Кадър Нова твНяколко общини в Плевенско се канят да обявят

...
Кадър Нова твНяколко общини в Плевенско се канят да обявят
Коментари Харесай

Плевенски общини се канят да обявят бедствено положение заради пълчищата комари

Кадър Нова тв

Няколко общини в Плевенско се канят да разгласят бедствено състояние поради пълчищата от комари, които жилят наред жителите. Една от общините е Дъбован, където през днешния ден хората са се събрали на митинг с апел страната да вземе бързи и съответни ограничения за понижаване популацията на насекомите. Репортер на Нова тв разяснява: Наистина не се стои!

Повече от месец жителите на Дъбован са подложени на систематичен тормоз от комари - главно заран и вечер. 

" Нетърпимо е. Не може да се стои на открито и сега, в който почне да се притъмнява, всички се прибират по домовете си ", разяснява Десислава, която е майка на малко момченце. По тялото му няма място, където да не е нахапано. " Нощем се буди, плаче, сърби го, моли ме да го мажа с крем ", разяснява майката.

От дезинфекционната станция изясняват, че третирането против комари е трябвало да стартира още напролет, само че общините не са го създали. Сега е късно, остават единствено студените обработки на наземните площи като опция. Положението е трагично, разясняват експертите.

Хората по поречието на Дунав молят към страната за помощ и авиационно отнасяне против комарите. Това е правено и преди три години.

Кметът на Болярци показа, че бюджета на общината не стига за пълноценно отнасяне против насекомите. Кметът уточни, че по в този момент настоящата нормативна база общините няма по какъв начин да разгласят бедствено състояние поради комарите. 

Кметът на Дъбован уточни, че ситуацията е съществено, хората не могат да правят нормалните си действия. " Представете си по какъв начин един комар може да ви побърка, а в този момент си представете какво е, в случай че комарите са милиони ", уточни тя. Възрастните хора споделят, че подобнон нещо не се е случвало от 25 години. 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР