва в рейс на градския превоз без защитна маска. В последвалия разговор журналистът му прави груба забележка, че е без маска. Младежът изяснява, че е не запомнил да си вземе такава и че бърза за учебно заведение, само че Бахов настоятелно задържа детето и стартира обществено и извънредно унизително неодобрение пред цяла България. Въпреки молбите на младежа да бъде пуснат, с цел да не закъснее за учебно заведение, макар изразеното страдание и заричане, че това няма да се повтаря, Бахов настоятелно задържа момчето и продължава да го мъмри обществено.

Непрофесионално и неприемливо е сходно държание на публицист по отношение на дете. Нарушен е етичния кодекс за отразяване на деца и младежи в медиите и Закона за протекция на детето, погазени са човешки права, отразени в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето.

Журналистът  си разрешава да снима дете без единодушие на родителите, обществено го унизява и уронва достолепието му, което може да има за следствие насмешки, психологично неблагополучие и страдалчество.

Според член 17а. от Закона за радиото и малкия екран, доставчиците на медийни услуги са длъжни да съблюдават правата на децата, уредени в Закона за протекция на детето и в други нормативни актове, и да не позволяват присъединяване на деца в излъчвания, които са неподходящи за тяхното психическо и обществено развиване.

В Етичния кодекс на българските медии категорично е упоменато, че би трябвало да се заобикаля интервюиране на деца без единодушие на възрастни, отговарящи за тях.

В  Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, член 16, е записано, че детето би трябвало да бъде предпазено от посягане против неговата чест и положително име. В същия смисъл е и член 32 от  Конституцията на Република България.

Национална мрежа за децата упорства Нова телевизия обществено да се извини за държанието на Бахов, репортерът да бъде осведомен с етичния журналистически кодекс и да бъде глобен. Настояваме също Държавна организация за протекция на детето и Съвет за електронни медии да изразят позиция и да бъдат подхванати незабавни и безапелационни законови дейности за санкциониране на малкия екран. "

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР