Кадър Нова твПроф. д-р Тодор Кантарджиев, който в момента е

...
Кадър Нова твПроф. д-р Тодор Кантарджиев, който в момента е
Коментари Харесай

Кантарджиев настоява за ваксинация, иначе щяло да стане страшно

Кадър Нова тв

Проф. доктор Тодор Кантарджиев, който сега е съветник по имунизацията в Столична община стартира да пропагандира за имунизация повече, в сравнение с преди. „ Трябва да се имунизират хората. Притеснително малко са ”, разяснява в предаването „ Здравей, България ” казо той по NOVA.

Той акцентира, че е срамно за едно общество с искания за висока обща просвета да има вяра на неуместните спекулации за имунизациите.

По думите на Кантарджиев би трябвало да се имунизират по 50 хиляди души дневно, до момента в който през вчерашния ден са имунизирани едвам 2 720.

„ Преди месец и половина, в най-хубавия интервал на имунизацията имахме по 30-35 хиляди имунизирани дневно ”.

„ Да създадем паралел с някои страни, където има невисоко имунизационно покритие. Например разпространяването на „ Делта ” – индийският вид на ковид, в Русия, докара до там, че по данни на СЗО за миналата седмица има 31% увеличение на броя на новите случаи ”, уточни Кантарджиев.

Според него има ли неимунизирано население постоянно може да се получи такава обстановка. А при връщането на хора от страни, където е публикуван разновидността „ Делта ”, има заплаха и за България.

„ Новите разновидности към този момент не са рискови, тъй като имунизациите към момента им работят ”, уточни Кантарджиев. Действат не по този начин добре, както против английския, само че въпреки всичко работят. При английския вид няма да се разболееш в случай че си имунизиран със сегашните ваксини. А от ”Делта ” разновидността ще се разболееш, само че леко, единствено с хрема. Няма да влезеш в болница, неприятното, че ще го предадеш на различен човек ”, съобщи Кантарджиев.

Професорът уточни, че даже в Израел, където по-голямата част от популацията е имунизирано, има две огромни неимунизирани групи – ортодоксалните евреи и бедуините.

„ Във Англия новият индийски вид измества английския, тъй като по-лесно се предава от човек на човек, само че смъртност няма – има заболяемост, има болнично лекуване, само че няма повишение на смъртността ”, даде различен образец Кантарджиев, с страна с висок % имунизирани.

„ Хората могат да са спокойни на открито в този момент. Да се срещат с другари навън и да си починат душевен. Второто най-важно нещо е колкото се може повече хора да се имунизират ”, съобщи Кантарджиев.

Той акцентира, че делът на страничните реакции при имунизациите е извънредно невисок.

„ Децата над дванадесетгодишна възраст с хронични болести като диабет наложително би трябвало да се имунизират ”, уточни Кантарджиев.

„ България е единствената страна, в която хората имат избор и на ваксини и на време за имунизация ”, регистрира Кантарджиев.

„ Ако не бяха строгите ограничения през март и април предходната година щяхме да имаме 50 хиляди умрели ”, добави вирусологът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР