Кадър: Нова телевизия“ Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира актуалната политическа ситуация

...
Кадър: Нова телевизия“
Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира актуалната политическа ситуация
Коментари Харесай

Даниел Митов: Последните 22 правителства са взели 37 млрд. дълг, а Асен Василев иска 40 за 3 г.

Кадър: „ Нова телевизия “

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС разяснява настоящата политическа обстановка в България и насочи рецензии към някогашния финансов министър Асен Василев.

„ В никакъв случай не трябва това болшинство, което стана за избора на ръководител на Народното събрание, да се трансформира автоматизирано в концепцията, че към този избор внезапно може да се случи държавно управление. Това не е логичност, която сега може да се ползва. Тепърва предстоят диалози. Правителство се сформира към болшинства, които имат точни политически възгледи. „ Продължаваме промяната “ споделят, че би трябвало да си приказваме, а в същия миг отхвърлят диалози. Дори подготвят за неподкрепа на държавно управление с мандат на този или оня. Като си приказваме за дълг, през вчерашния ден Делян Добрев и сътрудниците пресметнаха, че последните 22 български държавни управления от 1985 година насам, са взели 37 милиарда чист дълг. Логиката на бюджетите на Асен Василев ни води натам, че за идващите три години да вземем 40 милиарда. Тоест, повече от последните 37 години общо “, сподели той в утринния блок на „ Нова телевизия “.

„ Трябва да е ясно, че българският бюджет не може да бъде товарен с задължения по логиката, която заложи Асен Василев. Това би трябвало да си го кажем изрично и ясно, само че по този начин не може да се продължи да се работи. Много е елементарно да кажеш, че ще увеличиш пенсиите. Всички си обичаме пенсионерите, майка ми е пенсионер. А за какво стопираха строителството на автомагистралите? Ние предлагаме да се дисциплинира бюджета.  Въпросът е от къде и по какъв начин да балансираме бюджета по този начин, че да влагаме в стопанската система си и да дадем опция на бизнеса да диша, тъй че да основава по-голям БВП, надлежно да идват повече налози, надлежно повече благоприятни условия за по-високи пенсии и за понижаване на дълга “, добави Митов.

Според него, цената на горивото може да бъде свалена без да би трябвало да се компенсират 25-те стотинки отстъпка. „ Те би трябвало да отпаднат. Цената на горивото беше изкуствено повишена. В момента тя не пада, тъй като служебният кабинет няма и мандата да одобри такива решения. Със сигурност може да се наложи мито на вноса на съветски нефт. Това ще възстановява цените до равнища, които бяха преди към две години. Когато едно общество пораства, то първоначално би трябвало да се дисциплинира финансово, с цел да натрупа капитал и опция стопанската система да работи и да генерира повече доходи. Междувременно хората търсят някакви по-добри варианти. Но ние без опцията да натрупаме стопански капацитет, който да носи доходи, с цел да можем да харчим повече, няма по какъв начин да минем. Има такива интервали в историята, в които дясно консервативни държавни управления натрупват сходен капацитет, след това идва един Асен Василев, похарчва всичко да две години и ние се връщаме на кота „ нула “, безапелационен бе той.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР