Кадър: ФлагманВиждаме как се свлича брегът, макар че според специалистите

...
Кадър: ФлагманВиждаме как се свлича брегът, макар че според специалистите
Коментари Харесай

Брегът в Сарафово се свлича, кметът вика пак специалисти от Варна

Кадър: " Флагман "

Виждаме по какъв начин се свлича брегът, въпреки че съгласно експертите от „ Геозащита “ - Варна проблем нямало. Това споделиха пред камерата на бТВ поданици на бургаския квартал Сарафово. Рано тази заран те се събраха край свлачището, с цел да споделят още веднъж своите терзания, че може да изгубят домовете си, пише " Флагман ".

 

``
реклама
Жителите на Сарафово са обезпокоени, че къщите им могат да бъдат повлечени от свлачището, активизирало се през октомври предходната година, сподели водещият на „ Тази заран “ Антон Хекимян.
Мястото няма да се укрепява с бетон, а със земна маса, добави той.

Хората обаче се опасяват, че в случай че няма бетон в канавката, няма да може се оттича количеството дъжд.
Според специалистите от Варна свлачищни процеси няма, само че се вижда по какъв начин плочките и паветата до оградите на къщите, които са на 5-6 метра от отводнителната кална канавка, пропадат.

Страхуваме се, откакто бе махната остарялата канавка, при дъжд може да се задейства по-сериозно свлачището, сподели един от притежателите на жилища в близката постройка.
„ Притеснява ни това, че от октомври до момента нищо не е направено. Канавката даже, която вършеше някаква работа, през вчерашния ден се унищожи. Изпълняват се сякаш някакви ограничения, предписани от „ Геозащита “, а няма план за брегоукрепване “, прибавя негов комшия.
„ Проблемът е, че откакто от общината споделят, че това е наставление на „ Геозащита “ и не може да се направи нищо друго, сме изложени на риск. Вчера по време на дъжда видяхме по какъв начин водата се оттичаше, само че пръстта стартира да се свлича. При по-голям дъжд обаче може да се стигне до съществени последствия “, сподели една от дамите, имащи парцел край свлачището.
„ Това, което се случи през предходната година, провокира терзания у жителите, които живеят на близо. Разбирам ги. По тази причина още предходната година незабавно реагирахме и извикахме експерти от „ Геозащита “, които само са способената организация в България, с цел да кажат има ли свлачищни процеси или не “, съобщи заместник-кметът на Бургас Чанка Коралска.
„ Проект за подсилване на свлачище няма, тъй като съгласно мнението на „ Геозащита “, тук свлачищни процеси няма. Има наставление да се възвърне естественият откос, защото специалистите установяваха, че има огромен размер от строителни боклуци, които са насъбрани и те точно са натежали. След огромния дъжд са свлечени надолу “, изясни тя.
„ Кандидатствахме не за подсилване на свлачище, а за възобновяване на вредите, които са нанесени от дъжда “, посочи заместник-кметът.
Никой от нас не си изхвърля строителните боклуци тук, твърдят притежателите на околните парцели. 
„ Според „ Геозащита “ може да няма проблем, само че ние виждаме всекидневно по какъв начин се свлича брегът. Тук се работи от една седмица, само че не виждаме пари да са изхарчени за разрешаване на нашия проблем “, сподели млад мъж пред камерата на бТВ.
Вчера кметът Димитър Николов пое ангажимент да извикаме експерти от „ Геозащита “ - Варна още веднъж, добави Коралска.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР